• Anslag inom Sveriges största satsning på matematiker

[2015-03-31] Chalmers och Göteborgs universitet får 6 av de 17 anslag som Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Kungliga Vetenskapsakademien nu delar ut för att stärka den matematiska forskningen i Sverige. Anslagen ska användas till att finansiera tjänster för gästprofessorer och forskare som har doktorerat.

• Om pedagogisk speldesign på stort spelkonvent

[2015-03-31] Under påskhelgen genomförs den stora spelkonferensen GothCon i centrala Göteborg. Jonas Linderoth, spelforskare och pedagogikprofessor finns på plats ihop med studenter från kursen Pedagogisk Speldesign vid Göteborgs universitet. - Spel kan lära oss systemtänkande och systemkritik bättre än andra medier, säger han.

• Vinnare utsedd i arkitekttävlingen

[2015-03-31] Idag presenterade Akademiska Hus vinnaren av arkitekttävlingen om en ny byggnad för Handelshögskolan. Förslaget "Annex" av Johannes Norlander Arkitektur + Arup kammade hem det prestigefulla uppdraget.

• Göran Gustafssonpriset till banbrytande kemiprofessor

[2015-03-31] Richard Neutze, professor vid Göteborgs universitet, är en av fem nyskapande forskare som får ta emot det prestigefulla Göran Gustafssonpriset 2015.

• Större fokus på att memorera fakta än att tänka kritiskt i skolan

[2015-03-31] I skolan fokuseras undervisningen på att eleverna ska lära sig fakta och de övas sällan i att tänka kreativt och kritiskt. Detta gäller även för undervisning och lärande i estetiska ämnen som bild, musik och slöjd. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Detaljplan för Humanistens om- och tillbyggnad visas

[2015-03-30] Detaljplanen för Humanistens om- och tillbyggnad finns nu utställd för allmänheten på Stadsbyggnadskontoret, Köpmansgatan 20. Den öppnade den 18 mars och pågår till den 14 april. Samma information finns också utställd på Humanisten.

• Lyckad temadag om religionsundervisning

[2015-03-30] Hur ska man kunna undervisa i religion när en av eleverna skriker att han hatar judar? Det och mycket annat ska en grupp gymnasielärare diskutera med religionsvetare på Göteborgs universitet framöver.

• Rekordstort stipendium till Martha Ossowska Persson

[2015-03-27] Martha Ossowska Persson är mottagare av det största av tre Fredrik Roos-stipendier 2015. Som stipendiat får hon ställa ut på Moderna Museet i Malmö, samt 300 000 kronor. Konstnären tog examen i fri konst vid Akademin Valand, våren 2014.

• Studier av sockerproteiner ökar kunskapen om virusattacker

[2015-03-26] Hur lyckas en och samma virustyp attackera flera organ i kroppen, trots att organen ser helt olika ut? En studie av sockerbärande proteiner i herpesvirus kan ge svaret.

• Välkomnar nyblivna rektorer

[2015-03-25] Nu öppnar anmälan till Rektorsprogrammet vid Göteborgs universitet, för första gången på sex år. -Förväntningarna på oss är höga. Men tack var det goda förarbetet är vi trygga i detta, säger Marie Wrethander, ny utbildningschef för programmet.

• Grönare industri om miljömyndigheter byter strategi

[2015-03-24] Färre industriföretag skulle bryta mot miljölagstiftning och fler skulle övergå till renare teknik om myndigheter som ansvarar för miljötillsyn riktar sina insatser mot de företag som använder mest miljöskadlig teknik. För samhället skulle en sådan tillsynsstrategi betyda minskade utsläpp till oförändrad eller lägre tillsynskostnad, visar en avhandling från Handelshögskolan, Göteborgs universitet.