Nyheter

• Detaljrika beskrivningar av sexuell läggning eller religiös tro avgörande vid asylbedömningar

[2016-05-27] När personer som flytt till Sverige uppger asylgrunden religion eller sexuell läggning ska migrationsdomstolarna bedöma trovärdigheten; om personens övertygelse eller läggning är "på riktigt". Men bedömningarna görs ofta på oklara grunder och det kan i efterhand vara svårt att följa hur domstolarna resonerat. Det visar en pågående granskning av 500 domar i migrationsdomstolarna som genomförs av forskare vid universiteten i Göteborg och Uppsala.

• Fyra frågor till fysikläraren Andreas Johansson som ska åka med på studieresa till CERN

[2016-05-26] Den 30 maj åker studenter från fysikprogrammets tredje år på institutionens årliga resa till CERN. I år åker även tre gymnasielärare i fysik med på resan. En av dem är Andreas Johansson, lärare i fysik och matematik vid Hermods gymnasium i Göteborg.

• Författaren Ninni Holmqvist mottog Sixten Heymans pris

[2016-05-26] - Jag hade precis bestämt mig för att lägga av som författare när jag fick veta att jag fått det här stora priset. Så nu kommer jag trots allt att fortsätta. Det förklarade Ninni Holmqvist när hon, torsdagen den 26 maj, mottog Sixten Heymans pris av rektor Pam Fredman. Den högtidliga ceremonin ägde rum på Humanisten.

• GU på Bokmässan med yttrandefriheten i centrum

[2016-05-26] - Vi, på Göteborgs universitet och akademin världen över, måste ta en ledande roll i kampen för den fria tanken och det fria ordet. Det sade rektor Pam Fredman när hon öppnade Bokmässans presskonferens om årets program som har temat yttrandefrihet.

• Högtidlig tillställning när Brånemark klev in i uppfinnarnas Hall of Fame

[2016-05-26] Per-Ingvar Brånemark har nu officiellt upptagits i amerikanska National Inventors Hall of Fame. Hustrun Barbro Brånemark tog nyligen emot hans medalj under en festlig tillställning i Washington DC, USA.

• Nytt samarbete mellan tillämpad IT och Världskulturmuseet för att digitalisera museiverksamheten

[2016-05-26] Docent Alexandra Weilenmann leder projektet Museum 2020, där en forskargrupp från institutionen för tillämpad IT ska hjälpa bland annat Världskulturmuseet och Universeum att finna nya sätt att använda sig av digitaliseringens möjligheter. Projektet är i linje med det intentionsavtal som nyligen undertecknades mellan tillämpad IT och Världskulturmuseet med syftet att utveckla nya tillämpningsområden inom digital informationsteknologi.

• Arkiv kan inspirera till nya danser

[2016-05-26] Skrift och bild kan arkiveras i sin egen form men vad gäller för dans? I en forskningsrapport diskuterar etnologen Mats Nilsson om det går att arkivera dans och vad som händer när vi dokumenterar och stoppar in dans i ett arkiv.

• Fisket hotar matfiskbestånd och biologisk mångfald

[2016-05-25] Svenska bestånd av de vanliga matfiskarna torsk, kolja, långa, kummel och hälleflundra är hotade. Fisket utgör ett av de allvarligaste problemen för den biologiska mångfalden i Västerhavet enligt Havsmiljöinstitutets senaste analys av miljötillståndet i svenska hav som redovisas i rapporten Havet 2015/1016.

• Sjukvården gör för få anmälningar om barn som far illa

[2016-05-24] Personal inom sjukvården anmäler inte att barn far illa i den omfattning de borde. Bristande kunskaper om socialtjänstlagen och sjukhusens interna hierarkier är bidragande faktorer till varför det är så. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Nya stora förluster av ålgräs trots minskad övergödning

[2016-05-23] Undersökningar som forskare från Havsmiljöinstitutet och Göteborgs universitet gjort visar att nya stora förluster av ålgräs skett i södra Bohuslän innanför Marstrand. Där har 80 procent av återstående ålgräsängar eller 290 hektar försvunnit under de senaste tio åren.

• Utsläpp av antibiotika till miljön leder till resistens

[2016-05-23] Allt fler smittas av antibiotikaresistenta bakterier. Men hur blir egentligen bakterier motståndskraftiga mot antibiotika? En ny avhandling från Centrum för Antibiotikaresistensforskning (CARe) vid Göteborgs universitet har undersökt miljöns roll i den ökande resistensutvecklingen.

• Kraftig ökning av ovanlig men aggressiv hudcancerform i Sverige

[2016-05-23] Antalet svenska fall av den ovanliga men snabbväxande och livshotande hudcancerformen Merkelcellskarcinom har fördubblats på 20 år. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.