Länkstig

Fysikdoktorand deltar i Forskar Grand Prix

Publicerad

Javier Tello Marmolejo, doktorand på institutionen för fysik, deltar i den populärvetenskapliga tävlingen Forskar Grand Prix, där forskare ska presentera sin forskning så inspirerande och pedagogiskt som möjligt på endast fyra minuter.

Bild
Porträtt av Javier Tello Marmolejo
Javier Tello Marmolejo.

– Jag älskar att prata om min forskning, och det här är ett bra sätt att öva på forskningskommunikation, något alla forskare bör sträva efter att göra mer i dessa tider av fake news och desinformation, säger Javier Tello Marmolejo.

I sin presentation, med titeln “The brilliant case of the mysterious resonances”, berättar Javier Tello Marmolejo om sin upptäcktsresa och förklarar kvantmekanik med hjälp av gitarrer och ukuleler.

– Jag tror att nyckeln är insikten att vem som helst kan förstå det du gör, det är upp till dig att förklara det tydligt utan att förenkla för mycket. Om du kan hitta kärnan i det du vill berätta, och få publiken att känna att de förstår, då är du på rätt väg, säger Javier Tello Marmolejo.

Forskar Grand Prix är en nationell tävling som har arrangerats sedan 2012. Forskare från hela Sverige har kunnat skicka in sina bidrag och nu tävlar fem forskare om en plats i finalen tillsammans med finalisterna från de andra deltävlingarna. Tittarna kan rösta på sitt favoritbidrag, som vägs samman med juryns bedömning. 

Se Javier Tello Marmolejos bidrag till Forskar Grand Prix.