Nyheter

• Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare - ny utbildningssatsning vid Göteborgs universitet

[2016-02-11] Göteborgs universitet kommer tillsammans med fem andra lärosäten att ge en ny utbildning för nyanlända lärare och förskollärare. Kursen ska till stora delar ges på arabiska, så att de i ett så tidigt skede som möjligt ska få kunskap om, och en djupare förståelse för hur det är att arbeta i svensk skola och förskola.

• God överlevnad för "blue babies" och barn med medfött hjärtfel

[2016-02-11] Över 90 procent av de som opererats för medfött hjärtfel som barn, till exempel på grund av "blue baby"-syndrom, lever 20 år efter operationen. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

• Få på arbetsmarknaden stöder flexicurity

[2016-02-11] Anställda kan under goda omständigheter gynnas av en uppluckring i arbetslivslagstiftningen, om A-kassan stärks och möjligheterna till kompetensutveckling är stora. Men generellt är stödet litet för den kombination av avreglering och starka stödsystem som¿flexicurity¿-modellen bygger på. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet där anställdas attityd till konceptet har undersökts.

• Bristfälligt stöd till personer med intellektuella funktionsnedsättningar vid rättsprocesser

[2016-02-09] Personer med intellektuella funktionsnedsättningar som utsatts för brott i prostitutionssamanhang får inte det stöd de har rätt till vid en rättsprocess. Bristande förhörsmetoder kan leda till att deras vittnesmål inte tas på allvar och att förövaren går fri.

• Strategi för att öka överlevnaden hos mödrar och nyfödda i södra Asien

[2016-02-09] I flera länder i södra Asien är barnmorskeyrket ingen etablerad profession. Som en följd är komplikationer mycket vanliga både för mödrar och nyfödda barn. Malin Bogren har arbetat på uppdrag av FN i Nepal, Afghanistan och Bangladesh. I sin avhandling presenterar hon en strategi för hur barnmorskeyrket kan etableras i sex låginkomstländer - och på så sätt förbättra hälsan hos mödrar och nyfödda barn.

• Roland Kadefors hedersdoktor

[2016-02-08] - Det kom som en fullständig överraskning, säger Roland Kadefors när han fick beskedet från Högskolan i Gävle om att ha blivit utnämnd till hedersdoktor i Hälsofrämjande arbetsliv. Men väldigt hedrande och roligt!

• "Ordet humaniora måste på nytt sättas på kartan"

[2016-02-08] Gunhild Vidén, professor i latin, var arrangör av samverkanskonferensen "Humanistisk utbildning - behövs det i det moderna samhället?" som primärt riktade sig mot gymnasieskolans humanistiska program och genomfördes på Humanisten den 29 januari.

• Spädbarn bör sova i egen säng för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd

[2016-02-08] Råden som ges för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd har fungerat bra, men det finns potential att rädda ytterligare liv. Utöver att sova på rygg bör spädbarn under de första månaderna även sova i egen säng för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• En ny geologisk tidsålder utforskas

[2016-02-08] Lever vi i en ny geologisk epok? I ett möte mellan konst och geologi utforskas den nya tidsåldern antropocenen. Det handlar om den tid då mänsklig aktivitet gett sådana avtryck att ett lager av bestående förändringar kan utskiljas i jordskorpan även om miljontals år. ¿ Geologer runtom i världen arbetar idag med att försöka definiera begreppet, säger Mark Johnson, geolog och forskare vid Göteborgs universitet.

• Om textilens roll i mötet med döden

[2016-02-05] I ritens rum - om mötet mellan tyg och människa är ett konstnärligt forskningsprojekt i konsthantverk som handlar om textilens roll i sorgearbetet efter en förlorad människa. Doktorand Birgitta Nordström är först att presentera ett forskningsprojekt för licentiatexamen i konsthantverk vid ett svenskt universitet.

• Japans ambassadör besökte Göteborgs universitet

[2016-02-05] Det har blivit tradition att den person som är japans ambassadör besöker Göteborgs universitet under sin tjänstgöring. Den 3 februari höll den nytillträdde ambassadören Jun Yamazaki en föreläsning för de studenter som läser japanska på Humanisten.

• Studie på vilda brunbjörnar ger insikter om vår egen tarmflora

[2016-02-05] Brunbjörnens matvanor går från ett extremt energiintag under sommarhalvåret till noll energitillförsel i vinteridet. I en unik studie med vilda brunbjörnar kan svenska forskare visa att björnens kostvariation går hand i hand med dramatiska förändringar i djurets tarmflora - fynd som kan öka kunskapen om hur vår egen tarmflora påverkar vår ämnesomsättning.