Bild
Alexandre Dmitriev
Alexandre Dmitriev, ny prefekt för institutionn för fysik 2023.
Foto: Carolina Svensson
Länkstig

Alexandre Dmitriev ny fysikprefekt

Publicerad

Den 1 oktober tar Alexandre Dmitriev, eller Sascha som han kallas av vänner och kollegor, över stafettpinnen från Måns Henningson och tillträder som prefekt för Institutionen för fysik. Ett uppdrag som han ser fram emot både som en ny utmaning i arbetslivet, och som en möjlighet att hjälpa andra att hitta vägar till utveckling.

Hej Sascha! Vad var det som gjorde att du ville bli prefekt?

– Personlig utveckling, tror jag. Jag tror att man måste utmana sig själv för att växa, och inte bli stillastående. Om du känner att du kan det här nu – du vet hur forskning går till, du publicerar vetenskapliga artiklar, du är aktiv på affärs-sidan – så kan det vara läge att börja jobba med de större perspektiven.

Hur ser du på uppdraget som prefekt?

– Jag tror att prefekten kan påverka människors liv mycket. Mer än man har möjlighet till som professor eller gruppledare. Du har chans att göra saker på institutionen bättre, och även för universitetet som helhet. Du får tillfällen att göra din röst hörd på de högre nivåerna, och oddsen är högre att någon faktiskt lyssnar på dina förslag om du har en sådan position.

På vilket sätt vill du använda ditt prefektskap till att påverka?

– Jag vill göra universitetsmiljön bättre, för alla som jobbar och studerar här. Universitetet måste vara en bättre plats i morgon jämfört med idag. Jag tycker att kollegialitet är oerhört viktigt, och har sedan tidigare varit aktiv med att driva den typen av frågor på fakultetsnivån.

Vad ser du mest fram emot?

Att interagera med människor och ta till mig av deras idéer, och sedan omvandla dem till något som gör skillnad. Det är egentligen samma sak som vi gör inom vetenskapen: vi tar reda på saker, vi tänker på dem noga och så försöker vi göra något av kunskapen.

Vad kommer att hända med din forskningsgrupp nu när du blir prefekt?

Vi kommer att fortsätta forska. Jag har inte så stor grupp och jag tror inte att den kommer att växa under de närmsta åren, även om vi såklart ansöker om finansiering löpande, precis som alltid. Jag har tidigare varit i väg på utbyten och sabbaticals på Stanford och i Nya Zeeland, och då har vi hittat arbetssätt där jag kunnat leda gruppen på distans. Så jag tror att det kommer att lösa sig.

Något mer som du vill ha sagt innan den här nya utmaningen sätter i gång?

Det kommer inte bli någon revolution på institutionen! Det finns inga drastiska förändringar i planerna. Vi ska fortsätta göra saker vi är bra på, och vi här på fysik är bra på många saker. Vi ska bara fokusera på att förbättra det vi kan. Jag gillar att se människor växa, så jag vill att alla på institutionen ska ha möjlighet och förutsättning till det. Jag kommer själv att växa genom att kliva in i den här rollen. Så jag vill att alla ska vara entusiastiska över personlig professionell utveckling, för det gör livet intressant. Och jag kommer inte ge några order, utan i stället föregå med gott exempel.

Text och bild: Carolina Svensson