• Yttrandefrihet startar höstens program på universitetsbiblioteket

[2016-08-26] I år fyller offentlighetsprincipen och den första tryckfrihetsförordningen 250 år. Detta uppmärksammas under en hel vecka på universitetsbiblioteket och är startskottet för höstens öppna program.

• Satellitdata hjälper forskarna förstå klimatvariationers mönster

[2016-08-25] Ny forskning med satellitobservationer av den tibetanska högplatån ger en betydelsefull insikt om rumsliga mönster av klimatvariationerna i regionen. I studien som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports deltar forskare från Göteborgs universitet.

• Bättre styrning kan rädda miljön i Östersjön

[2016-08-25] I en tvärvetenskaplig studie ger fyra europeiska forskare en aktuell bild av läget i Östersjön och pekar på de fem viktigaste problemen för områdets miljöförvaltning. Forskargruppen menar att om ansvariga myndigheter och organisationer kombinerade naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga metoder finns goda chanser för en hållbar styrning av Östersjöns ekosystem.

• Krig under antiken i fokus på internationell konferens

[2016-08-24] I somras samlades experter på Göteborgs universitet för att diskutera den senaste forskningen inom temat Krigföring under antiken.

• Lesbisk kärlek i litteraturen - från tabu till sexscener

[2016-08-24] Fram till 1944 var homosexuella handlingar förbjudna i Sverige. Men begär mellan kvinnor skildrades ändå i skönlitteraturen, till exempel hos Karin Boye och Agnes von Krusenstjerna. I en ny bok visar litteraturvetaren Eva Borgström vid Göteborgs universitet hur denna kärlek beskrevs och vilka strategier författarna använde för att tassa runt det informella förbudet att skriva om den.

• Rekommenderat blodtrycksmål vid diabetes typ 2 ifrågasätts

[2016-08-23] Socialstyrelsen höjde nyligen den rekommenderade blodtrycksgränsen för patienter med diabetes. Detta kan leda till att fler patienter drabbas av stroke eller hjärtinfarkt, visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin. Den nya studien är världens hittills största i ämnet och baseras på data från individer med diabetes typ 2 i det Nationella Diabetesregistret.

• Fåglarnas röda gen fanns redan hos dinosaurierna

[2016-08-23] Den nyligen upptäckta genen bakom fåglars röda pigment härstammar sannolikt från reptilförfäder som levde för 250 miljoner år sedan. Genen har i så fall även funnits hos dinosaurier, som kan ha varit lika röda som domherrar. Den slutsatsen drar forskarna efter att genen och dess uttryck visat sig vara identiska hos fåglar och sköldpaddor.

• Läsesalen stängs på Humanistiska biblioteket

[2016-08-22] Från och med tisdag 23 augusti stänger läsesalen på Humanistiska biblioteket på grund av en skada i taket som behöver repareras. Det är oklart hur lång tid reparationsarbetet kommer att ta. Andra läsplatser och grupprum på Humanistiska biblioteket är tillgängliga som vanligt.

• Journalistikens granskande funktion i fara

[2016-08-19] Medielandskapets förändring har gjort att journalistikens granskande roll i en välfungerande demokrati är i fara. Det menar två forskare i en artikel i nätupplagan av Nordicom Review.

• Enbart rökning är farligare än låg fysisk kapacitet

[2016-08-19] Dålig kondition är en större riskfaktor för dödlighet än vad högt blodtryck eller höga kolesterolvärden är. Enbart rökning innebär en större risk. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin, där medelålders män följts upp under totalt 45 år.

• Åker på expedition till Sydafrika

[2016-08-18] Fem frågor till Alexandre Antonelli som ska åka på expedition till Sydafrika.

• Kalciumtillskott kan öka risken för demens hos kvinnor

[2016-08-18] Kalciumsupplement kan öka risken för demens hos äldre kvinnor som haft en stroke eller andra tecken på sjukdomar i hjärnans blodkärl. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Neurology.