Havskatt
Havskatt är en av de fiskar som finns att upptäcka i Tjärnö Akvarium.

Tjärnö Akvarium – artrikast i Sverige

Klappa en sjögurka, spana in en blå hummer och se en havskatt djupt i ögonen. I akvariehallen på Tjärnö marina laboratorium finns drygt 200 olika arter djur och alger. Här finns också ett svenskt korallrev. Sommartid har vi öppet för allmänheten. Övriga året välkomnar vi förbokade skolklasser och andra grupper.

Tjärnö Akvarium är kanske inte så stort men det är Sveriges artrikaste. Här finns drygt 200 olika arter fiskar, krabbor, sjöstjärnor, småräkor, rödalger och mycket mer. Att visa upp små ekosystem är också typiskt för Tjärnö; här finns en liten ålgräsäng med tångsnällor och sandräkor, i ett annat akvarium lever en havskräfta i lerbottnen och i "Rödalgernas värld" hittar besökaren flest antal arter. Vid alla akvarier finns skyltar som med bilder och text hjälper besökaren att identifiera vad som rör sig bakom rutan.

För allmänheten

Sommartid har vi öppet för allmänheten. Då finns två marinbiologer på plats för att svara på frågor. De håller även korta presentationer om till exempel ostron, hummer, krabbor eller maneter. Man kan också titta på små levande organismer i stereomikroskop. I hörsalen visar vi  filmen Liv i salt vatten – under ytan i Skagerrak. Vi har vykort, planscher och skrifter till försäljning.

Övriga tider på året arrangerar vi visningar, strandexkursioner och olika aktiviteter för skolklasser och andra grupper. Kontakta oss för mer information!

Cylinderros och kosterpiprensare
Anemon

Öppettider sommaren 2022

onsdag 22 juni: kl 14–17

27 juni – 12 augusti 2022: måndag – fredag, kl 14–17

onsdag 17 augusti: kl 14–17

Inträde 2022

Vuxna (från 16) år: 40 kr
7-15 år: 20 kr
Barn under 7 år: fritt inträde

Under Västerhavsveckan 8–12 augusti är det fri entré.

Hitta hit

Tjärnö Akvarium, Tjärnö marina laboratorium, Laboratorievägen 10, 452 96 Strömstad. Tel 031–786 96 00

Foto: Susanne Liljenström