Till startsida

Nyheter

 • "Mitt forskningsintresse är sambandet mellan kropp och själ"

  [2014-09-19] Några ord med Linda Hassing vid Psykologiska institutionen, som nyligen blivit befordrad till professor.

 • Amerikansk krabba i svenska vatten

  [2014-09-19] En vitfingrad brackvattenskrabba, som är en amerikansk invasionsart, har påträffats söder om Oxelösund.

 • Varierande kvalitet hos teknik för kontinuerlig blodsockermätning

  [2014-09-19] Kontinuerlig blodsockermätning är en ny behandling för patienter med typ 1 diabetes, där en sensor under huden ger patienten information om sockernivån och varnar för låga och höga blodsockervärden, vilka kan ge kognitiv påverkan och organskador. Men de tekniska lösningar som erbjuds på marknaden skiljer sig stort både vad gäller noggrannhet och användarvänlighet.

 • Webb-TV: Livet med afasi

  [2014-09-18] Att leva med afasi kan vara svårt både för den som drabbas och för närstående. Men det finns strategier för att underlätta kommunikation vid afasi. Se filmen från Göteborgs universitet: "Livet med afasi"

 • Unik utvärdering av Bohusläns museums verksamhet med och om resandefolket

  [2014-09-18] Med finansiering från Kulturrådet och metodologiskt stöd av Förvaltningshögskolan har Bohusläns museum under våren 2014 genomfört en utvärdering av sin verksamhet med och om resandefolket. Det är ett unikt projekt, då utvärderingar av kulturverksamheter är relativt ovanliga.

 • Två nya professorer i barn- och ungdomsvetenskap

  [2014-09-18] Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande har anställt Susanne Garvis och Pia Williams som nya professorer i barn- och ungdomsvetenskap.

 • Artificiell intelligens som härmar barns lärande

  [2014-09-18] Inom artificiell intelligens (AI) är datorprogrammen mycket specialiserade. De kan till exempel köra flygplan, spela schack, eller montera bilar i tillrättalagda industriella miljöer. Men nu har ett forskarlag i Göteborg lyckats skapa ett AI-program som kan lära sig att lösa problem inom många olika områden. Programmet baseras på ett försök att härma vissa aspekter av barns kognitiva utveckling.

 • Barn undervisar barn

  [2014-09-18] Vad händer när barn undervisar varandra på egen hand utan någon instruktion? Kan vi lära oss något väsentligt av dem? Det har forskaren Tina Kullenberg undersökt och diskuterar ingående i sin avhandling "Signing and Singing - Children in Teaching Dialogues". Den 26 september disputerar hon vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

 • Ruben Östlund blir professor på Akademin Valand

  [2014-09-17] Filmregissören Ruben Östlund, bioaktuell med filmen TURIST, har utsetts till professor på Akademin Valand, Göteborgs universitet. Institutionen har utbildningar i film, fotografi, fri konst och litterär gestaltning. Som professor kommer Ruben Östlund att ingå i filmkollegiet som expanderas med fler lärare.

 • De modala hjälpverbens historia kartlagd

  [2014-09-17] Varför kunna och veta saknar presensändelse och inte böjs jag kunnar och jag veter har sin förklaring i hur verben har utvecklats. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet som har kartlagt så kallade modala hjälpverb.

 • Språk som ifrågasätter normer

  [2014-09-17] Hur kan kreativt skrivande bidra till att bredda idén om vad vetenskap, forskning och författande kan vara? Och hur använder genusforskare kritiskt tänkande som metod för att granska maktordningar? I den nya skriften Kreativt skrivande och kritiskt tänkande i genusvetenskap reflekterar fem forskare över hur vetenskapens normer kan utmanas.

 • Expert från sekretariatet till Europarådet

  [2014-09-16] Lillemor Dahlgren på Nationella sekretariatet för genusforskning blir Sveriges delegat i Europarådets kommitté för jämställdhet ¿ GEC. Som medlem i kommittén hoppas hon på att bidra till arbetet med jämställdhetsintegrering i medlemsländerna men också på att kunna få med sig nya erfarenheter hem till Sverige.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Ulrika Lundin, pressekreterare

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Universitetsbyggnaden, Vasaparken

Telefon:
031-786 67 05
0707-75 88 51

Till sidans topp

© Göteborgs universitet, Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen | Karta