Länkstig

Bernt Wilhelmsson

Universitetslektor

Högskolan för scen och
musik
Besöksadress
Fågelsången 1
41256 Göteborg
Rumsnummer
5211
Postadress
Box 210
40530 Göteborg

Om Bernt Wilhelmsson

Bernt Wilhelmsson, piano


Bernt Wilhelmsson växte upp på Orust och började spela piano som sjuåring. Han debuterade som solist i Beethovens ”Kejsarkonsert” tillsammans med Göteborgs Symfoniker 1997.
Bernt konserterar frekvent med pianoaftnar och kammarmusikkonserter och som solist har han framfört pianokonserter av Mozart, Beethoven, Rachmaninov, Schumann, Gershwin, Stenhammar och Stravinskij.

Han har konserterat i Skottland, Island, Norge, Baltikum, Frankrike, Tjeckien, USA, Argentina och Kanada och under sina konsertbesök spelat in för musikradion i Estland, Lettland, Norge och vid en rad tillfällen för Sveriges Radio P2.
Sedan 2008 är Bernt Lektor i piano och kammarmusik vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och är ofta anlitad på GöteborgsOperan som orkesterpianist.

Bernt har spelat in två CD-skivor; Swedish Piano Romanticism med pianomusik av Wilhelm Stenhammar och Emil Sjögren och Debussy works for piano.
Bernt har solistdiplom från Högskolan för scen och musik i Göteborg och pianolärarexamen från Musikhögskolan Ingesund. Han har också studerat i London för Irina Zaritskaja, i Wien för Noel Flores.

Bernt Wilhelmsson, pedagog

Mitt mål som lärare är att studenten utifrån en bred repertoar bygger en stabil solistisk grund och utvecklar en god självkänsla som solist och kammarmusiker.
Varje student är unik och därför bygger Innehållet i de individuella pianolektionerna på studentens specifika behov både ur ett tekniskt och ett konstnärligt perspektiv.

På de gemensamma pianolektionerna tränar man sig i att framföra sin repertoar och att lyssna aktivt för att kunna diskutera musikaliska frågeställningar utifrån framförandet. En viktig del i studierna är att spela inför en publik, därför anordnas konserttillfällen för studenterna både på skolan och på andra platser.

Vi bjuder kontinuerligt in gästlärare i syfte att ge studenterna fler perspektiv på sitt pianospel.


Jag har undervisat på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet i över 20 år och det är fantastiskt att få vara en del av den kreativitet och öppenhet som finns här.