• Göteborgs universitet fördömer ingrepp mot högre utbildning i Turkiet

[2016-07-20] Efter fredagens kuppförsök i Turkiet har den turkiska regeringen genomfört en rad ingrepp som hotar yttrandefriheten såväl som den akademiska friheten i landet. Bla har 1577 dekaner avskedats. Göteborgs universitet fördömer kraftfullt dessa ingrepp mot den högre utbildningen och uttrycker sitt djupa stöd för det akademiska samhället i Turkiet i denna svåra tid.

• Nästan all stroke kan förebyggas

[2016-07-18] En internationell studie, nyligen publicerad i The Lancet, visar att nittio procent av alla stroke-fall beror på faktorer som går att förebygga. Men vilka faktorer som är viktigast skiljer sig åt mellan olika regioner. En del av studien har utförts i Västra Götaland.

• Information till studenter och medarbetare med anledning av händelserna i Turkiet

[2016-07-16] Med anledning av den osäkra händelseutvecklingen i Turkiet avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till Istanbul och Ankara, samt gränsområdet mot Syrien. Göteborgs universitet följer UD:s rekommendationer.

• Tjocktarmen försvaras av självuppoffrande vaktposter

[2016-07-12] Vaktpostceller bevakar entrén till tjocktarmens känsligaste delar. När bakterier kommer för nära signalerar vaktposten till en försvarslinje som skickar ut slem (mukus) för att mota bort angriparna. Därefter begår vaktposten självmord och skjuter ut sig själv i tarmen. När vaktposterna är förbrukade ligger vägen öppen för bakterier att invadera. Upptäckten av en helt ny grupp av celler har gjorts av forskare vid Sahlgrenska akademin och är viktig för förståelsen om hur magtarmsjukdomen ulcerös kolit uppstår.

• Lovande läkemedel mot de allvarligaste komplikationerna hos för tidigt födda barn

[2016-07-11] Ett nytt läkemedel baserat på forskning vid Göteborgs universitet verkar kunna förebygga både hjärnblödning och svår lungsjukdom hos barn som föds extremt för tidigt. I en mindre första studie där läkemedlet getts till prematura barn halverades riskerna för dessa komplikationer.

• Många spädbarn som hjärtopererats får ett åldrat immunsystem

[2016-07-07] Spädbarn som opereras för hjärtfel får ofta thymus (brässen) borttagen. Thymus har viktiga funktioner under utvecklingen av immunförsvaret och en ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att de spädbarn som fått thymus bortopererad har ett immunsystem vid 18 års ålder som kan jämföras med hur det normalt ser ut vid 65-70 års ålder.

• Göteborgs universitet får tre av Riksbankens fyra Flexit-satsningar

[2016-07-06] Riksbankens Jubileumsfond har utsett fyra nya så kallade Flexit-forskare. Tre av dem kommer från Göteborgs universitet. De får nu möjlighet att under tre år forska i nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor.

• Delta i fototävling om havet

[2016-07-04] Nu blir det tävling om bästa bild av havet. Alla kan delta oavsett ålder. Bilderna ska anknyta till framtidens havsforskare, den marina världen eller livet i havet som inte är synliga för blotta ögat. Bidragen ska vara inne senast den 15 juli.

• Praktikplats - en väg in i det svenska samhället

[2016-07-01] I juni arrangerades ett idéseminarium om Göteborgs universitets praktikplatser för nyanlända. För närvarande finns omkring 100 platser klara, och siffran ökar varje vecka.

• Undersöker förhållandet mellan makt, motstånd och förändring i feminism

[2016-07-01] Humanistiska fakulteten har antagit Mia Liinason som docent i genusvetenskap. I sin forskning har hon analyserat feministiskt politiskt engagemang i akademi, aktivism och politik.

• Ny forskning om cellens åldrande och cellföryngring

[2016-07-01] När kroppens celler åldras ansamlas defekta delar inne i cellen. Hur transporten av dessa skadade proteiner sker i cellen har betydelse för cellföryngringen, visar ny forskning från Göteborgs universitet. Resultaten kan få betydelse för forskning om stamcellsföryngring, vävnadsförnyelse och åldrande.

• Informationsträff inför Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare

[2016-06-30] Den 21 november startar Snabbspår för lärare och förskollärare vid Göteborgs universitet med 30 platser i form av en lärarförberedande kompletteringsutbildning på svenska och delvis arabiska. Inför denna start anordnar Arbetsförmedlingen i samarbete med Göteborgs universitet informationsträffar den 22 augusti och 7 september för kandidater med lämplig bakgrund.