Bild
Länkstig

Magnet synliggör life science-forskningen vid Svenskt NMR-centrum

Publicerad

Utanför Svenskt NMR-centrum i Hasselbladslaboratoriet på Medicinareberget står sedan en tid en stor magnet uppställd. Den var en av världens första 900 MHz magneter och har tidigare använts vid Svenskt NMR-centrum. Den togs i bruk 2004 och var i drift till 2018.

Den har huvudsakligen använts för studier av proteiners struktur, interaktion, dynamik och funktion, men även för speciella tillämpningar inom metabolomik, material- och läkemedelsforskning.

Den bidrog till världsledande forskning och utgjorde också navet i den nationella och internationella forskningsinfrastrukturen. Den skadades i samband med en oplanerad energiurladdning (quench), 2018 och ersattes 2021 av en liknande magnet som har en ännu känsligare detektor.

Nästan alla NMR-magneter ser ut som plåtburkar men den här magneten är ett undantag. Den har ett utseende som för tankarna till en månlandare och är ett unikt exempel på lyckad industridesign, som alltså nu har blivit en symbol för verksamheten.

Göran Karlsson, föreståndare för Svenskt NMR-centrum:
– Magneten exemplifierar behovet av tekniskt avancerad instrumentering inom life science-forskning och synliggör samtidigt verksamheten vid Svenskt NMR-centrum. Vi kände att vi ville behålla magneten och både Akademiska Hus och GU:s fastighetsavdelning gillade idén att ställa upp den på utsidan. Och, till alla som kanske undrar, så är den inte ”magnetisk”, säger Göran.

Text: Helen Easterling