Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Mäktigt 30-mannaband på Nefertiti

[2017-10-20] På lördag bjuds Nefertitis publik på en resa genom den kubanska musikhistorien. Reseguider blir den kubanska stororkestern El Rey Shangó Superior Orchestra, med Göteborgsbaserade Rolando Lara i spetsen. - Du är så blank om pannan, sminka dig!

[Göteborgs-Posten]

Så ser du stjärnfallet i natt: Titta inte på mobilen

[2017-10-20] Rester från den historiska kometen Halley ger stjärnfall på himlen nätterna mellan fredag och söndag. Meteorregnet kallas Orioniderna och det visar sig som ljusstreck på himlen mellan 16 och 26 oktober.

[Omni]

Historiskt rymdgrus lyser på himlen

[2017-10-20] Rester från den historiska kometen Halley ger stjärnfall på himlen nätterna mell...

[Sydsvenskan]

Historiskt rymdgrus lyser på himlen

[2017-10-20] Rester från den historiska kometen Halley ger stjärnfall på himlen nätterna mellan fredag och söndag. Det är gruskorn som kommer in i jordens luft och börjar glöda, säger astrofysikern Maria Sundin. Orioniderna heter meteorregnet.

[Norrköpings Tidningar]

Historiska kometrester faller över jorden - bildar meteorskur

[2017-10-20] Under helgen faller resterna efter Halleys komet in i jordens atmosfär, och kommer att teckna glödande streck över natthimlen. - Har man tur kan det bli väldigt spektakulärt, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

[Göteborgs-Posten]

Italiensk resa med Quartetto di Cremona

[2017-10-20] Dagarna runt månadsskiftet kommer Quartetto di Cremona att turnera runt i Skåne, Halland och Göteborg. De spelar bland annat Boccherini och Verdi, på anrika instrument.

[Epoch Times]

Hon har skrivit om hedersvåld

[2017-10-20] Omkring ett hundra personer har dömts för olika hedersrelaterade brott i Sverige, men det finns fortfarande stora kunskapsluckor på området. Kriminologen Jamila Hussein har skrivit om heder och hedersvåld.

[Kriminalvården]

Därför måste Varberg bli större

[2017-10-20] Stärk Varberg som utbildningsort, fortsätt bygga bostäder och se till så att kommunikationerna fungerar. Det är formeln för att få kommunen att växa enligt panelen som Västsvenska handelskammaren bjudit in till diskussion.

[Hallands Nyheter]

Så ska biblioteken motverka falska nyheter

[2017-10-20] Årets Biblioteksting hålls i Västerås med temat alternativa fakta, "fake news" och kunskapsresistens. Den 25 oktober hålls konferensen i Västerås med diskussioner om samhällsutmaningar och bibliotekets roll.

[Fagerstaposten]

Ny professor i Göteborg

[2017-10-20] Thomas Erhag har utnämnts till professor i offentlig rätt vid Juridiska institutionen, Handelshögskolan. Thomas Erhag forskar inom offentlig rätt med inriktning mot välfärds- och europafrågor.

[InfoTorg Juridik]

Pompa och ståt

[2017-10-20] Vad är egentligen doktorspromotionen? Var är festen, vilka deltar och kan de inbjudna komma i jeans - Spionen reder ut några av frågorna!

[Spionen]

Artister tilldelas miljonstipendier

[2017-10-20] Konstnärsnämndens styrelse har beslutat om 44 långtidsstipendier som kommer att fördelas över tio år. Stipendiet motsvarar tre prisbasbelopp per år, och den totala summan under tio år blir ca 1,3 miljoner kronor.

[GAFFA Sverige]

Höstseminarium i Göteborg

[2017-10-20] Nyheten Vilken inspirerande, glädjefylld och intressant kväll vi hade på Waterfront Hotell den 5 oktober. Kvällen inleddes med härlig sång av Karin Funk.

[1,6 miljonerklubben]

Ingen slutdestination

[2017-10-20] HHGS sticker även ut från övriga kårer genom sina åtta olika bolag som sysselsätter studenter med allt från juridik till marknadsföring. Och du måste inte plugga på Handels för att jobba extra inom kårens företag.

[Spionen]

Akuta situationen ingen överraskning

[2017-10-20] - Det är ett allvarligt läge. Det säger Karin Pleijel (Mp), biträdande kommunalråd med ansvar för skola och förskola. - Alla sliter sitt hår över det här. Bristen på utbildad personal i förskolan är en fråga som ligger högt på agendan.

[ETC Göteborg]

PExA rapporterar första beställningen från Storbritannien

[2017-10-20] PExA: PExA rapporterar första beställningen från Storbritannien Se pressmeddelande PExA AB ("PExA") meddelar att man erhållit order av ett komplett system, PExA 2.0, från ett ledande universitetssjukhus i England. PExA,

[AktieTorget]

Blodprov kan visa på risk för typ 2 diabetes hos kvinnor

[2017-10-20] Ett enkelt blodprov har visat sig kunna avslöja risk för att utveckla typ 2-diabetes.

[Diabetesportalen]

Sverige i förändring - Social hållbarhet i migrationens och globaliseringens tid

[2017-10-20] Tisdag 24 oktober .00 anordnas en kostnadsfri föreläsning och samtalskväll med Hans Abrahamsson på Örebro Teater.

[Örebronyheter]

Han vill nyansera bilden av mobbning

[2017-10-20] Tiotusentals svenskar anser sig mobbade på jobbet. Men när konfliktforskaren Thomas Jordan granskade mobbningsutredningar fann han att flertalet händelser inte kunde ses som mobbning.

[Publikt]

Från byggnadssnickare till prisbelönt filmare

[2017-10-20] En guldbagge och åtskilliga priser senare är Jonas Selberg Augustsén, 43, åter i Boden. "Nu blir det en ny film om ljuset och svärtan", säger han.

[Norrbottens-Kuriren]

Minst 36 röntgensvar ihopblandade

[2017-10-20] När patienten fick veta vad en röntgenundersökning av hennes hjärna hade visat blev hon betänksam. Hon hade nämligen fått sin rygg undersökt. Minst 36 personer har riskerat att drabbas av liknande förväxlingar på Skaraborgs sjukhus.

[Vårdfokus]

Visar världen genom väven

[2017-10-20] Textilkonstnären Annika Ekdahls gobelänger tar plats. Men det är slitsamt att vä...

[Dagens Nyheter]

Prisad tonsättare fann inspiration i Yayoi Kusamas prickar

[2017-10-19] Britta Byström började sin karriär i början på 90-talet och är idag en internationellt prisad tonsättare. Imorgon är det urpremiär för verket "Infinite Rooms" i Berwaldhallen i Stockholm.

[SVT Nyheter]

Flera hundra miljoner kr - stort Sävsjöföretag köper helt kvarter

[2017-10-19] Aspelin Ramm Fastigheter säljer ett bostadskvarter med byggrätter i stadsdelen Pedagogen Park i Mölndal till bostadsbolaget Kärnhem med tillverkning i Sävsjö.

[Höglandsnytt]

Stor framgång för KI i VR:s nationella infrastruktursatsning

[2017-10-19] Karolinska Institutets ansökningar till Vetenskapsrådet (VR) för nationella satsningar på forskningsinfrastruktur blev en framgång.

[Karolinska Institutet]

Statsvetare om kritiserad annons: Socialdemokraterna närmar ...

[2017-10-19] En annons från Socialdemokraternas har väckt starka reaktioner. Budskapet är att...

[Dagens Nyheter - Login]

Gör konst av knäckta skateboards

[2017-10-19] Knäckta skateboards, gamla väggdelar, måleri och kollage. Allt ryms i Samot Nosslins utställning Hopplösa fall från höga höjder.

[Skaraborgs Läns Tidning]

Larmrapport från skidgymnasium: 32 åkare - 38 skador

[2017-10-19] Göteborg. De 32 alpina åkarna vid skidgymnasiet i Åre drabbades under förra läså...

[Dagens Nyheter - Login]

Spelen som är mest beroendeframkallande

[2017-10-19] Vissa spelformer leder lättare till beroende än andra. Spelautomater, kasinospel, bingo och poker sticker ut som nära förknippade med spelberoende, visar en studie baserad på forskning vid Göteborgs universitet.

[Forskning.se]

Nyhetssvepet torsdag 19 oktober

[2017-10-19] Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter De senaste artiklarna från BioStock Follicum vars företrädesemission avslutas imorgon 20 okt,

[BioStock]

"Sverige behöver en strategi för negativa utsläpp"

[2017-10-19] DEBATT Senast 2045 ska Sverige uppnå noll nettoutsläpp. Därefter ska vi bidra till det globala klimatarbetet genom att "dammsuga" atmosfären på koldioxid.

[Aktuell Hållbarhet]

Professor frias från misstanke om brott mot efterforskandeförbud

[2017-10-19] Professor Christina Thomsen Thörnqvist frias av hovrätten för att ha efterforskat källan till en tidningsuppgift. Det innebär att tingsrättens fällande dom ändras.

[Universitetsläraren]

Avtal vid LTU undertecknades av obehöriga

[2017-10-19] 40 procent av de kontrollerade avtalen för 2016 vid Luleå tekniska universitet hade skrivits under av en "icke behörig ". Det visar en stickprovskontroll som universitetet har gjort och som har redovisats för styrelsen.

[Universitetsläraren]

2017-10-19 Workshop om ekologi och bevarande av ekosystem i sötvatten

[2017-10-19] I mitten av oktober pågick en workshop med många internationella gästforskare om förvaltning av sötvattenresurser, arrangerad av den starka forskningsmiljön i biologi, Naturresurs rinnande vatten, NRRV. Vad handlade workshopen om?

[Karlstads universitet]

"Problem när lärare ständigt byter jobb"

[2017-10-19] Intervjun Skolforskaren Ulf Blossing har undersökt vad som gör en skola framgångsrik. Och vad som inte gör det. O rden "doktorand" och "disputera" fanns inte i docent Ulf Blossings vokabulär när han växte upp.

[Lärarnas Tidning]

Lovisa Gardell m.fl: Replik - Vetenskapligt tveksamma delar i...

[2017-10-19] Lovisa Gardell, Anne Palmér och Maria Westman vid enheten Nationella prov i svenska och svenska som andraspråk (Uppsala universitet) går i svaromål,

[Skola och Samhälle]

Karaoke när den är som bäst

[2017-10-19] Glöm taffliga förinspelade låtar att sjunga till. På 2lång backas sången istället upp av ett inspirerat liveband. "Det är sjukt roligt och stämningen är alltid god", utlovar Erik Wiskari.

[Uppsala Fria Tidning]

Professorn: "Äldres liv värderas lägre"

[2017-10-19] Äldre får mindre och sämre behandling än yngre, exempelvis när det gäller hjärts...

[Expressen]

Personstrid väntar på KD-ting

[2017-10-19] En strid om maktpositionerna i partiet väntar kristdemokraterna när de samlas till riksting i Uppsala i helgen. EU-parlamentarikern Lars Adaktusson utmanar valberedningens kandidat till andre vice ordförande Emma Henriksson (KD).

[Östgöta Correspondenten]

Trafikforskare: Ställ hårdare krav på ambulansförare

[2017-10-19] Trafiksäkerhet En ambulansförare får aldrig lov att chansa vid körning.

[Dagens Arena]

Blir vi lyckligare av att göra någonting bra för andra?

[2017-10-19] Människor som lever i de nordiska länderna sägs vara bland de lyckligaste i värl...

[Dagens Nyheter]

Stödrösterna kan bli färre 2018

[2017-10-18] Kristdemokraterna satsar på sjukvård och äldreomsorg, men förtroendet för partie...

[Dagens Nyheter - Login]

Fem strategier för att klara riksdagsspärren

[2017-10-18] Kristdemokraternas möjlighet att klara riksdagsspärren beror troligen mer på hur...

[Dagens Nyheter - Login]

Kornelia, 11: "Jag var väldigt rädd"

[2017-10-18] Elvaåriga Kornelia var bara sex år när hon fick sin första cancerdiagnos. Hon är en av de patienter som drabbats av platsbristen på Sahlgrenska sjukhuset. - Jag var väldigt rädd, säger Kornelia.

[Göteborgs-Posten]

Motvals på Handels

[2017-10-18] De har distanserat sig från övriga kårer och enligt kårordföranden Love Josefsson är HHGS universitets "jobbigaste" kår. Hur blev det så?

[Spionen]

Inte ens läkarstuderande håller måttet längre

[2017-10-18] Svenska läkarstudenter har blivit sämre. Beror det på fusk på högskoleprovet, gr...

[Expressen]

Att organisera i hemindustrin

[2017-10-18] Miljontals kvinnor i hemindustrin utsätts för övergrepp och saknar möjlighet att påverka sin arbetssituation.

[LO-TCO Biståndsnämnd]

Värsta spelen får dig att glömma världen

[2017-10-18] INRIKES Spel. Spelautomater, kasinospel, bingo och poker. De är spelen där risken är som störst att du blir beroende, enligt en ny studie från Göteborgs universitet. Att människor blir beroende av spel är ett stort problem i samhället.

[Aftonbladet]

Aktiv kontakt leder till ökad försäljning: "Ett viktigt konkurrensmedel"

[2017-10-18] När medarbetarna aktivt tar kontakt med kunderna i butiken då lyfter försäljningen. "Ett bra kundmöte förlänger kvittot", säger Magnus Söderlund på Handelshögskolan i Stockholm.

[Market]

Lastbilschaufförer häktade - misstänks för brutal attack

[2017-10-18] Två utländska lastbilschaufförer har häktats misstänkta för synnerligen grov misshandel. De två männen greps i söndags efter att deras kollega anträffades medvetslös i Partille.

[Göteborgs-Posten]

Anna Lindholm blir ny universitetsdirektör

[2017-10-18] Rekryteringen av en ny universitetsledning är klar. I rollen som ny universitetsdirektör hittar vi från årsskiftet nuvarande områdeschef Anna Lindholm.

[Spionen]

Botaniska Trädgården ska bli mer tillgängligt

[2017-10-18] Nu ska tillgängligheten vid Göteborgs Botaniska Trädgård bli bättre för alla. Vi...

[GT]

Vi introducerar OnDosis - ett nytt life science-företag

[2017-10-18] Källa: GU Ventures Vi introducerar OnDosis - ett nytt life science-företag Baserat på innovativ teknik utvecklad av AstraZeneca, startas nu OnDosis,

[Pharma Industry]

Oro över fallande resultat

[2017-10-18] Allt fler läkarstudenter misslyckas med studierna redan de första terminerna. Trenden är liknande på apotekarprogrammet i Göteborg.

[Svensk Farmaci]

Så många bubblor kan spricka

[2017-10-18] Håller hela den internationella ekonomin på att krascha? Ja, menar den amerikanska ekonomen Jared Dillian, som tidigare arbetade på storbanken Lehman Brothers när den kraschade.

[ETC]

Värsta spelen får dig att glömma världen

[2017-10-18] Spelautomater, kasinospel, bingo och poker. De är spelen där risken är som störst att du blir beroende, enligt en ny studie från Göteborgs universitet. Att människor blir beroende av spel är ett stort problem i samhället.(TT)

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Värsta spelen får dig att glömma världen

[2017-10-18] Spelautomater, kasinospel, bingo och poker. De är spelen där risken är som störs...

[Sydsvenskan]

Framtidens rond - ett personcentrerat och teambaserat möte med patienten / 18 OKT 2017

[2017-10-18] Den traditionella ronden går inte att försvara etiskt eller juridiskt Ingår i: Tema Etik i vårdens vardag Anders Ågård, med dr, överläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset,

[Läkartidningen]

Kontinuitet främjar personligt och professionellt ansvarstagande / 18 OKT 2017

[2017-10-18] Ingår i: Tema Etik i vårdens vardag Mikael Sandlund, professor, överläkare, institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet; ordförande, delegationen för medicinsk etik,

[Läkartidningen]

Överläkaren om riskerna med energidryck

[2017-10-18] Överläkare Kai Knudsen menar att en större konsumtion av energidryck bland barn och ungdomar kan innebära allvarliga hälsorisker. Kai Knudsen är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

[Sveriges Radio Sjuhärad]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?