• 40 miljoner från Forte till forskare vid Göteborgs universitet

[2014-09-30] Styrelsen för forskningsrådet Forte har fattat beslut om bidrag till projekt, juniorforskare och postdoc. 40 miljoner tillfaller forskning vid Göteborgs universitet.

• Webb-TV: Skönlitteratur, samhälle och språklig variation

[2014-09-30] Skönlitteratur, samhälle och språklig variation: om finska inslag i Eija Hetekivi Olssons roman Ingenbarnsland Beroende på hur ord stavas och uttrycks kan det få flera betydelser. Här berättar Hans Landqvist, forskare i svenska språket om de olika finska uttrycken i romanen "Ingenbarnsland".

• Psykologiforskare från Göteborgs universitet till UNHCR:s expertpanel

[2014-09-30] Pär Anders Granhag, professor vid Psykologiska institutionen, kommer att ingå i den expertpanel som utsetts av UNHCR:s huvudkontor i Genève för att diskutera frågor som rör hur man lämpligast intervjuar asylsökande inom EU samt hur man bedömer tillförlitligheten i de utsagor som lämnas.

• Flerdimensionella betyg förutspår kommande studieresultat

[2014-09-30] Betyg är bra på att förutsäga framtida studieframgångar och är därför ett bra instrument för urval till både gymnasieskola och till högre studier. En bidragande orsak är att lärare inte bara väger in ämneskunskaper utan även sociala aspekter och elevbeteende när de sätter betygen, något som emellertid inte har stöd i skolans styrdokument. Det visar en avhandling i pedagogik vid Göteborgs universitet.

• Studenter från Handelshögskolan prisas av Andra AP-fonden

[2014-09-29] Studenterna Anna Mattsson och Lina Sandström på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har tilldelats Andra AP-fondens pris inom finans och hållbarhet. Priset, på 20 000 kronor, får de för sin uppsats "A Comparision between the Performance of Ethical and Conventional US Funds ¿ Do different ethical characteristics matter?".

• SWERUS-C3, resebrev 15: "Forskningsarbetet är avslutat, och vi beger oss hemåt"

[2014-09-29] Här kommer mitt sista resebrev från SWERUS-C3. Allt praktiskt forskningsarbete är avslutat och vi har endast resan över en liten bit av Karahavet och Barentshavet kvar. Senast på lördag skall vi vara i Tromsö!

• "Jag tror att vi har potential att locka hit några av världens bästa studenter"

[2014-09-29] GU:s nya forskarutbildning i samhällsvetenskapliga miljöstudier kan, om den utvecklas väl, mycket väl locka några av världens bästa studenter. Det menar den nyblivna professorn Andrea Nightingale. Som GU:s första professor i ämnet ser hon fram emot att bygga en forskningsmiljö i den absoluta framkanten, men avslöjar även några av sina största akademiska rädslor och akademiska förebilder.

• Lyx och mode i stormaktstidens Sverige

[2014-09-29] Håkan Möller, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, har nyligen gett ut en bok med titeln Lyx och mode i stormaktstidens Sverige.

• Ny modell kan hjälpa datorer att förstå vardagliga argument

[2014-09-29] När människor pratar använder de ofta argument som kräver förkunskaper för att bli logiska, något som kan vara svårt för datorer att förstå. Forskaren Ellen Breitholtz vid Göteborgs universitet har undersökt hur dessa argument kan integreras i modeller som kan få datorer att kommunicera mer mänskligt.

• Molekyl som skyddar kvinnors ägg identifierad av forskare i Göteborg

• Göteborgs universitet på Bokmässan: Makten över staden

[2014-09-26] I de fattigaste stadsdelarna är medellivslängden 9 år kortare än i de rikaste. Och allt färre ungdomar från utsatta områden går vidare till gymnasiet. Det berättade Ove Sernhede och Catharina Thörn vid ett arrangemang under torsdagen på Bokmässan.

• GU-forskare på Forskartorget: Sara Thomée varnar för ökad ohälsa

[2014-09-26] Flera GU-forskare medverkar på Forskartorget på Bokmässan som i år har 75 programpunkter. Upplägget är korta, populärt hållna föreläsningar på 15 minuter - från hela det vetenskapliga fältet.