• Lärare får fortbildning i att "tänka som en forskare"

[2016-09-30] Under tre dagar på Lovéncentret Tjärnö vid Göteborgs universitet kommer högstadie- och gymnasielärare från hela södra och mellersta Sverige att få inspiration till en alternativ metodik i undervisningen.

• Nu firar Svenskt NMR-centrum 25-årsjubileum

[2016-09-30] Svenskt NMR-centrum firar 25 år. Det kommer att firas med ett jubileumssymposium med såväl svenska som internationella gäster.

• Ny bok om verklighetens Dracula

[2016-09-30] Vi känner mycket väl till den blodsugande vampyren Dracula från litteraturen och skräckfilmer. Men vem var den verklige fursten, Vlad III? Det har Ingmar Söhrman, professor i romanska språk, fokuserat på i boken Den sanna historien om Dracula: Mannen - myten - legenden som presenterades på Bokmässan.

• Kristian Kristiansen fick medalj av British Academy

[2016-09-29] Seniorprofessor Kristian Kristiansen vid institutionen för historiska studier är 2016 års vinnare av British Academys medalj Grahame Clark Medal. Han är den första skandinaviske arkeologen som fått medaljen. Priset mottogs vid en prisceremoni 27 september.

• Unga toppmusiker möts i Ljunggrenska tävlingen

[2016-09-29] Den 1-2 oktober gör sex musiker upp om förstaplatsen i årets upplaga av Ljunggrenska tävlingen för unga musiker, Sveriges största tävling för unga begåvningar inom klassisk instrumentalmusik och sång. Förstapriset är 100 000 kr och en konsertturné med University of Gothenburg Symphony Orchestra.

• Humanioras tillstånd skiljer sig åt i de nordiska länderna

[2016-09-28] Hur mår nordisk humaniora? Det var temat för ett panelsamtal som anordnades av tankesmedjan Humtank i anslutning till Bokmässan. Skillnader, men också likheter, mellan de olika ländernas syn på humaniora lyftes fram och diskuterades.

• Autonom undervattensfarkost testas för första gången i Sverige / OBS: Inställt pga dåligt väder

[2016-09-28] Nu bjuder Lovéncentret vid Göteborgs universitet in till pressträff för att förevisa när en autonom undervattensfarkost för första gången testas i svenska vatten

• Miljöförändringar i havet påverkar nästa generation

[2016-09-28] Vissa arter i havet kan kanske anpassa sig till framtida miljöförändringar, men bara till en viss gräns. Hur den globala miljöförändringen påverkar livet i havet står i fokus när toppforskare inom evolutionsbiologi nu ger ut en specialutgåva av tidskriften Evolutionary Applications.

• Samarbete om miljöproblemen krävs

[2016-09-27] - Miljöproblemen är i grunden en fråga om bristande samarbete, förklarar Sverker Jagers. Han är föreståndare för det nyinvigda Centrum för studier av kollektivt handlande vars syfte bland annat är att undersöka hur miljöfrågor kan hanteras på ett bättre sätt. Lösningen? Kanske handlar det om så olika saker som om kirskål, bränsleceller och om tåg hela vägen till Kina.

• Rättshistorisk fartygsexkursion

[2016-09-27] Juridikstuderande på fartygsexkursion till Grisbådarna i gränsområdet mellan Sverige och Norge.

• 2016 års SOM-undersökning i fält

[2016-09-27] Just nu är den trettioförsta SOM-undersökningen på väg ut till ett slumpmässigt urval av totalt 35 400 personer i Sverige. 2016 års undersökning är den största någonsin, och inkluderar för första gången en lokal undersökning i Göteborg.

• Statsvetare i nationens intresse

[2016-09-26] Om ett par veckor går Björn Molin, som förste jubeldoktorn i statsvetenskap, fram till parnassen för att ta emot fakultetens hyllning. Bakom sig har han en lång politisk karriär, bland annat som handelsminister, då han lärde känna Henry Kissinger och Robert Mugabe.