Bild
Foto: Magnus Gotander
Länkstig

Final för stjärnspäckat gästlärarprogram

Publicerad

Tre tungviktare inom skådespeleri och musik har som gästlärare inspirerat och utbildat studenter vid Göteborgs universitet. En serie evenemang avslutar nu artist in residence-programmet med David Dencik, Isabelle van Keulen och Ross Daly, som genomförts med stöd från Stenastiftelsen.

2018 startade Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet ett artist in residence-program, med ekonomiskt stöd från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. Programmet har gått ut på att bjuda in tongivande musiker och scenkonstnärer för återkommande insatser som gästlärare. Musikerna Isabelle van Keulen och Ross Daly, samt skådespelaren David Dencik har ingått i satsningen.

– De är internationella tungviktare! Kreativa, ständigt utforskande, lekfulla proffs som hängivet och nyfiket mött våra studenter. Självklart är det oerhört värdefullt för våra studenter att få samarbeta och experimentera med de här konstnärerna, säger Petra Frank, prefekt vid Högskolan för scen och musik.

– Genom programmet har studenterna fått möjlighet att ta del av värdefulla erfarenheter, kunskaper och reflektioner. Vi tror att det har bidragit till att ge utbildningen en extra dimension och samtidigt stärkt högskolans position som internationellt känd utbildningsinstitution, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

David Dencik jobbar med två skådespelarstudenter, maj 2018.
Skådespelaren David Dencik och studenter från kandidatutbildningen i skådespeleri i en workshop i maj 2018.
Foto: Magnus Gotander

Masterklasser, workshops och konserter

Skådespelaren David Dencik har mött studenterna från scenutbildningarna i masterklasser och workshops. De klassiska musikstudenterna har tillsammans med Isabelle van Keulen studerat, repeterat och framfört orkestermusik, bland annat Ástor Piazzollas Fyra årstider blandat med fragment ur Vivaldis verk med samma namn. Studenterna på världsmusik- och improvisationsutbildningarna har arbetat med Ross Daly i flera omgångar, bland annat med musik från Kreta och östra medelhavsområdet som framfördes i en konsert i Kronhuset. 

Isabelle van Keuelen, violin på scen med stråkstudenter i bakgrunden. Konsert på Kronhuset 31 oktober 2019.
Isabelle van Keulen och kammarorkestern med studenter från de klassiska musikutbildningarna framträder gemensamt på Kronhuset den 31 oktober 2019.
Foto: Magnus Gotander

Studenter och lärare har dessutom fått ta del av erfarenheter från de tre artisternas långa karriärer. David Dencik är känd för sina roller i serier som Chernobyl, Top of the Lake och i senaste Bondfilmen No Time to Die. Den nederländska violinisten och violasten Isabelle van Keulen är verksam inom symfonisk musik och har spelat med många av världens främsta orkestrar. Hon är också specialiserad inom argentinsk tangomusik. Ross Daly är en virtuos på flera instrument från den östra medelhavsregionen och Asien. Han har spelat in över 30 album och uppträtt över hela världen.

Ross Daly i november 2018
Multiinstrumentalisten Ross Daly håller ett forum om modal musik för världsmusikstudenterna i november 2018.
Foto: Magnus Gotander

Avslutande publikmöten

Under maj och juni är det så dags att både fira och knyta ihop säcken för artist in residence-programmet. Avslutningen sker i form av fyra publika evenemang: 

  • 7 maj kl. 14.00–15.30, Vad gör skådespelaren på inspelningsplatsen egentligen? Ett samtal med David Dencik.
  • 10 maj kl. 18.00–19.00, Performance lecture med artist in residence Ross Daly.
  • 12 maj kl. 19.00–22.00, World Sessions: Ross Daly och Kelly Thoma med studenter från världsmusikutbildningen.  
  • 3 juni kl. 18.00–20.00, Orkesterkonsert: Mahler och Szymanowski. Solist: Isabelle van Keulen.
Om Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur

Stenastiftelsen grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen främjar vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund. Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation. Utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamhet vid Chalmers möjliggjordes därmed. Från och med år 1996, då Stenastiftelsen grundades, har t o m år 2021 beslut fattats om utdelning av drygt 540 miljoner kronor som stöd till specifika projekt, totalt 155 stipendiater inom kulturområdet, samt 320 masterstipendier som resebidrag.

Om Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur