Nyheter

• Samtal om kvantitet och kvalitet i lärarutbildning på stor samverkanskonferens

[2015-04-23] Den övergripande frågan för den nyligen genomförda lärarkonferensen var: Hur ska vi möta utmaningen och möjligheterna med den stora utbyggnaden av lärarutbildningen? "Tillsammans" var det korta och enkla svaret på den frågan. Det långa svaret utvecklades sedan under två dagar i seminarier och panelsamtal.

• Ny bok: Förpackningar - varför ser de ut och fungerar som de gör?

[2015-04-23] I boken "Den(o)hållbara förpackningen" får läsaren ta del av förpackningens historia från 1930-talet och framåt.

• Samtal, diskussioner och teknik gör helpdesken effektiv

[2015-04-23] Arbetet på en helpdesk förutsätter att de anställda ständigt förmår lära nytt. Men det är först när den muntliga kommunikationen de anställda emellan sker i samklang med tekniska system som effektiviteten och kunnandet utvecklas på helpdesken. Det framgår av en avhandling från Göteborgs universitet.

• SOM-seminariet 2015: Svenskarna mer oroliga över situationen i världen

[2015-04-22] Händelser som Ebolaepidemin och situationerna i Syrien och Ukraina har gjort svenskarna allt mer bekymrade över situationen i omvärlden. Oroliga människor är mer intresserade och engagerade i politik. Och det finns stora generationsskillnader när det gäller synen på privatliv och kommersialisering i digitala medier. Det är några av resultaten från 2014 års SOM-undersökning, som presenterades vid ett seminarium i Göteborg under tisdagen.

• Ny centrumbildning kopplar ihop humaniora med digital teknik

[2015-04-22] På måndagen invigdes Centrum för digital humaniora vid Göteborgs universitet. Både tillträdande föreståndaren Cecilia Lindhé och akademiledamoten Sture Allén talade.

• Mer behöver göras för att stärka kvinnors rätt till mark i Rwanda

[2015-04-21] Implementeringen av lagar och politiska åtgärder för att stärka kvinnornas rätt till mark i Rwanda krockar ofta med sedvänjor och djupgående sociokulturella normer och uppfattningar. I vissa fall har åtgärderna till och med lett till nya former av diskriminering. För att nya lagar ska blir mer verkningsfulla bör de utformas med större hänsyn till lokalbefolkningens sedvänjor och komplexa verklighet. Det är slutsatsen av en avhandling som lagts fram vid Göteborgs universitet.

• Vattenkanaler som är avgörande för liv

[2015-04-21] Forskare från Göteborgs universitet har studerat hur vattenkanaler i växter fungerar, något som kan få betydelse för läkemedelsanvändning och utveckling av högpresterande grödor.

• Högt BMI i medelåldern ökar risken för senare hjärtsvikt

[2015-04-20] Risken att drabbas av hjärtsvikt ökar med stigande BMI. Det visar en studie där forskare vid Sahlgrenska akademin under 35 år följt upp 7 495 män i Göteborgsområdet.

• Göteborgs universitet kraftsamlar - bygger ut lärarutbildningen enligt regeringens intentioner

[2015-04-17] Lågstadielyft, en kraftig ökning av antalet platser på lärarutbildningen och en förstärkning av specialpedagogisk kompetens i skolan. Listan kan göras lång på alla skolsatsningar i vårpropositionen 2015 som pekar på lärarutbildningen.

• Oscar Westlund en av analytikerna i regeringens medieutredning

[2015-04-17] Regeringens särskilda utredare Anette Novak från forskningsinstitutet Interactive Institute Swedish ICT har nu format det lag som tillsammans med henne ska analysera behovet av framtida mediepolitiska satsningar. Laget presenterades i ett pressmeddelande från Kulturdepartementet 2015-04-15. Oscar Westlund, JMG, en av analytikerna i regeringens stora medieutredning

• Ständig uppkoppling skapar nya beteenden

[2015-04-16] Skärmsläckarskräck. Skärmsnegling. Online-tics. Vårt användande av laptops och smarta mobiler skapar helt nya vardagsbeteenden, visar en avhandling från Göteborgs universitet. - Laptops och mobiler har gått från att vara lyxprodukter till något som finns i alla typer av sammanhang. Innan den mobila tekniken så tittade vi på film framför TV:n, läste morgontidningen vid frukostbordet och besvarade e-post framför den stationära datorn på kontoret. Nu när allt är mobilt kan vi istället kolla film, läsa tidningen och svara på mejl överallt, oavsett tid och plats, säger Tomas Lindroth, avhandlingens författare.

• Hallå där Roger Säljö...

[2015-04-15] ...Roger Säljö, professor i pedagogisk psykologi vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande och aktuell med boken "Lärande - en introduktion till perspektiv och metaforer" som beskriver de senaste hundra årens olika perspektiv på lärande, skola och utbildning.