Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Tre av fyra studenter dricker för mycket

[2017-05-29] Hela 74 procent av studenterna som deltog i en undersökning om alkoholvanor dricker så mycket alkohol att det är risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en undersökning av 600 studenter från bland annat Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter Väst]

Experterna om Klarnas nya logga: "Oväntat, poppigt och mänskligt"

[2017-05-29] Det har surrat envisa rykten om att Klarna planerar att byta till en rosa logotyp. Under förra veckan stärktes ryktena ytterligare när Simon Saneback, tidigare rådgivare till Klarna, twittrade en bild på vad som uppges kunna vara den nya loggan.

[Breakit]

Europeisk stålindustri i öppet brev till EU

[2017-05-29] Ledarna för den europeiska stålindustrin höjer nu sina röster i ett öppet brev där man uppmanar EU:s regeringschefer att se över det kommande förslaget om ett nytt utsläppsrättssystem.

[Sveriges Radio]

Nordiska Läroplansteoretiska Konferensen i Göteborg

[2017-05-29] Den 15-16 november genomförs den 7:e Nordiska Läroplansteoretiska Konferensen. Hittills har konferensen ambulerat mellan lärosäten i Sverige och Norge, vartannat år med början 2005 vid Uppsala Universitet.

[Linnéuniversitetet]

Mottagare av Göteborgs stads förtjänsttecken 2017

[2017-05-29] Göteborgs kommunfullmäktige har nu utsett årets mottagare av Göteborgs stads förtjänsttecken. Det delas ut varje år till personer som gjort betydande insatser för staden.

[Sveriges Radio Göteborg]

Tobias mästrade ljuset i vinnarfilmen

[2017-05-29] För andra gången i Cannesfestivalens historia går filmpriset Guldpalmen till en svensk film, "The Square". En värmlänning var med i teamet bakom filmen. Regissören Ruben Östlund tog emot priset i franska Cannes på söndagen.

[Sveriges Radio Värmland]

Ruben Östlund redan på gång med ny film

[2017-05-29] Lyssna I söndags vann han Guldpalmen i Cannes. Men redan nu har Ruben Östlund tankarna på nästa film - en satirisk skildring av modevärlden.

[Upsala Nya Tidning]

Ruben Östlund redan på gång med ny film

[2017-05-29] I söndags vann han Guldpalmen i Cannes. Men redan nu har Ruben Östlund tankarna på nästa film - en satirisk skildring av modevärlden. Triangle of sadness, det är arbetsnamnet på Guldpalmsvinnaren Ruben Östlunds nästa film.

[Enköpings-Posten]

Tre av fyra på studentfester riskbrukar alkohol

[2017-05-29] 74 procent av svenska studenter har alkoholvanor som innebär risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en ny rapport från Systembolagets dotterbolag IQ, som arbetar för att minska alkoholskador.

[SVT Nyheter]

Elva får stadens förtjänsttecken

[2017-05-29] Belönas för sina insatser för Göteborg. Skådespelaren Sven Wollter, journalisten Gert Gelotte och universitetsrektor Pam Fredman är tre av de elva personer som får årets förtjänsttecken från Göteborgs Stad.

[Vårt Göteborg]

Christina Jern tackar nej till dekanuppdraget på Sahlgrenska akademin

[2017-05-29] Strax efter det rådgivande dekanvalet i våras, där medarbetarna gav sitt förtroende till Christina Jern, blev Christina oväntat sjuk.

[Medarbetarportalen]

"Mikroskopisk chans" att få Guldpalmen

[2017-05-29] Hyllningarna strömmar in från alla håll sedan Ruben Östlunds The Square vunnit en Guldpalm i Cannes: "Ruben är mycket begåvad, absolut orädd och mycket envis. Bara att gratulera!", säger Roy Andersson.

[Göteborgs-Posten]

Journalisterna och alkoholen

[2017-05-29] Ölförsäljning på redaktionen, sexuella trakasserier i samband med alkoholbruk, sjukskrivningar på grund av måndagsbakfylla och spritflaskor i skrivbordslådorna. Berättelserna om svunna tiders alkoholtörstande journalister finns i överflöd.

[Accent]

Språk kan inte hämtas från nätet utan formas i huvudet

[2017-05-29] I en ny avhandling vid Umeå universitet undersöker Yvonne Knospe hur svenska gymnasieelever skriver på tyska, sitt andra främmande språk,

[Umeå universitet]

Aylin fick mersmak för studier i Shanghai

[2017-05-29] Har varit ovärderligt för mig". Aylin Fazelian från Göteborg tog chansen att göra en utbytestermin i Shanghai som student vid Göteborgs universitet. Det gav mersmak.

[Vårt Göteborg]

3 av 4 studenter dricker riskabelt

[2017-05-29] Bland studenter är alkoholkonsumtionen och berusningsnivån hög på fester. Hela 34 procent har alkoholvanor som kan ge dem skador, visar en ny enkät från IQ.

[DrugNews]

Sakine Madon: Medierna har en läxa att göra

[2017-05-29] Bristande förtroende ökar missnöjesröstandet Mediekonsumenterna misstror journalistiken om invandring. Det slår Lars Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier, fast på DN debatt (29/5).

[Sala Allehanda]

Rubens ruta

[2017-05-29] Grattis, Ruben Östlund, till Guldpalmen i Cannes! Redan våren 2015 berättade Östlund om sin vinnarfilm The Square i Tidningen Vi. Han tror nämligen inte på hemligheter. Handen på hjärtat. Vem litar du på? På vilka? Vad?

[Tidningen Vi]

Majoritet av svenska folket anser att media ljuger om invandringen

[2017-05-29] En rapport initierad av Institutet för Mediestudier visar att en majoritet av svenskarna saknar förtroende för etablissemangsmedias journalistik om invandring och brott. Institutets VD Lars Truedson idkar viss självrannsakan.

[Avpixlat]

Finska resenärer ska testa diarrévaccin

[2017-05-29] I ett projekt tillsammans med forskare från Helsingfors universitet, Göteborgs universitet och Johns Hopkins University ska finska resenärer få åka på Kulturresa till Benin. Studien ska pågå minst ett år.

[Läkemedelsvärlden]

Allbrightavtalet: Hur ser incitamenten ut?

[2017-05-29] Bild: Cina Stensson, Linnea Jonasson, MKB Kerstin Lindberg Göransson, Amanda Lundeteg och Terje Johansson.

[FastighetsSverige]

Läsarna litar minst på mediernas rapportering om invandring

[2017-05-29] Lågt förtroende för mediernas bevakning av invandrarfrågor, ny kritik mot SVT:s morgonsatsning och Burger Kings kampanj får Belgiens kung att rasa. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

[Resumé]

Pilotförsök med sommarskola för nyanlända

[2017-05-29] Karriärmingel och studievägledning varvas med en föreläsning om Life Sciences. Deltagare testar virtual reality, gör en musikalisk övning och får rundvandringar i bibliotek, verkstäder och i Botaniska trädgården.

[Medarbetarportalen]

Tid och misstag viktiga för innovation

[2017-05-29] Innovativa anställda vill företag ha för att säkra utveckling och konkurrenskraft. Men det räcker inte bara att önska sig innovation, för att få resultat måste man också organisera jobbet rätt.

[Ingenjören]

Tre av fyra studenter dricker alkohol skadligt

[2017-05-29] - Förvånande, tankeväckande och oroande, säger IQ:s vd Juan-Pablo Roa om de nya siffrorna från en undersökning som IQ och STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, gjort tillsammans bland festdeltagare på universitet i Göteborg,

[Accent]

Ökande intresse för redovisningskonsultrollen

[2017-05-29] För några veckor sedan skrev vi om arbetsmarknadsmässan Rekon som Handelshögskolan i Göteborg anordnar varje år.

[Konsulten]

Doktor Göran trampar vidare i yrkeslivet

[2017-05-29] Intresset för människor och lusten att lära sig nya saker är hans främsta drivkrafter. Barnläkaren och seniorprofessorn Göran Wennergren fyller 70 år i morgon men har inga planer på att checka ut från Drottning Silvias barnsjukhus.

[Göteborgs-Posten]

Kronisk kris i plågat Kongo

[2017-05-29] Över 922 000 människor tvingades fly från sina hem i Kongo-Kinshasa förra året. Det är fler än någon annanstans på jorden och vittnar om landets djupa och kroniska kris.

[Göteborgs-Posten]

Driv köttskatt mot övergödning och bottendöd på FN-konferens

[2017-05-29] Forskare från Stockholms universitet undersöker vattenkvaliteten i Östersjön. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT Minskad proteinkonsumtion motverkar övergödningen av havet. Nu krävs det kraftfulla politiska åtgärder.

[Länstidningen Södertälje]

Medier misstros - anställ Silan och inte Janne

[2017-05-28] Invandring är det ämne där mediekonsumenterna litar minst på journalistiken. Även när det gäller brottslighet är förtroendet för mediernas rapportering förhållandevis lågt, visar en ny undersökning av SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

[Omni]

Många misstror mediebevakning av invandring

[2017-05-28] Invandring är det ämne där mediekonsumenterna litar minst på journalistiken.

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Många misstror mediebevakning av invandring

[2017-05-28] TT 21:36 | Invandring är det ämne där mediekonsumenterna litar minst på journalistiken.

[Västerviks-Tidningen]

Många misstror mediebevakning av invandring

[2017-05-28] TT 21:36 | Invandring är det ämne där mediekonsumenterna litar minst på journalistiken.

[Östgöta Correspondenten]

Många misstror mediebevakning av invandring

[2017-05-28] Invandring är det ämne där mediekonsumenterna litar minst på journalistiken. Även när det gäller brottslighet är förtroendet för mediernas rapportering förhållandevis lågt, visar en ny undersökning av SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

[Sydsvenskan]

Många misstror mediebevakning av invandring

[2017-05-28] Invandring är det ämne där mediekonsumenterna litar minst på journalistiken.

[Ystads Allehanda]

Ruben Östlund vinnare av Guldpalmen 2017

[2017-05-28] Guldpalmen, det finaste priset i Cannes, kammades hem av göteborgaren Ruben Östlund. Vinsten gör honom historisk - senast en svensk regissör vann priset var 1951.

[Bohusläningen]

Lite mer oro hindrar ren panik

[2017-05-28] Sällan har så få svenskar känt oro för en ekonomisk kris, visar färska siffror från SOM-undersökningen. Är det något man ska oroa sig över? En snabb bakåtblick antyder att svaret är ja.

[Dagens Nyheter]

Stockholmskör ger konsert i Nora kyrka

[2017-05-28] NORA. På pingstafton, lördag 3 juni, klockan 18 ger Hedvig Eleonora Kammarkör från Stockholm en sommarkonsert i Nora kyrka.

[24i]

Föreläsning om etik

[2017-05-28] Rommedahl talade om hur grupper blir bättre Egon Rommedahl föreläste nyligen på Markaryds Kulturhus, för de som arbetar inom kommunal vård och omsorg. Det handlade om värdegrundsarbete och om att bygga "lärande kulturer".

[Smålänningen]

"Försäkringarna skapar ojämlikhet"

[2017-05-28] Trots att lagen säger sjukvård på lika villkor för alla efter behov är det inte så det ser ut. Att ha en privat sjukvårdsförsäkring, och därmed köpa sig före i vårdköerna, är tre gånger så vanligt som för tio år sedan.

[Stockholms Fria Tidning]

Ledare: Sverige går inte sönder i brådrasket

[2017-05-28] Ingenting tyder på att den sociala sammanhållningen i Sverige har försvagats under de senaste åren, skriver Sydsvenskan i en ledare som vänder sig emot uppfattningen att Sverige håller på att gå sönder.

[Omni]

Våra hjärnor har svårt att reagera på klimathot

[2017-05-28] Ingen fråga oroar svenskarna lika mycket som klimatförändringarna. Det visar en ny undersökning. Så varför är det inte fler som källsorterar och åker kollektivt?

[Göteborgs-Posten]

Fler vill bo grönt, billigt och socialt

[2017-05-28] Att bo i kollektiv blir alltmer populärt. Genom att dela på allt från matkostnader till städning och verktygslådor blir det både billigare, trevligare och mer miljövänligt. Är kollektivboendena på väg mot en ny renässans?

[Göteborgs-Posten]

Sverige håller inte på att gå sönder.

[2017-05-28] I valrörelsen 2014 hävdade Socialdemokraterna att "Sverige håller på att gå sönder", lovade att "klyftorna som drar isär Sverige" ska minska och slog fast att det "krävs ett nytt samhällskontrakt". Debatten har fortsatt.

[Sydsvenskan]

Hanna Högstedt - barnet

[2017-05-28] - Jag var 24 när jag blev med barn. Eller kanske 27, jag vet inte, det smög sig liksom på. Hanna Högstedt är filmregissör och manusförfattare.

[Sveriges Radio P1]

Göteborg inte attraktivt nog för utländska företag

[2017-05-28] Göteborgs nuvarande stadsutveckling gynnar inte utländska företag. Tvärtom dräneras vi på arbetstillfällen och kompetens.

[Göteborgs-Posten]

Medverkande kockar och krogar på festivalen

[2017-05-28] Albert Dehna Förskolekock med stark drivkraft att arbeta klimatsmart i storköken. Kockduell, torsdag. Alf Tumble Dryckesprofil som missionerar för en osnobbig vinkultur. Världens största vinquiz, tisdag.

[Dagens Nyheter]

Skolelever riskerar sämre studieresultat vid varmare klimat

[2017-05-27] Laura Villalobos-Fiatt. Fotograf: Marie Andersson/Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Klimatförändringar drabbar inte bara jordbruket och människors möjligheter att försörja sig. Höga temperaturer påverkar även inlärningsförmågan.

[Aftonkuriren]

Frilagt fyller två år

[2017-05-27] Idag är det exakt två år sedan Frilagt startade. Det har varit en tuff, men meningsfull, rolig, framgångsrik och helt fantastisk tid. Nu ser vi fram emot nya utmaningar.

[Frilagt]

Köttskatt mot övergödning och bottendöd

[2017-05-27] Minskad proteinkonsumtion motverkar övergödningen av havet. Nu krävs det kraftfulla politiska åtgärder.

[Sydöstran]

Ny studie: Sociala sammanhållningen inte hotad i Sverige

[2017-05-27] Många tycks uppleva en oro kring att den sociala sammanhållningen har minskat i Sverige. Men hur väl stämmer den bilden överens med verkligheten? SOM-institutet vid Göteborgs universitet har undersökt saken.

[ETC]

Göteborgs universitet annonserade inte ut lediga tjänster

[2017-05-27] Runt 90 personer har anställts på Göteborgs universitet trots att anställningarna bröt mot lagen. Till exempel ska tjänster ha tillsats utan att ha varit utannonserade.

[SVT Nyheter Väst]

Ahmed: Man vill bara dra för gardinen och inte titta ut

[2017-05-27] Statens institutionsstyrelse har de senaste åren börjat inhysa ungdomshem i gamla fängelsebyggnader, trots att SIS ska göra tydlig skillnad på kriminalvård och ungdomsvård. ETC har pratat med Ahmed på den gamla Bergaanstalten.

[ETC]

Gustaf spelar sig ut i världen

[2017-05-27] Första gången Gustaf Wiklund tog ton i en trombon var han så liten att han inte ens minns det själv. Nu ägnar han hela sin vardag år sitt instrument och musiken. Intresset och talangen är en blandning av arv och miljö.

[Skövde Nyheter]

Cheryl Svensson fyller 70 år

[2017-05-27] Cheryl Svensson, Borstahusen och Orange County i Kalifornien, fyller 70 år den 28 maj. Cheryl Svensson kom till Sverige första gången 1977 och det var kärlek vid första ögonkastet.

[Sydsvenskan]

Skrämmande att det gick så långt - var oerhört svart

[2017-05-27] HALMSTAD. Just nu lider hundratals svenska elitfotbollsspelare av psykisk ohälsa.

[Aftonbladet]

Byggeborg bäddar för Västlänken - så påverkas stan

[2017-05-27] 2026 kommer Göteborg att ha en sprillans ny tågtunnel om allt går enligt Trafikverkets plan. Nu börjar förberedelserna för Västlänken att märkas på allvar i stan, under några veckor ska vi vrida och vända på det hett omdebatterade bygget.

[GöteborgDirekt]

Första utställningen för Lisa

[2017-05-27] Den nya utställningen på Lofta Caffè är också den första någonsin för konstnären Lisa Björkquist, 21, med rötter i Gamlebytrakten.

[Västerviks-Tidningen]

Gangsters och hipsters är på utdöende

[2017-05-27] Engelska ord ställer till det när vi ska böja dem på svenska, det vill säga utan engelskt plural-s. Det låter knepigt till en början, men man vänjer sig med tiden.

[Göteborgs-Posten]

En vinst för litteraturen

[2017-05-27] Alice Kassius Eggers läser en obekväm roman Martin Engberg (född 1974) debuterade som författare 2006 med novellsamlingen Tecknen runt huset. En enastående karriär är hans tredje roman.

[Aftonbladet]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?