Nyheter

• Migrationsminister Tobias Billström (M) i rundabordssamtal med internationella studenter

[2014-04-15] Det ska bli möjligt för doktorander att få permanent uppehållstillstånd och studenter får rätt att stanna i Sverige sex månader efter examen för att söka jobb eller starta företag. Det är resultatet av den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet. Under tisdagen besökte migrationsminister Tobias Billström (M) Göteborgs universitet för att presentera förslaget för internationella studenter.

• Hennes passion är Pompeji

[2014-04-15] Linnéa Johansson bär alltid Pompeji med sig. Tatueringen på hennes arm vittnar om en brinnande passion.

• Storsatsning på vattenbruksforskning på västkusten

[2014-04-15] Det blev storslam för vattenbruksforskningen inom Göteborgs universitet när Forskningsrådet Formas, Mistra och Lantmännens Forskningsstiftelse delade ut medel för forskning om hållbara produktionssystem. Sammanlagt närmare 32 miljoner kronor gick till tvärvetenskapliga projekt inom universitetet. - Fantastiskt roligt för Göteborgs universitet och för västkusten, säger professor Kristina Snuttan Sundell, ordförande för Vattenbrukscentrum Väst (VBCV).

• Demokratidata för 68 länder nu tillgängliga i V-dems databas

[2014-04-15] V-dem är ett nytt sätt att mäta graden av demokrati. Datainsamling pågår, men nu finns data tillgängligt för 68 länder i projektets databas.

• Teknikutveckling och nya arbetsprocesser förändrade byggindustrin

[2014-04-14] Nya byggmaterial har uppfunnits, nya produktionsmetoder har vuxit fram och nya normer och standarder har införts i takt med att kraven på bostäder förändrats. Detta har i grunden förändrat arbetet i byggindustrin, inte minst på grund av den omfattande datoriseringen. En avhandling vid Göteborgs universitet visar hur kunskaper, tekniker och arbetsorganisation i byggindustrin utvecklats.

• Akupunktur och samtal effektivt vid stressrelaterad psykisk ohälsa

[2014-04-14] Akupunktur tillsammans med terapeutiska samtal i en och samma behandling kan vara ett effektivt sätt att behandla stressrelaterad psykisk ohälsa. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Studenter från 18 länder på Lovéncentret Tjärnö

[2014-04-14] För närvarande pågår årets största kurs på Lovéncentret Tjärnö, med 53 studenter från 18 länder.

• Modeller pekar ut bästa placering av marina skyddsområden

[2014-04-14] Marina skyddsområden används som verktyg för att bevara biodiversiteten i våra havsområden. Planer finns på att etablera ytterligare nätverk av skyddsområden i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön. För att få bästa skydd behöver planeringen bli smartare. I en ny rapport, som beställts av Havs- och vattenmyndigheten, visar miljöanalytiker och forskare från Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet och Chalmers att havsmodeller kan visa vart områdena egentligen bör upprättas för att uppnå optimalt skydd.

• Lampskärmsmedusa i Västerhavet

[2014-04-11] Under senaste veckorna har en vacker och relativt stor medusa simmat i svenska vatten, och också setts av strandstädare. Lampskärmsmedusa kan den kallas. Förmodligen kan den både lysa och fluorescera. Upptäckten av dessa fenomen hos en närstående medusasläkting belönades med Nobelpris för några år sedan.

• 131 miljoner till Göteborgs universitet för rekrytering av statsvetaren Ellen Lust

[2014-04-11] Vetenskapsrådet har efter ansökan från Göteborgs universitet beslutat stödja rekryteringen av statsvetaren Ellen Lust. Hon är idag verksam vid Yaleuniversitetet i USA där hon forskar kring politisk styrning och politiskt deltagande i Mellanöstern och Nordafrika. Stödet är en del i regeringens uppdrag till Vetenskapsrådet att möjliggöra rekrytering av internationella toppforskare till Sverige.

• Segerstedtföreläsningen: Att stå det onda emot

[2014-04-10] Att bekämpa fascismen har aldrig lyckats politiskt, hävdade journalisten och författaren Henrik Arnstad på årets Segerstedtföreläsning. - De traditionella ideologierna måste formulera egna visioner och tankar om framtiden.

• Waernska professuren har tilldelats professor Roger Butlin

[2014-04-10] Professor Roger Butlin som kommer från University of Sheffield har tilldelats Waernska professuren. Han har tidigare tilldelats Tage Erlanders gästprofessur 2013.