Nyheter

• Swerus-C3, andra resebrevet: "Vi snirklar oss fram genom isen med måsar som sällskap"

[2014-07-17] I dag är det söndag och vi har varit på väg i en dryg vecka. Första dagarna i öppet hav men sedan dess har vi kämpat oss fram igenom isen.

• Gräver i den varma jorden

[2014-07-21] Cecilia Sandström är doktorand i antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet. I skrivande stund förbereder hon ett kortare arkeologiskt fältprojekt som hon och ett par kollegor ska ha i september på västra Sicilien.

• Swerus-C3, första resebrevet: "I nio knops fart genom drivisen"

[2014-07-11] Expeditionen SWERUS-C3 har nu varit på väg från Tromsö under 5 dagar. Vi har mött ett mestadels dimmigt hav och temperaturen har sjunkit succesivt när vi gått norrut.

• Ny student höstterminen 2014

[2014-07-11] Ska du börja studera i höst? På vår sajt Ny termin får du veta mer om vad som väntar dig i slutet av sommaren.

• Antagningsbeskeden för höstterminen 2014 är publicerade

[2014-07-11] Nu finns antagningsbeskedet på antagning.se för dig som har sökt utbildningar till höstterminen. Drygt 22 000 personer har blivit antagna till utbildningar vid Göteborgs universitet.

• Regeringen ger miljonstöd för att möta bristen på matematik- och NO-lärare

[2014-07-10] Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet satsar stort på ett innovativt samverkansprojekt med Göteborgs Stad. Samarbetet syftar till att möta den alarmerande bristen på behöriga lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen. Regeringen har nu valt att stödja projektet och avsätter fyra miljoner kronor till utvecklingsarbetet.

• Motsägelsefulla rön om fullmånens påverkan på sömnen

[2014-07-08] Det är en populär uppfattning att vår sömn påverkas av fullmånen. Internationella forskare försöker nu en gång för alla komma till en vetenskaplig slutsats - däribland forskare vid Sahlgrenska akademin, vars studier visar att vi sover 20 minuter kortare när månen är full.

• Datorspelande en skjuts för engelskan

[2014-07-08] Den som vill klara sig i datorspelsvärlden gör bäst i att ha koll på den engelska vokabulären. Nu är det också vetenskapligt belagt att den som är flitig i sitt datorspelande får ett bättre engelskt ordförråd. Det framgår av en studie vid Göteborgs och Karlstads universitet.

• Göteborgs universitet rekryterar ytterligare två internationella toppforskare

[2014-07-07] Vetenskapsrådet (VR) har beslutat stödja rekryteringarna av datalingvisten Shalom Lappin och filosofen Paul Russell med totalt 189 miljoner kronor. Det här är första gången en humanistisk fakultet får ta del av ett stöd som tillkommit för att attrahera internationella toppforskare till Sverige. Hittills har VR beslutat om 16 anslag, varav hela fyra har tilldelats Göteborgs universitet.

• Miljoner i anslag till matematiker

[2014-07-03] Styrelsen för Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, beslöt nyligen att tilldela tio projekt vardera 6 miljoner kronor under en femårsperiod inom ramen för programmet "Underrepresenterat kön".

• Almedalen: Fotbollens betydelse för socialt hållbar utveckling

[2014-07-03] Ola Sigurdson är professor i tros- och livsåskådningsvetenskap och föreståndare för Centrum för kultur och hälsa, som tillsammans med Jonsereds Herrgård arrangerade ett seminarium under Almedalsveckan med titeln "Vilken roll kan fotbollen spela för en socialt hållbar utveckling?"

• Algolja som biobränsle ett framtida drivmedel

[2014-07-03] Samarbete gav vinst i Sveriges största tävling för den som vill utveckla sin affärsidé och starta företag. Forskare vid Göteborgs universitet har nu tillsammans med affärsutvecklare från Chalmers framställt en algolja som kan användas som biobränsle.