Göteborgs universitet
Bild
Foto på ett par på promenad
Foto: Matton images
Länkstig

Sahlgrenska akademins fokus inom åldrande

Efterkrigstidens baby-boom blir 2030-talets äldre-boom. För en växande äldre befolkning behöver samhället göra det möjligt för människor att arbeta längre och hitta nya sätt att möta ett ökande vårdbehov.

Det är inte samma sak att åldras idag som för tjugofem eller femtio år sedan. Men trots att många äldre nu lever betydligt mer aktiva liv än tidigare präglas vårt samhälle av gamla föreställningar om åldrandet.  

Sahlgrenska akademins fokus inom åldrande 

Våra forskare ingår i multidisciplinära samarbeten för ett gott och värdefullt åldrande. Vi studerar hur åldrandet förändras över tid, hur celler åldras, och hur sköra äldre kan få möjlighet att leva det liv de vill leva. Vi bedriver forskning som motverkar psykisk ohälsa och skapar förutsättningar för att bedriva avancerad vård i hemmet. 

Vi har internationellt ledande forskning om diagnostik för Alzheimers sjukdom, där våra forskare identifierat flera markörer som kan mätas i blod eller ryggvätska. Med dessa markörer kan man se vem som kommer att utveckla sjukdomen, långt innan symtom, vilket spelar stor roll i det pågående arbetet med att ta fram nya läkemedel. 

Vår forskning om benskörhet (osteoporos) är särskilt stark när det gäller genetikens och tarmmikrobiotans roll för risken att utveckla osteoporos och drabbas av frakturer. Våra forskare har bland annat kunnat identifiera nya signalvägar som reglerar omsättningen av skelettet och mekanismer för frakturrisk.  

Dessa framsteg vill forskare vid Sahlgrenska akademin göra med din hjälp: 

  • Utveckla nya markörer som kan användas för att diagnostisera olika typer av demenssjukdomar, liksom markörer för Parkinsons sjukdom.  
  • Ge äldre möjlighet att bli mer delaktiga i sin vård. 
  • Förbättra äldrevården för att ge ett gott åldrande 
  • Nya, mer effektiva probiotika för att förebygga och behandla osteoporos. 
  • Effektivare bedömning av frakturrisk baserat på nyupptäckta riskfaktorer i populationsstudier. 
  • Möjlighet att med artificiell intelligens och maskininlärning förutspå vem som bör få behandling som förebygger osteoporosfrakturer.