Bild
Länkstig

Ny fond för tidskrifter, konferenser och forskarnätverk 

Som del i Nationella sekretariatet för genusforsknings verksamhet inrättas nu en nordisk genusfond. En årlig utlysning ska stödja infrastruktur för forskning om genus och en första utlysning kommer att ske hösten 2024. 

Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet bidrar med forskningsbaserad kunskap om förutsättningar för ett fritt kunskapssamhälle, ett rättvist arbetsliv och ett jämlikt Norden. Uppdragsgivare är bland annat svenska regeringen, Nordiska ministerrådet och EU och arbetet sker ofta genom samverkan med forskare och andra aktörer på nationell, nordisk och internationell nivå.

I sekretariatets verksamhet ingår även att stödja infrastrukturen för ett brett fält för forskning om genus och andra maktordningar. Som del i det arbetet inrättas nu en nordisk genusfond, med utlysningar en gång per år.  

– Att värna om aktiviteter som utvecklar och stärker forskning om genus är en viktig del av vårt uppdrag. Därför inrättar vi nu en nordisk genusfond med en årlig utlysning av medel till stöd för tidskrifter, konferenser och nätverk, säger Fredrik Bondestam, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning. 

Syftet med fonden är att stärka infrastrukturer för kunskap som produceras inom ett brett fält för kritiska studier av makt. Det kan inkludera forskning om normer, föreställningar och strukturer som reproducerar och upprätthåller ojämlikheter baserad på bland annat genus, ras/etnicitet, sexualitet, klass, ålder.  

Fondens första utlysning sker efter sommaren och mer information kommer senare i vår. All information om fonden publiceras löpande på sekretariatets webb, Facebook, LinkedIn samt via Genuslistan.