• Gåtan om daggmaskregn på fjället närmare sin lösning

[2015-05-22] De daggmaskar som hittades i tusentals uppe på ett norskt fjäll i april har nu identifierats. Fenomenet är ovanligt och händelsen har förbryllat forskarna. - Ingen har med egna ögon sett ett ¿regn av maskar¿, utan det handlar om sällsynta, osannolika massförekomster av maskar ute på sjöis eller uppe på ytan av djup snö, som troligen orsakats av vindspridning, säger Christer Erséus, forskare vid Göteborgs universitet

• Maraton i nudging avgjort

[2015-05-21] Hållbarhet. Studenter. Kreativitet. Samarbete. Verkligt case. Tvärvetenskap. Psykologi. Beteendeekonomi. Forskning. Grupparbete. Utmaning. Där har vi ingredienserna i nordens första Nudgeathon som genomfördes på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet den 19 maj.

• Nya professorer vid Juridiska institutionen

[2015-05-21] Lena Gipperth har befordrats till professor i miljörätt och David Langlet är institutionens nya professor i havsförvaltningsrätt.

• Många som söker primärvård visar tecken på utmattningssyndrom

[2015-05-21] Mer än hälften av alla i arbetsför ålder som söker till primärvården, oavsett diagnos, upplever sig stressade. Av dessa uppvisar varannan symptom som liknar utmattningssyndrom. Det visar studier vid Sahlgrenska akademin.

• Stora barngrupper i förskolan påverkar villkoren för att arbeta enligt läroplanen

[2015-05-21] Kraven på förskolans pedagogiska verksamhet har förstärkts de senaste åren samtidigt som gruppstorlekarna varierar mellan kommunerna. Av en stor undersökning vid Göteborgs universitet framgår att förskollärare väljer bort vissa önskvärda teman och arbetssätt när gruppen upplevs eller bedöms som för stor.

• Abstrakta kommunala strategidokument nyttiga i längden

[2015-05-20] Passiva politiker som producerar policydokument fulla av klyschor. Sådan är ibland bilden av den politiska processen. Men enligt ny forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet kan även ett slutdokument med slitna fraser vara värt mödan.

• Omgivningens stöd viktigt för arbetsförmågan hos kvinnor med fibromyalgi

[2015-05-20] Ett gott stöd från omgivning, chefer och arbetskamrater är, tillsammans med välfungerande strategier för att hantera sin smärta, viktiga faktorer för att kvinnor med fibromyalgi ska kunna arbeta. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Smarta mobiler en av orsakerna bakom kraftigt minskad fysisk aktivitet bland pojkar

[2015-05-20] Pojkar i åldern 11-13 år har minskat sin fysiska aktivitet med en fjärdedel på tretton år. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet. - Vi kan inte bortse från en smartphone-effekt, säger Anders Raustorp vid Göteborgs universitet.

• Ylva Ulfsdotter Eriksson får prestigefullt HR-pris

[2015-05-19] Sveriges finaste HR-pris, Magnus Söderström-priset har tilldelats sociologen Ylva Ulfsdotter Eriksson för sitt arbete för att stärka svensk HR-forskning och utbildning.

• Två nya hedersdoktorer vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

[2015-05-19] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har utsett 2015 års hedersdoktorer. Professor Milbrey Wallin McLaughlin, Stanford University, USA, och professor Kathy Sylva, University of Oxford, England, har båda gjort betydande insatser för fakulteten.

• Nudging i praktiken när studenter löser hållbarhetsutmaning

[2015-05-19] Hur kan erfarenheter från beteendevetenskaplig forskning och nudging bidra till GöteborgsLokalers arbete med att utveckla sina stadsdelstorg på ett hållbart sätt? Svaret finns på Nudgeathon, ett heldagsarrangemang på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet där 25 studenter från olika ämnesområden får i uppdrag att ta fram konkreta och kreativa lösningar på ett verkligt hållbarhetsproblem.

• Invigning av Herbert Blomstedt Collection - en unik samling

[2015-05-19] Göteborgs universitetsbibliotek inviger torsdagen den 21 maj en unik samling, Herbert Blomstedt Collection. Samlingen är donerad av Herbert Blomstedt som är en av världens främsta dirigenter.