• Omfattande digitaliseringsprojekt räddar byggforskning

[2017-01-20] Göteborgs universitetsbibliotek har i ett samarbete med Lunds tekniska högskola digitaliserat och tillgängliggjort 2 500 rapporter från Byggforskningsrådet (BRF). Digitaliseringen har gjorts för att rädda många års kunskap inom byggnadsområdet.

• Genusperspektivet alltid i fokus för ny professor i litteraturvetenskap

[2017-01-20] Åsa Arping är ny professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. I ett pågående forskningsprojekt undersöker hon mottagandet av Fredrika Bremer i USA och framöver vill hon ägna mer tid åt kvinnliga kritiker, författarbiografier och litteraturvetenskaplig ämneshistoria.

• Svensk popmusikhistoria presenteras för en utländsk läsekrets

[2017-01-19] I den nya boken Made in Sweden skildras den svenska populärmusikens historia och särart för utländska läsare. Det är ett brittiskt förlag som tagit hjälp av ledande svenska forskare och boken innehåller allt från berättelser om dansbanornas, proggens och Svensktoppens framväxt till en beskrivning av de svenska DJ-framgångarna på senare år.

• Geografisk närvaro viktig även för internetbaserade företag

[2017-01-19] Internetbaserade företag kan ta klivet ut i världen enklare och snabbare än traditionella företag, men för att internationaliseringen ska lyckas behövs en fot i den "riktiga" geografin. Aktiviteter offline är minst lika viktiga som de som sker online, visar en avhandling i ekonomisk geografi från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

• Ny studie bäddar för bättre placering av värmekraftverk på Island

[2017-01-19] En ny forskningsartikel, där huvudförfattarna är från Göteborgs universitet, ger en fingervisning om vilka områden på Island som är lämpliga att bygga värmekraftverk på.

• Med fokus på norm och normalitet i barns vardagsliv

[2017-01-18] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Anette Hellman, verksam vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som docent i pedagogik.

• Ordboken en viktig hjälp för den som lär sig svenska

[2017-01-18] Internetordboken Lexins svenska lexikon vänder sig i första hand till personer som håller på att lära sig svenska. En avhandling från Göteborgs universitet visar att de ord som framför allt slås upp är centrala svenska ord som verben få, gå och ta. De kan betyda flera olika saker och kan därför vara svåra för nybörjare.

• Initiativkraft viktigt för innovationer

[2017-01-17] Medarbetare som tar egna initiativ är viktigt för att skapa fler innovationer i en organisation. Det visar en studie från Gothenburg Research Institute, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.

• Tidigt lärande hos familjehemsplacerade barn undersöks i ny studie

[2017-01-17] Barn och unga placerade i familjehem presterar sämre i skolan än sina jämnåriga, men forskning visar också att de har möjlighet att förbättra sina skolprestationer - om rätt stöd ges. Nu ska forskare från institutionen för socialt arbete ta reda på hur stödet och det tidiga lärandet egentligen ser ut för familjehemsplacerade barn och deras familjehemsföräldrar.

• Ordföljdens betydelse för förståelsen vid översättningar

[2017-01-16] Förändringar i ordföljd och meningsbyggnad när en text översätts mellan svenska och engelska görs i hög grad för att säkerställa att textens syfte bevaras eller till och med tydliggörs. En ny avhandling vid Göteborgs universitet visar att informationsstrukturen, vilken information som läggs först och sist i en mening, ofta ändras vid översättning - även när originalets informationsstruktur hade varit möjlig.

• Cellulosa kan ge nya mera miljövänliga material

[2017-01-13] Genom att förstå hur cellulosa kan lösas upp finns möjlighet att bilda nya hållbarare material som till exempel skulle kunna ersätta miljöfarlig plast. Nu har forskarna tagit ett första steg i den riktningen.

• Timbuktu gästar Göteborgs universitet

[2017-01-13] Artisten Jason Diakité - mer känd som Timbuktu - kommer till Göteborgs universitet i mars för att tala om sin självbiografi. Diakité är en av gästerna på en kurs i biografiskt skrivande.