• Ny metod identifierar anlag för ärftlig tarmcancer

[2015-01-26] Cancer i tjock- och ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna och orsakas till stor del av ärftliga faktorer. Nu har forskare genom en ny genetisk metod förbättrat diagnosmöjligheterna för patienter med ärftlig tjock- och ändtarmscancer.

• Svågerpolitiken som försvann

[2015-01-23] Nepotism, eller så kallad svågerpolitik, var flitigt förekommande i svensk statsförvaltning i slutet av 1700-talet och i början på 1800-talet, men inte därefter - det visar ny forskning. Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap, bidrar med ny data.

• Svensk modell för PSA-testning har liten effekt på dödligheten

[2015-01-21] Den spontana PSA-testning som de senaste decennierna tillämpats i Sverige har bara haft en marginell effekt på dödligheten. En organiserad screening fokuserad på de som har mest att vinna skulle däremot minska risken att dö i prostatacancer med över 40 procent. Det visar studier vid Sahlgrenska akademin.

• Ulla Carlsson hedersdoktor vid Lunds universitet

[2015-01-21] Professor Ulla Carlsson, ledande medieforskare vid Göteborgs universitet, har utsetts till hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.

• Forskare har hittat ett hormon som ökar sexlusten hos möss

[2015-01-20] Svenska studier visar att möss som får ett tillskott av "aptithormonet" ghrelin ökar sin sexuella aktivitet. Om hormonet har samma påverkan på människor är okänt - men om det är så kan forskarna ha funnit en nyckel till framtida behandlingar för sexmissbruk.

• Valands inslag på Göteborg Film Festival 2015

[2015-01-19] Akademin Valand representeras med 24 filmer på Göteborg International Film Festival (GIFF) 2015. Filmerna är skapade av skolans nuvarande och tidigare studenter i film och fotografi. Flera studenter och medarbetare deltar i programpunkter under festivalen.

• Bärbar stimulator testas på Parkinsonpatienter

[2015-01-19] Forskare vid Sahlgrenska akademin har visat att ett svagt elektriskt "brus" kan förbättra balans och rörelseförmåga hos patienter med Parkinsons sjukdom. Nu har forskargruppen i samarbete med rymdorganet NASA tagit fram en bärbar prototyp som skall användas i långtidsstudier av Parkinsonpatienter i hemmet.

• Lindrade symtom för IBS-patienter som undvek svårsmälta kolhydrater

[2015-01-19] Omkring åtta av tio personer som lider av IBS anser att magsymtomen beror på kosten. En diet som utesluter speciellt svårsmälta kolhydrater kan ge markant minskade symtom, det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Relationen mellan lärare och elev påverkar betygsättningen

[2015-01-19] När lärare betygsätter sina elevers kunskaper vägs även annat än kunskaperna in. Det är något som äventyrar likvärdigheten och rättssäkerheten, visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

• Anmälan till högskoleprovet öppen

[2015-01-16] Sista anmälninsdag för vårens högskoleprov är 16 februari.

• Göteborgsforskare i miljardsatsning på nya ebolavacciner

[2015-01-16] EU satsar omkring två miljarder kronor på åtta projekt som ska utveckla, tillverka och administrera nya vacciner och diagnosmetoder för ebola. Forskare vid Sahlgrenska akademin medverkar i ett av forskningsprojekten.

• Vikten av att förstå vad sexuella övergrepp handlar om

[2015-01-15] "Samhället måste förstå konsekvenserna av försummelse och övergrepp mot barn. Det skulle minska mycket lidande och på sikt även vara en samhällsekonomisk vinst." Det säger Inga Tidefors, nybliven professor i psykologi med inriktning mot sexologi.