Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Nollvisionen som gick upp i rök

[2017-03-24] Barnvräkningar För tio år sedan lanserade alliansregeringen en nollvision: Inga barn skulle längre vräkas från sina hem.

[Dagens Arena]

Barnvräkningar - toppen på ett isberg

[2017-03-24] BARNVRÄKNINGAR Förra året vräktes hälften så många barn som 2008. Men många av de barn som tvingas lämna sina hem syns inte i statistiken. Vräkningarna är förmodligen bara toppen på ett isberg, säger professorn i socialt arbete Sten-Åke Stenberg.

[Dagens Arena]

Professor: Nollvisioner signalerar handlingsförlamning

[2017-03-24] Barnvräkningar Nollvisioner har blivit ett alltmer populärt styrmedel bland politiker. Ett uttryck för politisk handlingsförlamning, sägerStig Montin, professor i offentlig förvaltning.

[Dagens Arena]

"Kommer aldrig boxas för förbundet igen"

[2017-03-23] Ida Lundblad i stor intervju om besvikelsen efter OS-petningen Hon gick från att vara svenskt OS-hopp till att sluta med boxningen. Smällarna från boxningsförbundet och SOK blev för hårda för Ida Lundblad - som tröttnade och la av.

[Västgöta-Bladet]

Välmeriterad sjuksköterska får årets Silviastipendium

[2017-03-23] Fr.v. Claes Dinkelspiel, professor Maria Eriksdotter, Drottning Silvia, docent Helle Wijk och Wilhelmina Hoffman, chef för Silviahemmet. För första gången har Silviahemmets Forsknings- och Utbildningsstipendium tilldelats en sjuksköterska.

[Svenskt demenscentrum]

Framtiden för public service

[2017-03-23] Hur ser medielandskapet ut i den nya digitaliserade världen? Vilken roll ska public service ha? Public service-företagen betonade sitt ansvar att vara trovärdiga, nå ut i hela landet och ha en mångfald.

[SVT Nyheter]

Prestationscentrum arrangerar träff för medel-och långdistanslöpare.

[2017-03-23] I helgen sammanstrålar löpartalanger inom medel- och långdistans från hela landet för en träningsträff i Göteborg.

[Svenska Friidrottsförbundet]

Skador efter förlossningen - detta kan hända

[2017-03-23] Många kvinnor drabbas av skador i och med förlossningen. Medan vissa skador ger direkta symtom, skapar andra problem först längre fram i livet. Men många av skadorna går att åtgärda.

[Dagens Nyheter]

Nära att utvisas - nu delar han scen med Jane Walerud

[2017-03-23] I somras såg det ut som att Erlang-programmeraren Bruce Yinhe skulle utvisas från Sverige. Nu står det klart att han får stanna - i alla fall ett tag till.

[DiGITAL]

Hon startar upprop mot hakkorskonst

[2017-03-23] Extremt oansvarigt." Litteraturvetaren Sandra Grehn uppmanar till bojkott av Sjöfartsmuseet om de inte stoppar Emil Carlsjös hakkorsformade skulptur från att uppföras utanför museet.

[Göteborgs-Posten]

De får forskningsstipendier

[2017-03-23] Journalistfonden har utsett tre nya forskningsstipendiater.

[Medievärlden]

Helena Rosén Andersson från Lindahl advokatfirma utsedd till nytt justitieråd

[2017-03-23] Helena Rosén Andersson, advokat och delägare på Lindahl, har idag av regeringen utnämnts till justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen med start den 2 oktober 2017.

[Offentliga Affärer]

Öppen utfrågning om framtidens public service

[2017-03-23] Öppen utfrågning 23 mars 2017 Öppen utfrågning om framtidens public service Kulturutskottet håller en öppen utfrågning på temat Framtidens public service.

[Riksdagen]

Drottningen vid Silviahemmets Stora Inspirationsdag

[2017-03-23] Onsdagen den 22 mars närvarade Drottningen vid Silviahemmets Stora Inspirationsdag i Stockholm. Silviahemmet bjuder varje år in till en inspirationsdag för dem som arbetar med personer med demenssjukdom.

[Sveriges Kungahus]

Extra vitamindos kan inte förhindra alzheimer

[2017-03-23] Tillskott av vitamin E eller selen kan inte förebygga Alzheimers sjukdom, enligt en av de första långtidsstudierna på området som publicerats i tidskriften Jama Neurology. Hej! Tack för att du läser Dagens Medicin!

[Dagens Medicin]

Skolbarn utvecklar svenskan med musik

[2017-03-23] Svenska och musik i kombination kan förbättra elevernas språkutveckling.

[Forskning.se]

Diplom får ny form

[2017-03-23] Byggnadskonst blir bebyggelsemiljö. På det viset hoppas kommunen få fler pristagare. 0 Rätta fel För drygt 20 år sedan inrättade Mariestads kommun ett diplom för god byggnadskonst, att dela ut de år man fann en lämplig mottagare.

[Mariestads-Tidningen]

Reflektion - Ett ökat skointresse

[2017-03-23] Aldrig har intresset för kvalitetsskor varit så stort i Sverige, och troligen i många andra delar av världen också, som det är i dag.

[Manolo.se]

Upprört runt konstverk

[2017-03-23] Visserligen finns den inte på plats ännu, men Emil Carlsiös planerade skulptur utanför Sjöfartsmuseet har orsakat ett konstbråk i Göteborg.

[Norrköpings Tidningar]

Belönas för framgångsrikt sökande efter den perfekta ersättningen för en förlorad extremitet

[2017-03-23] 2017 års Brian & Joyce Blatchford Award går till en forskargrupp från Sahlgrenska och Chalmers.

[Chalmers]

Just nu i P4: Helena berättar om stämningen i London efter terrorattacken

[2017-03-23] Helena Wiklund har jobbat från Sven Lovén Centrum för marina vetenskaper i Lysekil. Hon är med oss från London för att berätta om hennes upplevelser av gårdagens händelser.

[Sveriges Radio Väst]

"Dödshot måste utredas snabbare"

[2017-03-23] FOTO: Tor Johnsson Hot och hat mot journalister är ett växande problem och få anmälningar leder till fällande domar. Den senaste tiden har en rad skrämmande fall uppmärksammats.

[Journalisten]

Nytt centrum för ryggmärgsskador etableras i Göteborg

[2017-03-23] En patientgrupp med stora behov av vård och rehabilitering står i fokus när ett ryggmärgsskadecentrum nu etableras i Göteborg.

[Neurologi i Sverige]

Din partner kan vara dömd för sexköp - utan att du vet om det

[2017-03-23] Sexköp är kanske det sista din partner skulle erkänna. Många försöker desperat röja igen spåren - trots att de fått en fällande dom mot sig.

[Metro]

NEUROVIVE: FÖRESLÅR TVÅ NYA LEDAMÖTER

[2017-03-23] STOCKHOLM (Direkt) Neurovive föreslår att Jan Törnell och David Bejker väljs in som nya styrelseledamöter i samband med årsstämman som hålls den 27 april.

[Svenska Dagbladet]

3D-bioprintade mänskliga broskceller går att inplantera

[2017-03-23] Forskare från Sahlgrenska akademin och Chalmers har lyckats få broskceller från en människa att leva och växa i en djurmodell, med hjälp av 3D-bioprinting.

[Chalmers]

Levnadsvanor bör integreras i de nya riktlinjerna

[2017-03-23] Vi är kritiska till att Socialstyrelsens olika riktlinjer tillåts krocka med varandra, skriver sju debattörer. Hej! Tack för att du läser Dagens Medicin! För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare.

[Dagens Medicin]

Stoppa avskogning med bättre odlingsmetod

[2017-03-23] Regeringen borde använda odlingsformen agroforestry som en del i den nya strategin för miljö och klimatmässigt hållbar utveckling, skriver fem experter i Agroforestry Network i en debattartikel.

[Skog Supply]

Sex efter sextio kan vara så mycket

[2017-03-23] En grupp som forskarna tror har förändrat sina sexvanor mycket sedan nittiotalet är pensionärerna. Anna, 69, tycker att man som sextioplussare i dag kan känna en press att vara sexuellt aktiv.

[Dagens Nyheter]

Osannolik solist och dirigent besöker Stockholm

[2017-03-22] Barbara Hannigan är en av världens mest efterfrågade sopraner, känd för att bemästra röstens högsta register. På senare år har hon också vunnit mark som dirigent. SvD:s Bo Löfvendahl träffar henne inför hennes konserter i Berwaldhallen.

[Svenska Dagbladet]

Nytt leveransdatum för Skagerak fastställt

[2017-03-22] Skagerak på varvet Nauta i Polen. Göteborgs universitet och varvet Nauta har träffat en överenskommelse om nytt leveransdatum för nya fartyget Skagerak. Eftersom leveransen är kraftigt försenad var en överenskommelse nödvändig.

[Medarbetarportalen]

Yougov: Efter Moderaternas tapp - nu ökar Liberalerna

[2017-03-22] Liberalerna ökar till 6,5 procent i senaste opinionsmätningen från Yougov. Det är partiets bästa resultat sedan riksdagsvalet 2014. Sedan Moderaterna tappade i opinionen har både C och L vunnit röster.

[Metro]

De får huvudrollerna i Les Misérables

[2017-03-22] Den 9 september kommer musikalen Les Misérables till Kulturhuset Spira i Jönköping. Nu är det klart vilka som får huvudrollsinnehavarna och några är från den fasta ensemblen. Bland annat har Andreas Glans från Jönköping fått en roll.

[Jnytt]

Remiss av promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

[2017-03-22] Diarienummer: U2017/01365/UH Här kan du ta del av till vilka instanser regeringen har remitterat promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter.

[Regeringskansliet]

Högskolan går med i nytt nätverk för strategisk samverkan

[2017-03-22] Nätverket som heter KLOSS-net är en arena med representanter för alla lärosäten i landet.

[Högskolan i Borås]

Här pågår sexhandeln öppet - kvinnor recenseras som varor

[2017-03-22] På eskortsajterna pågår sexhandeln öppet. Hit kommer de som vill kunna välja mellan hundratals personer som säljer sex. "Hon är okej, men lite mekanisk", recenserar en anonym person en av kvinnorna.

[Metro]

Sahlgrenska sjukhuset utreder strömavbrott

[2017-03-22] Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har inlett en utredning kring det strömavbrott som under tisdagskvällen drabbade sjukhuset. Hej! Tack för att du läser Dagens Medicin!

[Dagens Medicin]

Ljunggrenska tävlingen ställs in

[2017-03-22] Ljunggrenska tävlingen för unga musiker ställs in sedan Ljunggrenska stiftelsen beslutat att inte längre finansiera tävlingen, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

[Östgöta Correspondenten]

Ljunggrenska tävlingen ställs in

[2017-03-22] Ljunggrenska tävlingen för unga musiker ställs in sedan Ljunggrenska stiftelsen beslutat att inte längre finansiera tävlingen,

[Kristianstadsbladet]

Plastkassar dumt alternativ enligt forskare

[2017-03-22] Från och med den 1 juni måste handlarna börja informera sina kunder om plastpåsarnas miljöpåverkan. Det har vi rapporterat om tidigare. Om tre år är målet att varje enskild person ska använda max 90 plastpåsar per år.

[Sveriges Radio Göteborg]

Ingen tvekan om att det finns farliga kemikalier i vår vardag

[2017-03-22] Det är vetenskapligt bekräftat att vi dagligen exponeras för ett stort antal kroppsfrämmande kemikalier, något som också drabbar små barn och foster. Och vi vet att en del av dessa ämnen kan skada vår hälsa.

[Markbladet]

Brf Viva: Plusenergikvarter med extra allt

[2017-03-22] Brf Viva, med 133 lägenheter, beräknas ge ett årligt överskott på fem MWh per år.

[Energi & Miljö]

Toleranzia AB beviljas särläkemedelsstatus för TOL2 i USA

[2017-03-22] Toleranzia: Toleranzia AB beviljas särläkemedelsstatus för TOL2 i USA Se pressmeddelande Toleranzia AB ("Toleranzia") kan idag meddela att Food and Drug Administration i USA beviljat bolagets särläkemedelsstatusansökan avseende dess nya

[AktieTorget]

Ulf Dageby är tillbaka på noll

[2017-03-22] Ett knäbyte gjorde att höstens spelning fick skjutas upp. Men nu är Ulf Dageby redo för Trollhättan. - Det är så himla roligt, jag blir förbluffad av mina egna låtar, säger han. - Jag bytte vänsterknät, har tidigare bytt det högra.

[TTELA]

Brott mot unga sker ofta i skolan

[2017-03-22] Brottsplats skola Misshandel, hot och sexuellt ofredande hör till de vanligaste brotten som begås i skolan. Det visar siffror från Brå. Samtliga siffror avser elever i årskurs 9. Källa: Brå, "Skolundersökningen om brott 2015".

[Lärarnas Tidning]

Nya utbildningar för utländska biomedicinska analytiker

[2017-03-22] Nu görs en satsningen för att personer med utländsk biomedicinsk analytikerutbildning eller liknande ska kunna bredda sina kunskaper - och få svensk legitimation.

[Vårdfokus]

Yttrandefrihet måste få vara upprörande

[2017-03-22] Vad ska vi med yttrandefriheten till om den inte får provocera oss? Sann yttrandefrihet kan aldrig villkoras utifrån smakkriterier och sårade känslor. Få konstverk orsakar så mycket rabalder som de osedda.

[GT]

Ljunggrenska tävlingen ställs in

[2017-03-22] Ljunggrenska tävlingen för unga musiker ställs i år in på grund av strypt finansiering.

[Sveriges Radio P1]

Talspråk och engelska förändrar svenska språket

[2017-03-22] Engelska invävt i det svenska språket håller på att bli helt naturligt för oss. Samtidigt påverkar det talade språket svenskans utveckling mer än förut.

[Sveriges Radio P1]

Skydda dig mot virusmail och nätfiske

[2017-03-22] Den senaste tiden har många medarbetare och studenter utsatts för e-post med virus och försök till nätfiske. Det blir allt vanligare att universitetet utsätts för försök till IT-sabotage i form av nätfiske och virus.

[Medarbetarportalen]

Ojämställt bland Härrydas chefer

[2017-03-22] Härryda kommun År 2015 var 35 procent av Härrydas chefer kvinnor. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Forskaren Klara Regnö förklarar det bland annat med att bilden av hur en chef ska vara ligger nära mansnormen.

[Härryda - Posten]

Första svenska utbildningen till guide startar i Göteborg

[2017-03-21] I höst startar Göteborgs universitet ett kandidatprogram för den som vill bli guide. Det är den första utbildningen i sitt slag i Sverige. Utomlands har universitetsbaserade guideutbildningar länge varit praxis.

[Svensk Historia]

"En kamp mellan öppna och slutna samhället"

[2017-03-21] PARIS. Det stundande franska presidentvalet är inte en kamp mellan vänster och höger. - Det är istället ett val mellan det öppna och det slutna samhället, säger journalisten och författaren Tomas Lindbom.

[Göteborgs-Posten]

Stör funnen i Lysekil

[2017-03-21] E n död stör har idag plockats upp utanför Lysekils hamn. Fisken var i relativt gott skick och dess arttillhörighet ska nu säkerställas via genetisk analys. Är fisken i fråga en Europeisk stör är det ett högst sensationellt fynd.

[Fiskejournalen]

Strömmen slog ut helt på Sahlgrenska sjukhuset

[2017-03-21] Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg drabbades av ett kortare strömavbrott under tisdagskvällen, rapporterar GT. - Hur länge eller vilka konsekvenser det fått kan jag inte säga i nuläget, säger presskontakten Anders Berg till tidningen.

[Omni]

Strömavbrott på Sahlgrenska

[2017-03-21] Vid 19.30-tiden inträffade ett strömavbrott på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. - Det beror på ett jordfel på en kabel som svarar för strömförsörjningen till sjukhuset, säger Niclas Törnell på Göteborg Energis pressjour.

[SVT Nyheter Väst]

Strömlöst på Sahlgrenska sjukhuset

[2017-03-21] Strax innan halv åtta gick strömmen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Under cirka tjugo minuter var sjukhuset helt utan ström - något som kan ha fått förödande konsekvenser.

[Göteborgs-Posten]

Unikt fiskfynd i Lysekils hamn

[2017-03-21] Ett högst ovanligt fynd har gjorts i Lysekils hamn: en stör. Det kan handla om en art som betraktas som utdöd i Svenska vatten och som inte fångats sedan 90-talet. - Det är kul och spännande!

[Bohusläningen]

Vilse på universitetet

[2017-03-21] Det är inget psykologiskt sammanbrott vi får ta del av.

[LitteraturMagazinet]

Kommunen kan och ska rätta sitt fel

[2017-03-21] Parkeringsvakterna i Örebro kommun hävdade att de inte hade rätt att korrigera den felaktiga p-bot som de själva utfärdat. Men det stämmer inte, enligt de experter i förvaltningsrätt som Plus konsulterat.

[SVT Nyheter]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?