Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Det rimliga vore att avpublicera artikeln

[2017-01-20] I två veckors tid har det stormat kring Martin Kraghs och Sebastian Åsbergs vetenskapliga artikel i Journal of Strategic Studies om desinformation i Sverige.

[Internationalen]

Trump svärs in som president

[2017-01-20] I dag tillträder Donald J Trump som USA:s 45:e president under ett massivt säkerhetspådrag i Washington DC. Klockan 12.00 lokal tid svär Trump presidenteden vid regeringsbyggnaden Capitolium genom att lägga handen på Abraham Lincolns bibel.

[Bohusläningen]

M-besked öppnar för nya konstellationer

[2017-01-20] Moderatledarens besked om att hon vill "bryta låsningen" kring Sverigedemokraterna kan öppna för nya konstellationer efter valet. Skånemoderater pekar på Danmark, där Venstre styrt ensamt med stöd av Dansk Folkeparti.

[Sydsvenskan]

Sten A Olssons stipendier

[2017-01-20] Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur avsätter under en tioårsperiod med början 2012 två miljoner kronor per år till resestipendier.

[Västsveriges Affärstidning]

Skärp straffen och kasta nyckeln

[2017-01-20] - så låter några av kommentarerna i sociala medier efter vår granskning av livstidsstraffen. Men vissa vill ta det ett steg längre och återinföra dödsstraffet i Sverige. SVT har under veckan granskat livstidsstraffet i Sverige.

[SVT Nyheter]

Svårt med sex för kvinnor efter missbruk

[2017-01-20] I en färsk studie, som gjorts vid Göteborgs universitet i samarbete med professorer vid Malmö högskola, intervjuas 16 kvinnor, som lämnat ett amfetamin- eller heroinmissbruk, om sin sexualitet.

[Accent]

IBS påverkar kvinnor mer än män

[2017-01-20] IBS, en vanligt förekommande mag-tarmsjukdom, påverkar kvinnors livskvalitet mer än mäns, något som bland annat beror på dubbelarbete och högre tabukänslor bland kvinnor. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Teodorescu: Det är dags att se allvaret, Löfven

[2017-01-20] Under de år som Löfven suttit vid makten har larmrapporterna duggat tätt, trots högkonjunktur, minusränta och relativt stabila finanser.

[Göteborgs-Posten]

Nu byggs Sveriges nya forskningsfartyg

[2017-01-20] För 400 miljoner kronor ska Sverige få ett nytt fartyg för forskning och miljöövervakning. Nu har ett fartygsvarv i Spanien fått kontrakt på att bygga fartyget.

[Ny teknik]

Läsprojekt ska fortbilda lärarna: Ett lyxigt startpaket

[2017-01-20] Läsprojektet Berättelser som förändrar ska hjälpa landets lärare att bli bättre på att undervisa med hjälp av ungdomslitteratur i klassrummet.

[Skolvärlden]

Erfarna arkitekter på nya jobb

[2017-01-20] Bland veckans nyanställda finns flera personer med många år i yrket. Och förstås ett gäng nyutexaminerade. Johanna Holm har rekryterats som bostadsspecialist till Link arkitektur.

[arkitekten.]

Harry Potter-känsla ökade läslusten

[2017-01-20] Mindre yta och färre fysiska böcker. I gengäld fick man hundraåriga målade tak, en orgel och enorm rymd. När Schillerska gymnasiet i Göteborg flyttade sitt skolbibliotek upp till aulans läktare hittade nya elever dit.

[Biblioteksbladet]

Fortsatt ökade väntetider på landets akutmottagningar / 20 JAN 2017

[2017-01-20] Väntetiderna på landets akutmottagningar ökade under 2016 till drygt tre timmar. På de högst belastade sjukhusen är medianväntetiden över fyra timmar, skriver Vårdfokus. Felicia Lindberg Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Fler vårdplatser på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

[2017-01-20] Trycket är högt på flera akutmottagningar i landet och patienterna slåss om vårdplatserna. Något som har lett till att Sahlgrenska Universitetssjukhuset nu öppnar fler vårdplatser som en av flera aktiviteter som sjukhuset vidtar.

[Netdoktor.se]

Digitaliseringsprojekt räddar byggforskning

[2017-01-20] Universitet digitaliserar 2 500 rapporter från Byggforskningsrådet (BRF).

[Building Supply]

Omfattande digitaliseringsprojekt räddar byggforskning

[2017-01-20] Göteborgs universitetsbibliotek har i ett samarbete med Lunds tekniska högskola digitaliserat och tillgängliggjort 2 500 rapporter från Byggforskningsrådet (BRF). Digitaliseringen har gjorts för att rädda många års kunskap inom byggnadsområdet.

[Branschkanalen]

Initiativ viktigt för innovation

[2017-01-20] För att åstadkomma innovationer krävs handling. Enligt en färsk forskningsstudie är medarbetare som tar egna initiativ en viktig ingrediens för att förverkliga kreativa idéer.

[Kvalitetsmagasinet]

Allt längre väntan på akuterna

[2017-01-20] Väntetiden för patienterna på landets akutmottagningar fortsatte att öka under 2016, skriver tidningen Vårdfokus som fått ut färska siffror från Socialstyrelsen.

[Dagens Medicin]

Mats Björkin: Från en grotta i Kyoto till en skärm nära dig

[2017-01-20] Ett lyckat datorspel ska stimulera spelarens fantasi, skapa nya sociala sammanhang - och framför allt präglas av lekfullhet.

[Svenska Dagbladet]

Tärningen är kastad, Anna Kinberg Batra

[2017-01-20] Ledare. Den kinbergska försöksballongen steg inte särdeles högt. Varken Centerpartiet eller Liberalerna nappade på erbjudandet - klokt nog.

[Norran]

Trump svärs in som president

[2017-01-20] I dag tillträder Donald J Trump som USA:s 45:e president under ett massivt säkerhetspådrag i Washington DC. Klockan 12.00 lokal tid svär Trump presidenteden vid regeringsbyggnaden Capitolium genom att lägga handen på Abraham Lincolns bibel.

[Göteborgs-Posten]

Efter krisen - Sahlgrenska öppnar fler vårdplatser

[2017-01-19] Det ansträngda läget på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har eskalerat under den senaste tiden - nu öppnar man ett 50-tal nya vårdplatser för att handskas med den krisande situationen.

[Göteborgs-Posten]

Krisen i sjukvården

[2017-01-19] Vårdpersonal som gråter när de kommer hem efter jobbet. Patienter som får vänta i timmar i brist på personal och vårdplatser. Sjuksköterskor runtom i hela landet varnar nu för den eskalerande vårdkrisen.

[Expressen]

Äldres ökade drickande väcker oro

[2017-01-19] Minskat tabu kring alkohol - det kan vara en förklaring till att äldre dricker allt mer. Särskilt ökar drickandet bland äldre kvinnor, visar forskning. Och det här oroar både nykterhetsförbund och politiker.

[SVT Nyheter Öst]

Ny forskning: Folk på plats viktigt för framgång utomlands

[2017-01-19] E-handlare som vill in på en ny marknad gör klokt i att satsa på geografisk närvaro, enligt en ny avhandling.

[Ehandel.se]

Här är landets bästa sjukhus

[2017-01-19] NYHETER Grattis Umeå! Ni har Sveriges bästa sjukhus. Norrlands universitetssjukhus är dessutom bäst på hjärt- och cancersjukvård. - Svensk hjärtsjukvård är i världsklass.

[Aftonbladet]

Vården vill inte delta i kontroversiell insamling av navelsträngsblod / 19 JAN 2017

[2017-01-19] De som vill borde ges möjlighet att spara stamceller från navelsträngen, anser Cellaviva som erbjuder tjänsten till privatpersoner.

[Läkartidningen]

Värmekraftverk på Island ska placeras rätt

[2017-01-19] Geotermiska värmekraftverk på Island placeras lämpligen nära vulkaner - men inte allt för nära.

[Forskning.se]

PCOS - Fråga doktor Kong

[2017-01-19] Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en hormonell rubbning, och en av de vanligaste orsakerna till mensrubbning.

[Epoch Times]

Så går det för de skånska sjukhusen

[2017-01-19] Ystad på plats tio, SUS på sjätte plats och Trelleborgs lasarett utanför listan. Så hamnar de skånska sjukhusen när Dagens Medicin utser de bästa sjukhusen.

[Trelleborgs Allehanda]

Hemma hos mönsterdrottningen

[2017-01-19] Hanna Wendelbo är formgivaren som blev tapetfrälst när alla andra målade sina väggar. I hennes hem blommar det året om. När Hanna Wendelbo var liten gjorde hon hela världar för sina Barbiedockor.

[Göteborgs-Posten]

Specialgrupp ska jaga läckor inom SD

[2017-01-19] Sverigedemokraterna i Göteborg har tillsatt en specialgrupp med uppdraget att avslöja läckor inom partiorganisationen.

[Uppgång]

Alliansen försvagas av M-utspelet

[2017-01-19] Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked att hon är beredd att fälla regeringen redan i höst om SD stödjer en alliansbudget fick omedelbart kalla handen av Centerledaren Annie Lööf.

[Helsingborgs Dagblad]

Stora förhoppningar på Göteborgs första hbtq-plan

[2017-01-19] Göteborg blir första kommun i landet med en omfattande plan för att förbättra livsvillkoren för hbtq-personer. Regnbågshus, skyddade boenden för hbtq-personer och ett öppet och inkluderande idrottsliv är några exempel.

[Göteborgs Fria Tidning]

Specialgrupp ska jaga läckor inom SD

[2017-01-19] Sverigedemokraterna i Göteborg har tillsatt en specialgrupp med uppdraget att avslöja läckor inom partiorganisationen.

[Barometern]

Statsvetaren: Nu kan hon skylla på Alliansen

[2017-01-19] Foto: Göteborgs universitet SAMHÄLLE Anna Kinberg Batras utspel är ett sätt att lugna en högljudd falang inom partiet, anser statsvetaren Jonas Hinnfors.

[Aftonbladet]

Kinberg Batras utspel - symbolpolitik av sämsta slag

[2017-01-19] OPINION Anna Kinberg Batras utspel kan möjligen stärka hennes ställning internt. Men det försvagar kraftigt sammanhållningen i Alliansen.

[SVT]

Så kämpar sjukhusen med vårdkrisen

[2017-01-19] Ambulanspersonal på vårdavdelning och kortad arbetsvecka. Runt om i landet pågår krisåtgärder.

[Dagens Medicin]

Mutor och piller hör ihop

[2017-01-19] Korruption har ett starkt samband med stor antibiotikakonsumtion, enligt en ny studie av över 100 europiska regioner.

[Forskning & Framsteg]

Unga vuxna ligger mindre än någonsin tidigare -vi har tagit reda på varför

[2017-01-19] Karaktärerna William och Noora i den populära ungdomsserien Skam. Foto: NRK De bor kvar hos föräldrarna allt längre, de dricker i mindre utsträckning och de ligger inte runt lika mycket som tidigare generationer.

[Café]

Statsvetare: Tecken på sårig intern debatt i M

[2017-01-19] Moderaternas utspel om att fälla regeringen är ännu ett tecken på starka spänningar inom partiet. Uttalandet visar på en partiledning som inte kan sätta ner foten, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

[Svenska Dagbladet]

Läkemedelsbehandling mot reumatism prövas på hjärnskador

[2017-01-19] Eric Thelin forskare vid Karolinska Instiutet får Hjärnfondens postdoktorala stipendium 2017 Traumatisk hjärnskada är den vanligaste dödsorsaken för människor under 44 år.

[Neurologi i Sverige]

Nätverken avgörande för rekrytering till bolagsstyrelser

[2017-01-19] Regeringen vill lagstifta om jämn könsfördelning i bolagsstyrelser, men kommer inte lägga fram lagförslaget i riksdagen eftersom de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har sagt att de tänker stoppa det.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Öppna data - inte bara att lägga ut

[2017-01-19] Curie har pratat med forskare som delar språkdata, vattenmodeller och DNA-sekvenser över hela världen. De praktiska utmaningarna ser olika ut beroende på forskningsfält, men gemensamt är att data måste förberedas. Det går inte bara att lägga ut.

[Curie]

Hennes spökhistoria öppnar Göteborgs lilla filmfestival

[2017-01-19] I kväll är det världspremiär för Emelie Lindbloms film Rum 213 på biografen Draken. I kväll drar Göteborgs Lilla filmfestival igång.

[Göteborgs-Posten]

Göteborgs universitet utlyser tjänster med noll procent av heltid

[2017-01-19] Göteborgs universitet har börjat utlysa tjänster som omfattar noll procent av heltid. Saco-S har markerat att anställningsformen är oacceptabel.

[Universitetsläraren]

Unga tar på sig stort ansvar för sin arbetsförmåga

[2017-01-19] Akademikern. Unga vuxna upplever att de själva bär ansvaret för sin kompetens och sitt engagemang på jobbet, visar ny forskning. Facket nämns inte alls bland dem som skulle kunna ge dem stöd. Foto: Mostphotos.

[Akademikern]

KONE installerar energieffektiva hissar i Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg

[2017-01-19] KONE har tecknat avtal med NCC om leverans av totalt sex hissar till ett nytt toppmodernt barnsjukhus för högspecialiserad barnsjukvård.

[Fastighet & Bostadsrätt]

Kommunen JO-anmäls för matlådorna

[2017-01-19] Tidigare i veckan rapporterade SVT att Skellefteå kommun delar ut matlådor till de äldre med för lite näringsinnehåll. Nu JO-anmäls kommunen av en privatperson i Blekinge.

[SVT Nyheter]

Barn får göra film på Lilla Filmfestivalen

[2017-01-19] Tio filmer för barn och massor av gratisaktiviteter bjuder Lilla Filmfestivalen på i Göteborg under helgen som kommer.

[SVT Nyheter Väst]

Skellefteå JO-anmäls för kalorisnåla matlådor till äldre

[2017-01-19] En privatperson i Blekinge har anmält Skellefteå kommun till Justitieombudsmannen. Anledningen är de magra matlådor som kommunen sägs servera till äldre.

[Folkbladet.nu]

Yougov: Här är de tre ministrarna som blir mer populära

[2017-01-19] Flera av Sveriges ministrar är fortsatt impopulära hos det svenska folket, visar en ny mätning från Yougov. Utbildningsminister Gustav Fridolin är den som är minst omtyckt.

[Metro]

Öka satsningarna på forskning i omvårdnad

[2017-01-19] Långsiktiga satsningar för välfärdsforskning är bra, men för att nå ända fram och minimera hälsoklyftorna är det nödvändigt att även forskning inom omvårdnad prioriteras, skriver tio debattörer.

[Dagens Medicin]

Hotell i Bokedalen klubbat

[2017-01-19] Jonsered De omdebatterade planerna för ett hotell i Bokedalen har kommit ett steg närmare verklighet. Under tisdagen antogs detaljplanen under kommunstyrelsens sammanträde.

[Partille Tidning]

Emma har sitt broderi som terapi

[2017-01-19] Kan broderi fungera som terapi - och förbättra din hälsa Hela mitt liv har förändrats med hjälp av broderiet, svarar Emma Ihl. För fyra år sedan segnade hon ner, utbränd.

[Göteborgs-Posten]

Mamma med många järn i elden

[2017-01-19] Det hör nog inte till vanligheterna att unga människor med egen familj engagerar sig i föreningar. Annie Nilsson tror att tidsbristen i dagens samhälle är en starkt bidragande faktor. - Alla har så fullt upp med sitt, säger hon.

[Norra Skåne]

Experter om SD-avslöjandet: Tyder på osund partikultur

[2017-01-19] Både yttrandefrihetsexperten Nils Funcke och statsvetaren Marie Demker tycker att SD-protokollet är anmärkningsvärt. - Om man beter sig så här inom partiet indikerar det hur man skulle kunna agera inom kommunen, säger Nils Funcke.

[Göteborgs-Posten]

"Svårt för SD att skaffa sig lokala meriter"

[2017-01-19] Avståndet till de andra partierna minskar. Men isoleringen av SD i kommunerna gör att rikspolitiken fortsätter att dominera när lokala väljare bestämmer sig. Tycker du att det här är intressant?

[Dagens Samhälle]

Livet med klimatförändringen

[2017-01-18] En olidligt varm sommar, en torr höst och en mild och snäll vinter. 2016 slog världen värmerekord för tredje året i rad.

[Tidningen Syre]

Autonoma fordon ett hot eller en möjlighet

[2017-01-18] Debatt. Kvinnor med funktionsnedsättningar skulle kunna bryta sin isolering om de gavs makt att få möjlighet att vara med och bestämma och utforma den nya teknologin med autonoma fordon.

[Norran]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?