Göteborgs universitet
Bild
Jonsereds herrgårds pelarveranda
Foto: Håkan Berg
Länkstig

Vad är Jonseredsseminarierna?

Idé, metod, sammanhang

Jonseredsseminarierna är behovsorienterade och sakkunnigbaserade samverkansseminarier, som används som metod i olika sammanhang

  • för akademi och omvärld att mötas och lära av varandra, ofta i förbindelse med samtidens utmaningar
  • för konstnärligt utforskande
  • i universitetsstrategiskt arbete
  • som delmoment i konferenser

Seminariet premierar dialogen efter ett antal korta inledningsanföranden. Ett ordinarie seminarium har vanligtvis 20-25 deltagare

  • för att alla ska kunna delta aktivt i den gemensamma öppna diskussionen
  • för att ett verkligt utbyte mellan akademi och omvärld ska komma till stånd
  • för att bana vägen för ett långsiktigt gemensamt utvecklingsarbete med utgångspunkt i forskning och utbildning

Seminarierna anordnas företrädesvis i fysiska rummet, och kan samtidigt vara hybrida med visst digitalt deltagande De kan vid behov och önskemål även vara helt digitala. Seminariemetoden används även ​​anpassad form vid större samverkansmöten och publika program, samt i fältstudier med goda resultat. 

Ett tjugotal Jonseredsseminarier anordnas årligen. Sedan start har ca 1000 organisationer och verksamheter varit representerade i såväl samverkan som deltagande. Nya organisationer och deltagare strömmar ständigt till och upptäcker Jonseredsseminariernas dynamik och möjligheter.

Vill du samverka kring Jonseredsseminarium? 

Kontakta oss på jonseredsherrgard@gu.se

Mer om Jonseredsseminariets användningsområden

Samverkansseminarier är till sin karaktär behovsorienterade och sakkunnigbaserade, och anordnas ofta i samverkan med externa intressenter och/eller interna sammanhang inom universitetet. Med utgångspunkt i forskning och utbildning samlas här forskare tillsammans med aktörer inom politik, offentlig sektor, näringsliv, journalistik, konst och kultur. Olika samhällssektorer, vetenskapliga skolor och ideologiska riktningar är representerade. På agendan står vanligtvis samtidens utmaningar. 

Konstnärligt utforskande seminarier är särskild variant​​​​​​​ av dessa seminarier. De är vanligtvis tvärvetenskapliga och mångkonstnärliga, och sker i första hand i samverkan med olika delar av Konstnärliga fakultetens forskning och utbildning. Utöver ordinarie anföranden och dialog ingår här även konstnärliga moment. 

Universitetsstrategiska seminarier berör i sin t​​​​​​​ur utbildningspolitik och olika frågor av strategisk, teoretisk och praktisk karaktär i förbindelse forskning, utbildning och samverkan. Arrangeras i intern samverkan samt på universitetslednings uppdrag. 2019 lade seminariet "Tradita innovare innovata tradere - Göteborgs universitet i tid och rum" grunden för universitetsledningens arbete med att i breddade kollegiala miljöer ta fram universitetets nya vision 2021-2030: "Ett universitet för världen".