• Rekordstort stipendium till Martha Ossowska Persson

[2015-03-27] Martha Ossowska Persson är mottagare av det största av tre Fredrik Roos-stipendier 2015. Som stipendiat får hon ställa ut på Moderna Museet i Malmö, samt 300 000 kronor. Konstnären tog examen i fri konst vid Akademin Valand, våren 2014.

• Studier av sockerproteiner ökar kunskapen om virusattacker

[2015-03-26] Hur lyckas en och samma virustyp attackera flera organ i kroppen, trots att organen ser helt olika ut? En studie av sockerbärande proteiner i herpesvirus kan ge svaret.

• Välkomnar nyblivna rektorer

[2015-03-25] Nu öppnar anmälan till Rektorsprogrammet vid Göteborgs universitet, för första gången på sex år. -Förväntningarna på oss är höga. Men tack var det goda förarbetet är vi trygga i detta, säger Marie Wrethander, ny utbildningschef för programmet.

• Grönare industri om miljömyndigheter byter strategi

[2015-03-24] Färre industriföretag skulle bryta mot miljölagstiftning och fler skulle övergå till renare teknik om myndigheter som ansvarar för miljötillsyn riktar sina insatser mot de företag som använder mest miljöskadlig teknik. För samhället skulle en sådan tillsynsstrategi betyda minskade utsläpp till oförändrad eller lägre tillsynskostnad, visar en avhandling från Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

• Statsministern mötte Göteborgs universitets studenter

[2015-03-24] Under måndagen arrangerade studentgruppen Brännpunkt Europa ett möte mellan statsminister Stefan Löfven och Göteborgs universitets studenter. Studenterna ställde frågor bland annat om romernas situation, statsministerns inställning till euro och Nato samt om hur man bör hantera kriminella gäng.

• Expertmöte kring flerspråkighet i skolor ska leda till nya riktlinjer

[2015-03-23] Nära 200 experter från nio länder i Europa samlades i Göteborg förra veckan för att diskutera frågor som rör flerspråkighet inom skolan. Konferensen var den avslutande delen i ett större EU-projekt som kommer att utmynna i nya rekommendationer för skolpolitiska beslut.

• Ny bok om de policyprofessionella i svensk politik

[2015-03-23] Nu presenteras den första analysen av politiska aktörer som inte är förtroendevalda utan anställda för att bedriva politik, till exempel PR-konsulter och utredare på fackförbund och tankesmedjor. Enligt studien är det är mycket oklart på vilka grunder som denna grupp utövar politisk makt och inflytande.

• Elever lär mer om kemi under Marie Curiedagen

[2015-03-23] Laborationer i kemi och föreläsningar om ljus står på programmet när gymnasieklasser strålar samman under Marie Curiedagen. - Vi får se lite mer vad det innebär att plugga kemi på hög nivå, säger Frida Backman som går andra året på naturvetenskapsprogrammet på Mikael Elias Teoretiska Gymnasium, METG, i Göteborg.

• Dialog om Campus Näckrosen går vidare

[2015-03-20] Hur går arbetet med Projekt Campus Näckrosen, den blivande mötesplatsen för humaniora, kultur och konst? Det var ämnet för ett möte under torsdagskvällen där representanter för Göteborgs universitet, Akademiska Hus och Göteborgs Stad berättade.Åhörarna fick också möjlighet att ställa frågor.

• Socionomstudenter från Göteborgs universitet pionjärer i Kina

[2015-03-19] I myllret bland 14 miljoner invånare i den kinesiska handelsstaden Guangzhou bodde Bella Nylander i en tvåa med kokvrå. Tillsammans med kompisen Angelica Andersson Catic är hon unik. Studiekamraterna är nämligen de första utländska socionomstudenterna som någonsin gjort praktik i socialt arbete i Kina.

• Fler vaccinerar sig när tilliten är hög

[2015-03-19] Hög vaccinationsgrad i ett samhälle gynnas av att folk känner tillit till varandra. I en sådan miljö ökar också rent altruistiska motiv till att vaccinera sig. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Kúl, beibí och plís nya ord i informell isländska

[2015-03-19] Isländskan har till skillnad från övriga nordiska språk ett ordförråd som har bevarats i förhållande till de fornnordiska rötterna, och islänningarna har ansträngt sig för att det så ska förbli. Men nu dyker det upp allt fler låneord, framför allt i sociala medier, som på sikt kan hota språkets kontinuitet. Det framgår av en avhandling i nordiska språk från Göteborgs universitet.