Till startsida
Webbkarta

Nyheter

 • Barn till arbetslösa högutbildade hoppar ofta av gymnasiet

  [2016-10-24] Ungdomar som växer upp med högskoleutbildade föräldrar som får försörjningsstöd riskerar att inte slutföra gymnasiet. Likaså stiger gymnasieavhoppen när det finns exempel i omgivningen på att utbildning inte lönar sig. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

 • Stort och okänt system bakom produktmärkningar

  [2016-10-24] KRAV-märkta livsmedel. CE-märken på mobiler och leksaker. Inramade ISO-diplom på väggen hos tandläkaren och kemtvätten. Symbolerna visar att oberoende organisationer genom standardiseringar, certifieringar och ackreditering alltmer tar över kontrollen av produkter och tjänster från statliga organ. Detta leder till att det är svårt att utkräva ansvar och att den demokratiska insynen minskar. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

 • 90 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond till GU-forskning

  [2016-10-20] På torsdagskvällen offentliggjorde Riksbankens Jubileumsfonds styrelse hur de fördelat 300 miljoner till svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Närmare 90 miljoner kronor går till Göteborgs universitet.

 • Konferens om hur design av framtidens teknik kan hjälpa människor

  [2016-10-20] Teknisk utrustning för blinda och synskadade, digitala hjälpmedel för barn i särskolor och anhöriga till människor med demens. Appar som kan hjälpa människor som råkat ut för whiplash-skada och datorspel som underlättar rehabilitering. En stor forskarkonferens i Göteborg inom området människa-dator interaktion kommer under tre dagar bland annat diskutera hur välkänd teknik kan komplettera skolan och sjukvården på nya sätt.

 • Universitetet utökar kompletterande utbildning för personer med utländsk examen

  [2016-10-20] Göteborgs universitet har fått utökat uppdrag av regeringen att utforma nya kompletterande utbildningar för personer med utländsk examen. Det gäller utbildningar till apotekare, biomedicinska analytiker och socionomer.

 • Dans på skolschemat påverkar elevers könsidentitet

  [2016-10-20] Dans som ämne i skolan kan både förstärka och utmana traditionella könsmönster genom att ge elever en större variation av sätt att uttrycka sig. Det visar en avhandling från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

 • "Jag känner mig mycket hedrad"

  [2016-10-19] Fyra frågor till professor Deliang Chen, institutionen för geovetenskaper, som har utsetts till ordförande i nomineringskommittén av Stockholm Water Prize av Kungliga Vetenskapsakademiens styrelse.

 • Hallå där, Henrik Ekengren Oscarsson...

  [2016-10-19] ...professor i statsvetenskap och föreståndare för svenska Valforskningsprogrammet som kommer att ge oss senaste nytt från Washington när SVT sänder direkt från valbevakningen av presidentvalet i USA den 8 november.

 • Högtidlig examenshögtid vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

  [2016-10-18] Under högtidliga former avhölls den 7 oktober för andra gången en examenshögtid vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

 • Två befintliga läkemedel fungerar också mot alkoholberoende

  [2016-10-17] Två läkemedel, som idag finns som behandling för depression och rökavvänjning, har goda möjligheter att också kunna användas mot sjukdomen alkoholberoende. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin, som även visar att ett nyutvecklat test för att mäta alkoholkonsumtion i blod är betydligt bättre än de tester som nu används.

 • "En oväntad men oerhört rolig utnämning"

  [2016-10-13] The times they are a' changin' sjöng Bob Dylan på 1960-talet och nog var det ett oväntat val att årets Nobelpris i litteratur tilldelades den 75-åriga sångaren och låtskrivaren Bob Dylan. - Det är ett tecken på att populärkulturen nu omfamnas även av de finaste litterära kretsarna, säger Ronald Paul, professor i engelsk arbetarlitteratur vid Göteborgs universitet och själv ett stort fan av såväl Bob Dylans musik som texter.

 • Gymnasister löser mordgåta på Göteborgs universitet

  [2016-10-13] Lös en mordgåta med hjälp av DNA-teknik eller undersök vad en energidryck egentligen innehåller eller hur en giraff undviker att svimma. På måndag den 17 oktober börjar Fönster mot naturvetenskap då gymnasister i trean under en hel vecka får pröva på olika utmaningar på Göteborgs universitet.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Ulrika Lundin, pressekreterare

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Universitetsbyggnaden, Vasaparken

Telefon:
031-786 67 05
0707-75 88 51

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2015-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?