• Anslag till in- och utresande postdokar i Wallenbergs matematikprogram

[2017-03-24] Årets anslag från Wallenbergs matematiksatsning går till 13 matematiker, däribland David Witt Nyström som får medel för att rekrytera en postdoktor och Dmitrii Zhelezov som får medel för postdoktoral tjänst i utlandet.

• Ny insikt om dygnsrytmen ökar förståelsen för åldrandet

[2017-03-24] Störningar i dygnsrytmen kan öka risken både för cancer och för att åldras för tidigt. Nu har forskare vid Göteborgs universitet påvisat en mekanism genom vilken ljuset kan påverka ett protein, peroxiredoxin, som visat sig viktigt för att de biologiska klockorna ska kunna fungera på rätt sätt.

• Att läka med hjälp av litteratur, konst och musik

[2017-03-24] Genom samtal om litteratur och konst kan psykoterapeuter få patienter att tala om trauman och andra svåra händelser. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet. - Det kan hjälpa människor väldigt mycket att uttrycka sig och närma sig svåra områden, säger Elisabeth Punzi, psykolog och forskare inom nätverket för medicinsk humaniora.

• Ny inriktning i forskningen kring biologiskt åldrande

[2017-03-24] Forskningen kring biologiskt åldrande behöver byta inriktning, från nuvarande fokus på enskilda beståndsdelar i cellerna till hur delarna kommunicerar med varandra. "Det här är kritiskt för att förstå åldrandet och bromsa åldersrelaterade sjukdomar", säger Thomas Nyström, professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin.

• Studierna ledde till apputveckling av språkstöd för nyanlända

[2017-03-23] Lorna Bartram började läsa Språk och interkulturell kommunikation hösten 2015. Hon skapade en app för att överbrygga språkbarriären mellan nyanlända och sjukvårds- samt förskolepersonal och blev sedan anställd i två projekt där hon fortsätter att utveckla språkstöd för flyktingar.

• 3D-bioprintade mänskliga broskceller går att inplantera

[2017-03-23] Forskare från Sahlgrenska akademin och Chalmers har lyckats få broskceller från en människa att leva och växa i en djurmodell, med hjälp av 3D-bioprinting. Resultaten hjälper till att föra utvecklingen närmare en möjlig framtid där det går att hjälpa patienter att få nya kroppsdelar med 3D-bioprinting.

• Kriterium nu erkänd vetenskaplig publiceringskanal för böcker

[2017-03-23] Kriterium är en plattform för peer review-granskning och urskiljning av högkvalitativa böcker och för att göra dem fritt tillgängliga via open access-publicering. Nu har Norsk Senter For Forskningsdata godkänt Kriteriums ansökan om att upptas på den så kallade Norska listan, vilket innebär att böcker som publiceras via Kriterium får publiceringspoäng.

• Forskare undersöker kulturmiljöns betydelse för människan

[2017-03-23] Kulturmiljöns betydelse för människor runt Kinnekulle kommer nu att undersökas av forskare från Göteborgs universitet. - Vi kommer att ta reda på vilka tankar, minnen och erfarenheter de boende knyter till olika platser i området, säger professor Ingegärd Eliasson.

• Skolbarn utvecklar svenskan med musik

[2017-03-23] Svenskämnet i skolan innehåller en spänning mellan att vara ett färdighetsämne och ett ämne där estetiska uttrycksformer ingår i språkarbetet. En avhandling från Göteborgs universitet visar att ett arbetssätt där svenska och musik kombineras kan förbättra elevers språkutveckling.

• Nytt centrum för ryggmärgsskador etableras i Göteborg

[2017-03-23] En patientgrupp med stora behov av vård och rehabilitering står i fokus när ett ryggmärgsskadecentrum nu etableras i Göteborg. Satsningen omfattar forskning och utbildningar för patienter, anhöriga och personal i syfte att ge de drabbade ökad frihet i livet.

• Världsvattendagen lyfter fram vattens betydelse

[2017-03-22] Idag är det Världsvattendagen. Den sker varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former.

• Vana och variation nyckelfaktorer för lyckad urinrörskirurgi

[2017-03-22] Kirurgiska ingrepp vid urinrörsförträngning - en sjukdom som drabbar främst män - kräver allt mer kunskaper och operationsvana för att resultaten ska bli bra. Det framgår av forskning vid Sahlgrenska akademin där totalt 569 utförda ingrepp studerats.