• Insulinpump nära halverar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom

[2015-06-30] Personer med typ 1-diabetes som använder en insulinpump har en nästan halverad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom i förhållande till personer som tar insulin med sprutor. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i inflytelserika British Medical Journal.

• Så blir begagnade ting vintage

[2015-06-29] Hur går det till när saker och kläder som en gång slängts eller skänkts, letar sig tillbaka till marknaden och blir åtråvärd vintage? I CFK-rapporten Pop Boutique ¿ en värld av återbruk av mode på Re:heritagemarknaden beskrivs hur kläder och inredningsprylar med historia cirkulerar, översätts och transformeras till mode.

• Praktikjobb som kommunikatör i Bryssel gav mersmak

[2015-06-29] Under våren har Per Sandström praktiserat på kommunikationsavdelningen på Sveriges ständiga representation vid EU i Bryssel. Det var en del av kursen Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning som han just har avslutat.

• Diabetes dödligare för individer med låg socioekonomisk status

[2015-06-29] Låg inkomst och låg utbildning nästan tredubblar risken för individer med typ 1-diabetes att drabbas av hjärtinfarkt och dö. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som dessutom visar att det är en felaktig slutsats att typ 1-diabetes minskar bland yngre.

• Ny bok om (o)hållbara förpackningar

[2015-06-29] Den(o)hållbara förpackningen är en ny bok där forskare från olika vetenskapsområden analyserar svenska konsumentförpackningar från 1930-talet fram till idag. Karin Wagner, professor i konst- och bildvetenskap på Institutionen för kulturvetenskaper, är en av fyra författare. De andra tre representerar teknik, etnologi och designhistoria.

• Språkkonsultprogrammets första kull redo för yrkeslivet

[2015-06-29] I början av juni la de första språkkonsulterna vid Göteborgs universitet fram sina examensarbeten. Nu är 17 nya språkkonsulter redo för att arbeta med språk och språkbruk i arbetslivet.

• Nyckelprotein kan påverka risk för stroke

[2015-06-26] Studier på möss visar att ett speciellt protein i hjärnans minsta blodkärl kan påverka risken för stroke. Peter Carlsson, professor i genetik vid Göteborgs universitet, och hans forskargrupp publicerar nya forskningsrön i tidskriften Developmental Cell om hur blod-hjärnbarriären utvecklas och vad som skiljer kapillärerna i hjärnan från små blodkärl i andra organ

• Göteborgs universitet i Almedalen: åldrande, extremism och läkarbrist

[2015-06-26] Hur kan konst och kultur vaccinera mot våldsbejakande extremism, orkar vi jobba till 90 och hur får vi arbetslösa utländska läkare i jobb i läkarbristens Sverige? Det är några av de frågor som kommer att diskuteras på seminarier som Göteborgs universitet arrangerar på Västsvenska Arenan i Almedalen. Dessutom presenterar SOM-institutet färska siffror om förändringar i opinionen.

• Oväntade frågor kan avslöja lögner om personers avsikter i samband med brott

[2015-06-25] Att använda en strategisk metod genom att ställa både oväntade och förväntade frågor kan avslöja om personer ljuger eller talar sanning om sina avsikter. Lögnarnas och sanningssägarnas svar kommer att skilja sig åt i tydlighet, längd, detaljnivå och överensstämmelse med andras svar. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet. Resultaten kan vara användbara för polis och underrättelsetjänst när de ska bedöma sanningshalt i förhör.

• Unga omsorgsgivare utsatt grupp som lämnas utan stöd från samhället

[2015-06-25] De ser till att småsyskon kommer iväg till skolan, lagar mat, bidrar ekonomiskt till hushållet eller ger känslomässigt stöd till en förälder. Unga omsorgsgivare som ger stöd, vård och hjälp till en person som står dem nära är inget vi är vana att tala om i välfärdsstaten Sverige. Nu har forskare vid Göteborgs universitet för första gången kartlagt denna dolda grupp.

• Delegation från University of Hong Kong på besök

[2015-06-24] Utbildningsvetenskapliga fakultetens utbyte med University of Hong Kong, HKU, fortsatte i mitten av juni när en HKU-delegation besökte Göteborg. Bland annat genomfördes en två dagar lång minikonferens.

• Stark norm bland unga vuxna att bli förälder

[2015-06-24] De flesta unga vuxna ser ett framtida föräldraskap som en självklar del av vuxenlivet. Men många ser det som ett framtida projekt. Unga vuxnas identitetsutveckling fortsätter också efter sena tjugoårsåldrarna. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.