Bild
Odlade grönalger.
Foto: Kristoffer Stedt (Ulva)
Länkstig

Enklare regler ska lyfta hållbart vattenbruk

Förra året presenterades utredningen "Förenklade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk". Nu har nästa steg inletts – en lagrådsremiss är på plats. Det innebär att flera regelförenklingar närmar sig verklighet, bland annat slopade odlingstillstånd och enklare regler för algodlingar. Men vad betyder detta i praktiken? Vi har pratat med Jonas Kyrönviita från Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC, som har varit juridisk expert i utredningen.

Vilka är de viktigaste förslagen i remissen?

De kanske två största förändringarna är att större algodlingar inte längre kräver tillstånd för vattenverksamhet utan i stället blir anmälningspliktiga, samt att odlingstillstånd enligt fiskelagen slopas. Det innebär att bestämmelserna samlas i en och samma del i miljöbalkens nionde kapitel, oberoende vad som odlas, vilket gör prövningsprocessen enklare och mer enhetlig.

Hur påverkar detta vattenbruket i praktiken?

– För algodlingar krävdes det tidigare långa och komplicerade tillståndsprocesser, men nu räcker det med en anmälan, vilket i normalfallet gör att verksamheten kan starta inom sex veckor. För fiskodling innebär det en tillståndsprocess mindre, då dessa inte längre behöver prövas enligt fiskelagen. Det behöver inte heller odling av blötdjur och kräftdjur, där förenklingen innebär att de i stället endast blir anmälningspliktiga enligt miljöbalken. Sammantaget blir det snabbare, enklare och mindre kostsamt.

Hur har ni inom SWEMARC arbetat för att få till förändringarna?

Vi har i många år varit aktiva i debatten och spridande av kunskap genom informationsmaterial, riksdagsseminarier, debattartiklar och kontinuerlig dialog med politiker. Personligen har jag även skrivit en doktorsavhandling om den rättsliga prövningen av vattenbruk och suttit med som expert i utredningen som lett fram till lagrådsremissen.

Vad hoppas du att detta leder till för vattenbruksnäringen?

Att det blir lättare att starta och driva vattenbruk i Sverige, utan att miljöskyddet påverkas negativt. Med enklare regler kan fler se vattenbruk som ett hållbart alternativ inom livsmedelsproduktionen, vilket på sikt kan öka den svenska produktionen.

Finns det fler förändringar du skulle vilja se?

Ja, en av de största utmaningarna är fortfarande den splittrade prövningen med många involverade myndigheter och processer. Detta förslag är ett steg i rätt riktning, men vi behöver fortsätta arbeta för en mer samlad och effektiv prövning med ”en väg in” för vattenbruket.


Text: Susan Gotensparre

Lagstiftningsprocessen
  • Lagrådet består av domare från Högsta domstolen (HD) och Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), oftast nuvarande eller pensionerade justitieråd.
     
  • Lagrådets uppgift är att granska nya lagförslag för att säkerställa att de inte strider mot grundlagen eller annan gällande lagstiftning. 
     
  • Nu har lagrådsremissen för utredningen "Förenklade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk" (SOU 2023:74) skickats in för granskning. 
     
  • Efter Lagrådets utlåtande, som beräknas ta cirka två månader att ta fram, kan regeringen inom en månad komma att lämna en proposition till Riksdagen. Om förslagen godkänns, väntas de nya reglerna träda i kraft den 1 juli 2026.
     
  • Läs lagrådsremissen "Förbättrade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk" (pdf 600 kB).