• Bakterier i tarmen viktiga för tarmens skydd

[2014-12-19] Vilka bakterier som finns i tjocktarmen är avgörande för hur bra det skyddande slemlagret fungerar hos möss. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin i en ny vetenskaplig studie, som tyder på att en liten förändring av tarmfloran kan få stora konsekvenser för tarmens skydd.

• Fyra frågor till Bengt Furåker...

[2014-12-19] ...föreståndare för Work and Employment Research centre (WE), som nyligen fått besked om fortsatt finansiering för ytterligare en 3-årsperiod.

• Ny professor forskar om språk och bedömning

[2014-12-19] Tre frågor till Gudrun Erickson, som nyligen befordrades till professor i pedagogik med inriktning mot språk och bedömning vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS.

• Den förväntade livslängden ökar dramatiskt i världen

[2014-12-18] Människor över hela världen lever idag mycket längre än för två decennier sedan. Förklaringen är bland annat att färre dör i hjärt- och kärlsjukdomar i höginkomstländer samtidigt som barnadödligheten minskat i låginkomstländer. Det visar projektet Global Burden of Disease vars resultat nu publiceras i den medicinska tidskriften the Lancet.

• Forskar om elevhälsa och skolsvårigheter

[2014-12-18] Tre frågor till Eva Hjörne, som nyligen befordrades till professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik.

• Nobelpristagare föreläste för fullsatt publik

[2014-12-17] William E. Moerner, en av årets tre Nobelpristagare i kemi, höll på tisdagen en föreläsning inför en fullsatt publik. Det handlade om ljusmikroskopi, ett område som sedan början av 1990-talet utvecklats på ett sätt som tidigare ansetts strida mot fysikens lagar.

• Konsumtionsrapporten 2014: Lånefinansiering och stadsplanering ligger bakom den växande konsumtionen

[2014-12-17] Den svenska konsumtionen växer inom alla områden och för alla typer av hushåll. En av de bakomliggande faktorerna är möjligheten till konsumtion genom lån. En annan faktor är att politiker och stadsplanerare uppmuntrar till privat konsumtion genom utformningen av våra städer. Det framkommer i Konsumtionsrapporten 2014 som ges ut av Centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

• Kaj Blennow får prestigefylld professur för Alzheimersforskning

[2014-12-17] Kungl. Vetenskapsakademien har tilldelat Kaj Blennow Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin 2014. Professuren ska främja internationellt ledande forskning inom medicin och uppgår till sammanlagt 10 miljoner kronor.

• Julens blommor kommer från fjärran

[2014-12-17] Några av de blommor vi förknippar med julen har sitt ursprung långt från nordens snötyngda granar. Julstjärnan är egentligen en mexikansk buske. Julrosen är inte alls en ros, utan är närmare släkt med smörblommor. Hyacintens namn kan spåras till ett språk som talades på Balkan och i delar av Östeuropa för fyratusen år sedan.

• Valand släpper examensfilmer av sex nya filmregissörer

[2014-12-16] Under våren 2014 examinerades sex studenter från kandidatprogrammet i filmisk gestaltning på Akademin Valand, Göteborgs universitet. Efter att deras examensfilmer visats vid tre offentliga tillfällen släpps nu filmerna på institutionens hemsida.

• Göteborgs universitet ett av landets Riksidrottsuniversitet

[2014-12-16] Göteborgs universitet i samarbete med Chalmers får möjlighet att bli Riksidrottsuniversitet från och med hösten 2015 efter ett beslut i Riksidrottsstyrelsen.

• Ny bok: Brytningstider

[2014-12-16] De boende i Västra Götaland blir överlag allt mer nöjda med livet, personer med omfattande funktionsnedsättningar blir ofta exkluderade från sociala aktiviteter och 15 procent av bilisterna i Västra Götaland funderar på att börja åka kollektivt istället. Det är några av resultaten från den senaste västsvenska SOM-undersökningen som presenterades vid en pressträff på tisdagen.