• Initiativkraft viktigt för innovationer

[2017-01-17] Medarbetare som tar egna initiativ är viktigt för att skapa fler innovationer i en organisation. Det visar en studie från Gothenburg Research Institute, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.

• Tidigt lärande hos familjehemsplacerade barn undersöks i ny studie

[2017-01-17] Barn och unga placerade i familjehem presterar sämre i skolan än sina jämnåriga, men forskning visar också att de har möjlighet att förbättra sina skolprestationer - om rätt stöd ges. Nu ska forskare från institutionen för socialt arbete ta reda på hur stödet och det tidiga lärandet egentligen ser ut för familjehemsplacerade barn och deras familjehemsföräldrar.

• Ordföljdens betydelse för förståelsen vid översättningar

[2017-01-16] Förändringar i ordföljd och meningsbyggnad när en text översätts mellan svenska och engelska görs i hög grad för att säkerställa att textens syfte bevaras eller till och med tydliggörs. En ny avhandling vid Göteborgs universitet visar att informationsstrukturen, vilken information som läggs först och sist i en mening, ofta ändras vid översättning - även när originalets informationsstruktur hade varit möjlig.

• Cellulosa kan ge nya mera miljövänliga material

[2017-01-13] Genom att förstå hur cellulosa kan lösas upp finns möjlighet att bilda nya hållbarare material som till exempel skulle kunna ersätta miljöfarlig plast. Nu har forskarna tagit ett första steg i den riktningen.

• Timbuktu gästar Göteborgs universitet

[2017-01-13] Artisten Jason Diakité - mer känd som Timbuktu - kommer till Göteborgs universitet i mars för att tala om sin självbiografi. Diakité är en av gästerna på en kurs i biografiskt skrivande.

• Stora och långsiktiga vinster med tidig epilepsikirurgi

[2017-01-12] Det finns stora och långsiktiga vinster med att påskynda processerna kring kirurgiska ingrepp mot epilepsi - innan kroppen och tillvaron påverkats för mycket av sjukdomen. Det framgår av en avhandling där totalt drygt 500 patienter studerats och följts upp.

• Enade politiker får människor att ta personligt ansvar för klimatförändringarna

[2017-01-11] Politiker som är eniga om att miljöfrågor är viktiga påverkar människor att göra uppoffringar för klimatet oavsett vilket parti de tillhör. Det beror delvis på att folk ofta gör som auktoriteter säger i svåra och komplexa frågor, det visar ny statsvetenskaplig forskning.

• Pionjär inom ekologisk vattenbruk tilldelas årets Wallenbergprofessur

[2017-01-11] Barry Costa-Pierce är en av världens ledande vattenbruksforskare som nu tilldelas den internationella gästprofessuren av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien som inrättas vid Göteborgs universitets strategiska forskningscentrum för marint vattenbruk, SWEMARC.

• Att älska sitt jobb - den nya normen

[2017-01-11] Att älska sitt jobb är väl toppen. Eller? I den nya boken, Att älska sitt jobb, diskuterar Magdalena Petersson McIntyre varför allt fler i dag säger sig göra det, hur det har blivit normalt och vad det betyder för arbetande människor.

• Bilder av vikingar och smörgåsbord sålde in svensk jazz i USA

[2017-01-11] Omkring 1950 blev svensk jazz populär inom jazzkretsar i USA och svenska jazzskivor en framgångsrik exportvara. Den amerikanska bilden av den svenska jazzen var färgad av idéer om nationalitet, ras och genus och skivomslagen pryddes av bilder av exempelvis vikingar. Men också av produkter och företeelser som i USA förknippades med Sverige - som Volvobilar, smörgåsbord, svensk design och blonda kvinnor.

• Mer explosiv elitfotboll kräver förändrad och individualiserad träning

[2017-01-11] Dagens elitfotboll utmärks av markant fler ruscher. I engelska Premier League handlar det om en 50-procentig ökning den senaste tioårsperioden, vilket gör att spelarna springer sig trötta och behöver återhämta sig. Det resulterar i matcher där tempot varierar mer än vad fallet var förr och detta nya spelmönster ställer krav på förändrad träning. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

• Ole Petter Ottersen föreslås som ny rektor för Göteborgs universitet

[2017-01-10] Universitetsstyrelsen beslutade idag, 10 januari, att enhälligt föreslå Ole Petter Ottersen som ny rektor för Göteborgs universitet. Han är för närvarande rektor vid Oslo universitet och tar över efter Pam Fredman som slutar efter elva år på rektorsposten. Formellt är det regeringen som tar det slutliga beslutet att utse ny rektor. Det blir i så fall första gången som ett större svenskt universitet får en icke-svensk som rektor.