• Ny studie tillbakavisar att antidepressiva läkemedel inte fungerar

[2017-08-18] Den uppmärksammade teorin om att antidepressiva läkemedel är medicinskt verkningslösa avfärdas nu i en studie vid Sahlgrenska akademin. I en artikel publicerad i Molecular Psychiatry punkteras resonemanget om att det är psykologi som ligger bakom medicinernas antidepressiva effekt.

• Miljösmart hinder med i EM

[2017-08-17] Ett miljösmart hinder, som utvecklats av forskare vid Göteborgs universitet, kommer att vara på plats nu i slutet av augusti under EM i ridsport i Göteborg.

• På jakt efter vikingatidens vardag

[2017-08-15] Vem döljer sig egentligen bakom schablonbilden av den arge krigstörstande vikingen? Vid årets fältkurs i publik arkeologi försökte studenter och lärare komma åt vikingatidens vardag.

• Rehab på distans bra hjälp för hörapparatanvändare

[2017-08-15] Hörapparater som blir liggande, och folk som gissar sig fram eller drar sig undan när hörseln försämras - känns det igen? Forskning vid Sahlgrenska akademin visar att distansbaserad rehabilitering med övningar och tips kan göra stor nytta.

• Kristineberg firar 140 år

[2017-08-11] Sedan 1877 har forskare och studenter undersökt den marina miljön vid forskningsstationen Kristineberg utanför Fiskebäckskil i Bohuslän. I år uppmärksammas stationens historia genom historiska tillbakablickar samtidigt som det pågår ett arbete med att utveckla stationen till ett framtida forsknings- och innovationscenter.

• Nationell konferens med fokus på skolvardagen

[2017-08-11] Göteborgs universitet står 14-15 augusti som värd när den tredje nationella konferensen i pedagogiskt arbete hålls vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

• Hormon från fettväv kan ge skydd vid PCOS

[2017-08-09] Fetma och nedsatt insulinkänslighet är vanligt vid polycystiskt ovariesyndrom, så kallad PCOS, som drabbar mer än var tionde kvinna i fertil ålder. Ny forskning som bygger på djurstudier visar nu att hormonet adiponektin, som frisätts från fettväv, kan skydda mot dessa förändringar.

• Lär hur mikroplaster från kläder påverkar havet

[2017-08-07] EU-projektet Sea Change anordnar en aktivitet för allmänheten under Västerhavsveckan, där besökarna får möjlighet att lära sig om mikroplaster för att bli mer mikroplastmedvetna.

• Andra antagningsbesked: Fler antagna till universitetet

[2017-08-04] Göteborg universitet ökar antalet antagna jämfört med förra året, men ökningen är marginell.

• Enkel sockerart kan förutsäga risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom

[2017-08-02] En ny studie visar att höga nivåer av mannos, en enkel sockerart som finns i många naturliga polysackarider, kan förutsäga risk för att utveckla typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och progression av diabetisk njursjukdom.

• Minskad förekomst av demens hos de allra äldsta

[2017-07-26] Bättre strokebehandling och högre utbildning är två huvudfaktorer till att demensförekomsten minskar hos de allra äldsta. Det visar forskare från Göteborg i en ny rapport.

• Välkommen till Göteborgs universitet!

[2017-07-18] Grattis till din studieplats vid Göteborgs universitet! Du har blivit antagen till ett av de mest populära universiteten i Sverige. Tillsammans är vi 38 000 studenter och 6000 anställda.