Grattis! Hur känns det att få priset?
– I början kändes det lite overkligt, eftersom jag känner några personer som också skickat in sina uppsatser – de var fantastiska – så jag trodde inte att jag skulle vinna. Nu är jag väldigt glad och känner mig mycket hedrad. Jag är mycket tacksam mot mina handledare Kristoffer Stedt och Sophie Steinhagen vid Institutionen för marinvetenskaper, som varit till stor hjälp, särskilt under mina experiment på Tjärnö marina laboratorium.
Vad handlar din masteruppsats om?
– I grund och botten handlar den om att optimera odlingen av havsallat för livsmedelsändamål. Jag arbetade med två arter från Skagerrak och utsatte dem för olika miljöer med varierande salthalt och näringsämnen. Ett av näringsämnena jag använde var restvatten från sillbearbetning – en näringsrik biprodukt från sillindustrin som vanligtvis går till spillo.
Vilka är dina viktigaste slutsatser?
– Jag kom fram till att havssallat som odlats i miljöer med låg salthalt tillsammans med vatten från sillbearbetning har ett högre näringsvärde. Det som är särskilt intressant är att vi kunde nå upp till 40 procent proteinhalt i torrvikt, vilket är jämförbart med soja. Jag såg också att en av arterna, Ulva fenestrata, växte bra även i miljöer med låg salthalt, vilket innebär att den har potential att odlas i Östersjöns bräckta vatten.
Vad gör du nu?
– Just nu gör jag praktik hos Ingrid Undeland på avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola. Jag fortsätter att arbeta med proverna jag använde till min uppsats och undersöker olika biokemiska föreningar, som järn och fria aminosyror, som bidrar till umamismaken i tång. I framtiden skulle jag gärna vilja doktorera inom detta område.
Hur kommer du att använda prispengarna?
– Jag har inte bestämt mig än. Jag har en vän från masterprogrammet hav och samhälle vid Göteborgs universitet som gör praktik på FN i Rom. Jag skulle verkligen vilja besöka henne till nyår!
Intervju: Karl-Johan Nylén