Nyheter

• Avtryck i afrikansk ekonomi - professor Arne Bigsten får uppmärksamhet för sina insatser

[2014-04-23] Den 24-25 april kommer framstående ekonomer från flera länder till Handelshögskolan i Göteborg för att uppmärksamma professor Arne Bigstens insatser i utvecklingsekonomi. En av talarna är Kenyas riksbankschef Njuguna Ndung¿u, doktorand i Göteborg 1989-94 med Arne Bigsten som handledare.

• Mag-tarmkanalens insida "bara" som 1 rum och kök

[2014-04-22] Ytan på mag-tarmkanalens insida har länge antagits vara mellan 180 och 300 kvadratmeter. Forskare vid Sahlgrenska akademin kan med hjälp av ny mätteknik visa att läroböckerna har fel. - I själva verket är mag-tarmkanelens insida bara stor som ett rum och kök, säger forskaren Lars Fändriks.

• Mer kadmium i våra njurar - skaderisken ändå lägre

[2014-04-17] Personer som exponeras för kadmium har högre halter av tungmetallen i njuren än man tidigare trott. Samtidigt är kadmiumets skadliga effekter på njuren mindre än beräknat, och vidare studier bör istället fokusera på hur skelettet påverkas. Det visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

• Svenska chefer vässar affärskunskaperna i Kina

[2014-04-17] Under en dryg vecka har ett tjugotal svenska chefer drillats i att göra affärer i Kina. Utbildningsveckan i Shanghai och Hangzhou är en obligatorisk del av Executive MBA-programmet vid Handelshögskolan i Göteborg. Parallellt med studiebesök på kinesiska och multinationella företag har Executive MBA-deltagarna studerat logistik och kinesisk affärskultur vid två av Kinas främsta universitet, Zhejiang University och Shanghai Jiao Tong University.

• Handelshögskolans professor Thomas Sterner talar i riksdagen om klimatrapporten

[2014-04-16] Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och en av de samordnande huvudförfattarna till FN:s klimatpanels senaste delrapport. talar idag i riksdagen. Han ska informera riksdagsledamöter om rapporten som handlar om åtgärder för att begränsa växthusgasutsläpp och klimatförändringar.

• Massdöd bland djur kan undersökas med ny metod

[2014-04-16] En ny metod har utvecklats för att förstå orsakerna till händelser när stora mängder djur dör samtidigt. Metoden har utvecklats av en internationell forskargrupp där forskare från Göteborgs universitet deltagit.

• Ny utställning på Universeum om naturvetare som yrkesval

[2014-04-16] Nu öppnar den nya utställningen Framtidsval på Universeum. Utställningen har tagits fram i samarbete med Göteborgs universitet och Chalmers för att lyfta fram möjliga yrken och utbildningar inom naturvetenskap och teknik. - Från akademins sida är vi väldigt nöjda med projektet, säger Lennart Sjölin, professor i kemi och medlem i styrgruppen för projektet.

• Migrationsminister Tobias Billström (M) i rundabordssamtal med internationella studenter

[2014-04-15] Det ska bli möjligt för doktorander att få permanent uppehållstillstånd och studenter får rätt att stanna i Sverige sex månader efter examen för att söka jobb eller starta företag. Det är resultatet av den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet. Under tisdagen besökte migrationsminister Tobias Billström (M) Göteborgs universitet för att presentera förslaget för internationella studenter.

• Hennes passion är Pompeji

[2014-04-15] Linnéa Johansson bär alltid Pompeji med sig. Tatueringen på hennes arm vittnar om en brinnande passion.

• Storsatsning på vattenbruksforskning på västkusten

[2014-04-15] Det blev storslam för vattenbruksforskningen inom Göteborgs universitet när Forskningsrådet Formas, Mistra och Lantmännens Forskningsstiftelse delade ut medel för forskning om hållbara produktionssystem. Sammanlagt närmare 32 miljoner kronor gick till tvärvetenskapliga projekt inom universitetet. - Fantastiskt roligt för Göteborgs universitet och för västkusten, säger professor Kristina Snuttan Sundell, ordförande för Vattenbrukscentrum Väst (VBCV).

• Demokratidata för 68 länder nu tillgängliga i V-dems databas

[2014-04-15] V-dem är ett nytt sätt att mäta graden av demokrati. Datainsamling pågår, men nu finns data tillgängligt för 68 länder i projektets databas.

• Akupunktur och samtal effektivt vid stressrelaterad psykisk ohälsa

[2014-04-14] Akupunktur tillsammans med terapeutiska samtal i en och samma behandling kan vara ett effektivt sätt att behandla stressrelaterad psykisk ohälsa. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.