Nyheter

• Bistånd till regionalt samarbete och integration i Afrika - vad fungerar och varför?

[2016-05-04] Professor Fredrik Söderbaum vid institutionen för globala studier och Therese Brolin, doktorand i kulturgeografi, har skrivit en rapport som visar att det finns anledning för den svenska regeringen att tänka om vad gäller regionalt bistånd i Afrika. Rapporten lyfter fram flera slutsatser och rekommendationer om hur Sverige bör tänka och agera framöver. Det handlar om hur det regionala biståndet bör inriktas och genomföras, men även om vilka aktörer som bör få stöd och i vilket syfte.

• Hormon som utsöndras vid hunger påverkar beslutsförmågan

[2016-05-04] Fatta aldrig viktiga beslut när du är hungrig. Hormonet ghrelin - som utsöndras före måltider och ökar aptiten - har en negativ påverkan både på beslutsfattande och på impulskontrollen. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.

• Med cellens skelett i fokus

[2016-05-03] Ny forskning från Göteborgs universitet bidrar till förståelsen för hur celler får struktur och hur de kan reglera det inre cellulära skelettet som styr strukturen.

• Ny tolkning av Rökstenens runinskrift ändrar bilden av vikingatiden

[2016-05-02] Rökstenen, rest i slutet av 800-talet söder om sjön Tåkern i Östergötland, är världens mest kända runsten. Dess långa inskrift har verkat omöjlig att begripa, trots att den är förhållandevis lätt att läsa. Nu presenteras en tolkning av inskriften som helt bryter med en hundra år lång tolkningstradition. Vad som förut uppfattats som anspelningar på hjältedåd, kungar och krig, handlar i stället om själva minnesmärket.

• Brukare allt mer nöjda med personlig assistans

[2016-05-02] Brukarna upplever att kvaliteten i personlig assistans blir allt bättre. Och skillnaderna i kvalitet som tidigare setts mellan kommun, privata bolag och brukarkooperativ tycks ha jämnat ut sig. Det visar en ny studie från Centrum för konsumtionsvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

• Ny modell beskriver växthusgasers flöde mellan luft och vatten

[2016-05-02] Växthusgaserna påverkar både klimatet och havet. En ny beskrivning av gastransporten genom vattenytan har utvecklats av forskare vid Göteborgs universitet. Denna kan bland annat användas för att bättre kunna förutsäga växthusgasernas påverkan på klimatet globalt och lokalt.

• Nytt centrum sätter förnyat fokus på kulturarvsfrågor

[2016-04-29] Torsdagen den 21 april invigdes under högtidliga former Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. En viktig uppgift för centret blir att undersöka hur vi kritiskt kan förhålla oss till kulturarvets olika dimensioner idag.

• Ny webbsida synliggör vad universitetet gör i flyktingfrågan

[2016-04-28] Sextion miljoner människor är på flykt. För att hantera dagens situation och hitta hållbara vägar framåt behövs utbildning och forskning. Göteborgs universitet har skapat en webbsida för att visa hur universitetet kan bidra.

• Stormarknader sporrar utvecklingen av lokala nischbutiker

[2016-04-28] Vad händer när stormarknader etableras i städernas utkanter? Slås mindre butiker ut eller skapas nya möjligheter för den lokala handeln? Florin Maican, gästforskare vid Institutionen för nationalekonomi med statistik, har tillsammans med Matilda Orth undersökt dagligvarumarknaden i Sverige och tagit fram nya metoder för att myndigheter, beslutsfattare och branschen ska få bättre beslutsunderlag.

• Ögonkorallens spridning kartläggs

[2016-04-28] Genom lyckad förökning av djuphavskoraller i laboratorium har forskare vid Göteborgs universitet kunnat kartlägga utvecklingen och beteendet hos korallernas larver för att bättre förstå hur de sprids och hur reven i framtiden ska kunna skyddas.

• Vattenmagasin möjliggjorde förhistorisk samhällsexpansion i Amazonas

[2016-04-28] De prekoloniala indianbosättningarna i Amazonas var inte som tidigare antagits begränsade till närheten av floder och sjöar. I Santarém-regionen i de brasilianska delarna av Amazonas är tvärtom de flesta av regionens arkeologiska platser belägna i ett bergsområde och resultatet av en expansion av bebyggelse under de sista århundradena före européernas ankomst. Det visar forskning där arkeologer från Göteborgs universitet samarbetat med brasilianska kollegor.

• Göteborgs universitet på World Press Freedom Day 3-4 maj 2016

[2016-04-27] Ulla Carlsson, professor och UNESCO Chair on Freedom of Expression, Media Development and Global Policy vid Göteborgs universitet, har initierat en rad aktiviteter vid World Press Freedom Day 2016 som hålls i Helsingfors 3-4 maj.