• GU Holding byter namn till GU Ventures

[2015-08-31] I år firar GU Holding 20 år som inkubator och investerare i tidiga nya affärsidéer med anknytning till Göteborgs universitet. Verksamheten har expanderat kraftigt och vår inkubator- och investeringsverksamhet är nu rankad som topp 10 i Europa. För att visa att vi är mer än ett traditionellt holdingbolag byter vi nu bolagsnamn till GU Ventures.

• "Låt förnybar energi bana väg för global prissättning på koldioxid"

[2015-09-03] Fortsätt göra vind- och solel billigare. Då blir det också lättare att sätta ett pris på växthusgaser och slippa risken för ohanterliga klimatförändringar, uppmanar forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers tillsammans med amerikanska kollegor, i en kommenterande artikel i tidskriften Nature.

• Koppling mellan autismspektrumstörning och extremt BMI

[2015-09-03] Extremt BMI, både högt och lågt, är tre gånger vanligare bland barn med autismspektrumstörning än hos jämnåriga utan sådana problem. Det visar en ny studie som föreslår en ökad uppmärksamhet på vikten hos denna grupp av barn.

• En bok för vuxna om böcker för barn

[2015-09-03] För fem år sedan kom boken Från fabler till manga där Ann Boglind och Anna Nordenstam, båda forskare vid Göteborgs universitet, gav en översikt av svensk och översatt barn- och ungdomslitteratur. Sedan dess har det hänt mycket på det barnlitterära fältet och nu kommer en uppdaterad version i två delar med mycket nyskrivet material. Först ut är Från fabler till manga 1 där författarna vänder sig till alla som är intresserade av det spännande och ständigt växande fältet barnlitteratur.

• Global challenges: Vad innebär det att leva i en global värld?

[2015-09-01] Det talas om "global ekonomi", "global miljö" och "globala städer", men vad innebär det egentligen att leva globalt, och hur skiljer sig våra liv från det globala livet? De frågorna kommer att diskuteras under det öppna seminariet Living a Global Life onsdagen den 7 oktober. Seminariet ingår i seminarieserien Global Challenges som startar hösten 2015.

• Blodförtunnande läkemedel med färre komplikationer vid operation

[2015-09-01] Användandet av ett blodförtunnande läkemedel som utvecklats i Mölndal minskar risken för allvarliga blödningar i samband med hjärtoperationer. Läkemedlet kan dessutom användas närmare inpå ingreppet, vilket både minskar risken att drabbas av nya hjärtproblem i väntan på operation och sparar sjukhusresurser. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som presenteras den 1 september vid världens största hjärtläkarkonferens i London.

• Nytt utbildningsutbyte med Bolivia fördjupar arkeologiskt samarbete

[2015-08-31] Per Cornell, professor i arkeologi, är på väg till Bolivia för att påbörja ett utbyte av lärare och studenter inom arkeologiämnet mellan Göteborgs universitet och Universidad Mayor de San Andes i La Paz. Utbytet sker inom ramen för det europeiska utbytesprogrammet Erasmus+.

• Världsunik dubbelkrater identifierad i Sverige

[2015-08-31] Forskare vid Göteborgs universitet har funnit spår efter två jättelika meteoritnedslag i Jämtland, ett tvillingnedslag som inträffade för ungefär 460 miljoner år sedan.

• Forskar om filosofiska frågor inom rättspsykiatrin

[2015-08-27] I somras antogs Susanna Radovic som docent i teoretisk filosofi vid Humanistiska fakulteten. Hon intresserar sig bland annat för frågor som rör psykisk störning och dess koppling till brott och ansvar för sina handlingar.

• Tarmfloran kan förstärka negativa effekter av fettrik kost

[2015-08-27] Tarmforan hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. En ny studie, som publiceras i Cell Metabolism, visar att tarmens bakterier kan vara ett lämpligt mål för behandling av metabola störningar.

• Kvinnligt nätverk på tröskeln till arbetslivet

[2015-08-26] Något av det viktigaste du kan göra under studietiden är att knyta kontakter med intressanta människor och företag. Det har varit ganska ont om nätverksmöjligheter specifikt för kvinnliga studenter på tröskeln till arbetslivet. På Handelshögskolan finns ett lysande undantag.

• Raffel och trams? Valands svar för framtidens filmpolitik

[2015-08-26] I promemorian "Framtidens filmpolitik" står att staten lämnar det nuvarande filmavtalet 2017 för att ta ett helhetsansvar för den nationella filmpolitiken. Vi på Akademin Valand har skrivit ett remissvar utifrån tre rubriker som vi anser ska lägga grunden för en sammanhängande politik för användning av bild inom informations- och kommunikationsområdet, och som tar det samhällsansvar som det anstår ett demokratiskt samhälle.