• Evert Taubes brev från Bohuslän presenteras i ny bok

[2015-07-06] Evert Taube var en mångkonstnär som både författade, komponerade och tecknade. Han var också en mycket flitig brevskrivare. I Evert Taubes arkiv på Göteborgs universitetsbibliotek finns ca 4 500 brev skrivna av hans hand. Nu släpps en bok om Evert Taubes brev från Bohuslän.

• Thomas Nyström får Emil Christian Hansens guldmedalj

[2015-07-03] Årets Emil Christian Hansens guldmedalj går till Thomas Nyström, Göteborgs universitet, för sina studier om cellulärt åldrande.

• Masterstudenter prisade på Handelshögskolan i Göteborg

[2015-07-03] Efter två års hårda studier firades 166 masterstudenter från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet med en examensceremoni den 11 juni. I samband med denna prisades de bästa uppsatserna från vart och ett av de nio programmen med "The Malmsten Award".

• Högskolans tur: Göteborgs universitet tar täten

[2015-07-03] Sedan många år är kvinnor i majoritet bland studenter på högskolor och universitet. Samtidigt är de flesta professorer män. Göteborgs universitet vill därför som första universitet få ett särskilt regeringsuppdrag i linje med satsningen Jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM). Det framgick vid ett samtal mellan forskningsministern och rektor Pam Fredman i Almedalen 2 juli.

• Almedalen: Dags att punktera myter om vården

[2015-07-02] Personcentrerad vård är en filosofi som bygger på att hela människan involveras i vården. Det förklarade professor Inger Ekman under ett fullsatt seminarium på Västsvenska arenan i Almedalen. Panelen lyckades också spräcka ett antal myter om vad jämlik och personcentrerad vård egentligen innebär.

• Attityder påverkar resvanor mer än stadsplanering

[2015-07-02] Svenskarna reser allt längre för att komma till arbetet. Transporter står idag för en tredjedel av Sveriges utsläpp av fossila bränslen. Stadsplanering kan vara ett sätt att komma till rätta med problemet och skapa ett hållbart resande, men en avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet visar att det inte räcker. Det måste även till andra insatser, som är kopplade till individen och dennes attityder och valmöjligheter, för att ändra våra resvanor.

• Göteborgs universitet etablerar Segerstedtinstitutet

[2015-07-01] Idag, onsdagen 1 juli, presenterades det nya Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet på ett seminarium i Almedalen. Institutet skapas genom ett uppdrag från regeringen och ska vara ett nationellt resurscentrum mot våldsbejakande ideologier och rörelser.

• Hallå där geolog Axel Sjöqvist...

[2015-07-01] ...som medverkat i expertgruppen ERECON, som nu släpper en rapport om vikten av tillgång på sällsynta jordartsmetaller i Europa.

• Almedalen: Vem ansvarar för forskningens infrastruktur?

[2015-07-01] Forskningsinfrastruktur blir både allt dyrare och alltmer komplicerad. För att ha råd med stora satsningar krävs samarbete, både nationellt och internationellt. Hur det ska gå till diskuterades under tisdagen vid ett fullsatt seminarium på Västsvenska arenan under Almedalsveckan.

• Almedalen: Hur stimulerar vi bra äldreforskning?

[2015-07-01] Äldrevården i Sverige kostar idag 100 miljarder om året. Vad behövs för att göra vården bättre, billigare och mer mänsklig? Det var frågan under ett seminarium på Västsvenska arenan på tisdagen.

• Kroppens energiförbränning ökar efter fetmaoperation

[2015-07-01] En så kallad gastric bypass-operation ger ofta en viktnedgång som är varaktig över lång tid. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu hittat en del av förklaringen: fetmaoperationen ökar kroppens energikonsumtion så att opererade i princip "äter sig smala".

• Presentation av Segerstedtinstitutet

[2015-07-01] Göteborgs universitet medverkar den 1 juli vid ett seminarium i Almedalen om extremism. I samband med seminariet presenterar rektor Pam Fredman Segerstedtinstitutet, ett nytt institut mot våldsbejakande ideologier och rörelser. Institutet skapas genom ett uppdrag från regeringen och ska vara ett nationellt resurscentrum.