• Vicki Johansson ny professor i offentlig förvaltning

[2015-08-03] Vicki Johansson ny professor i offentlig förvaltning

• Kulturaktörer intar Avenyn i 243 dagar

[2015-08-03] Den 12 augusti 2015 öppnar en ny mötesplats för konstutövare och publik på Kungsportsavenyn 25. Genom en mix av konstnärliga uttryck kommer platsen att erbjuda ett estetiskt, intellektuellt och utmanande initiativ i Göteborgs kulturliv.

• Många kurser öppna för sen ansökan

[2015-07-29] Det är inte för sent att söka kurser för hösten! Här finner du alla kurser på Göteborgs universitet med sen anmälan.

• Vem paraderar under Pride och vad betyder paraden för deltagarna?

[2015-07-27] I en studie har tre forskare vid Göteborgs universitet analyserat de enkäter som de tillsammans med europeiska kollegor har delat ut till deltagare i Prideparader runt om i Europa.

• Förfäderna till dagens katter drev många forntida hundarter till utrotning

[2015-07-13] Konkurrens spelade en viktigare roll i utvecklingen av hundfamiljen, där vargar, rävar och deras släktingar ingår, än klimatförändringar visar en ny internationell studie som nyligen publicerats i PNAS.

• Dagbok hjälper patienter bearbeta vistelse på intensivvårdsavdelning

[2015-07-09] Många patienter har oklara minnen av det som hänt under tiden de vårdats på en intensivvårdsavdelning. I en studie vid Sahlgrenska akademin har dagböcker använts som ett sätt att försöka dokumentera och hjälpa patienten att bearbeta händelseförloppet.

• Kvinnor med graviditetsklåda har kraftigt ökad risk för cancer

[2015-07-08] Gravida som får diagnosen ICP, ibland kallat gradivitetsklåda, löper en kraftigt ökad risk att senare i livet drabbas av gallvägs- och levercancer. Det visar en svensk forskningsstudie som inkluderar över 125 000 kvinnor.

• Släkten är inte alltid värst

[2015-07-08] Det kan vara bättre ur evolutionär synpunkt att dela på en partner än att välja en ledig "ungkarl", åtminstone gäller det för tofsvipor. Forskningsstudier från Göteborgs universitet visar dessutom att honorna föredrar att dela hane med honor som de är släkt med.

• Lukten avgör partnervalet

[2015-07-06] Djur använder sig ofta av syn-, hörsel- eller doftsinnet när de väljer partner. För den lilla fisken sandstubb är det lukten som avgör, visar studier från Göteborgs universitet, som nyligen publicerats i Biology Letters.

• Evert Taubes brev från Bohuslän presenteras i ny bok

[2015-07-06] Evert Taube var en mångkonstnär som både författade, komponerade och tecknade. Han var också en mycket flitig brevskrivare. I Evert Taubes arkiv på Göteborgs universitetsbibliotek finns ca 4 500 brev skrivna av hans hand. Nu släpps en bok om Evert Taubes brev från Bohuslän.

• Thomas Nyström får Emil Christian Hansens guldmedalj

[2015-07-03] Årets Emil Christian Hansens guldmedalj går till Thomas Nyström, Göteborgs universitet, för sina studier om cellulärt åldrande.

• Masterstudenter prisade på Handelshögskolan i Göteborg

[2015-07-03] Efter två års hårda studier firades 166 masterstudenter från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet med en examensceremoni den 11 juni. I samband med denna prisades de bästa uppsatserna från vart och ett av de nio programmen med "The Malmsten Award".