• GMV:s julkalender mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

[2016-12-08] Det åttonde globala målet för hållbar utveckling slår fast att främjandet av makroekonomisk stabilitet och gott investeringsklimat, sysselsättning och anständiga arbetsvillkor är viktiga faktorer för hållbar utveckling. Mer än hälften av världens arbetstagare befinner sig i osäkra anställningar. Goda förutsättningar för privat företagande och entreprenörskap är en av grundpelarna för en tillväxt som hela samhället deltar i, och för att kunna utrota extrem fattigdom. Främjande av anständiga arbetsvillkor bör bedrivas parallellt med att utvidga tillgången till grundläggande sociala förmåner.

• GMV:s julkalender mål 6: Rent vatten och sanitet för alla

[2016-12-06] Det sjätte målet för hållbar utveckling slår fast att vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden, och därmed också en förutsättning för en hållbar utveckling. En mycket stor andel individer som lever i fattigdom saknar tillgång till rent vatten och grundläggande sanitet.

• Unga i socioekonomiskt svaga områden använder mindre preventivmedel

[2016-12-08] Användningen av preventivmedel har ökat bland unga kvinnor i Göteborg, men inte i socialt utsatta områden. Det visar en långtidsstudie från Sahlgrenska akademin, som spänner över fyra generationer unga kvinnor.

• Unga i socioekonomiskt svaga områden använder mindre preventivmedel

• Ny bok: Hållbarhetens horisont

[2016-12-08] Hållbarhet har stått i centrum för den senaste SOM-undersökningen i Västra Götaland. Resultaten visar bland annat att nästan hälften av västsvenskarna är positiva till införande av klimatskatt på flygresor och att 70 procent kan tänka sig att betala mer för miljövänlig mat. Gängkriminalitet är det mest oroande för respondenterna.

• Lång erfarenhet gör inte nödvändigtvis poliser till bättre mordutredare

[2016-12-08] Norska nyutexaminerade poliser kan prestera bättre i mordfall än utredare med lång erfarenhet. Och engelska mordutredare är överlägset bättre än sina kollegor i Norge, vilket kan förklaras av ett mer systematiskt arbetssätt samt en tydligare professionalisering av utredarrollen i England. Detta visar en avhandling i psykologi från Göteborgs universitet.

• Tvärvetenskaplig forskargrupp ger nya perspektiv på Strindbergs Ett drömspel

[2016-12-07] En bortglömd tidig uppsättning av Strindbergs innovativa drama Ett drömspel har undersökts tvärvetenskapligt i ett stort banbrytande forskningsprojekt. Forskargruppen har särskilt fokuserat på icke-text och undersökt musik, kropp, mode, dans, scenografi och dröm. Resultaten visar på nya sätt att förstå och arbeta med visuellt och multimedialt arkivmaterial.

• GMV:s julkalender mål 7: Hållbar energi för alla

[2016-12-07] Det sjunde målet för hållbar utveckling poängterar att global tillgång till modern och förnybar energi, och rena bränslen är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag såsom fattigdom, livsmedelsförsörjning, klimatförändringar, rent vatten, hälsa och inkluderande ekonomisk tillväxt.

• "Förortsfeminism kan påskynda demokratiska reformer"

[2016-12-06] Juan Velasquez Atehortua har antagits som oavlönad docent i genusvetenskap. Han introducerade begreppet förortsfeminism i den svenska genusdebatten och har med sin forskning visat hur förortsfeminism påskyndat demokratiska reformer för att både iscensätta en deltagande demokrati och demokratisera stadsrummet mot en gentrifiering.

• Blodtrycksmedicin öppnar för ny hantering vid Barretts syndrom

[2016-12-06] Nya sätt att använda blodtrycksmediciner kan i framtiden förskona vissa patientgrupper från både obehag och livslång oro för cancer i matstrupen. Det är i alla fall målet för flera studier vid Sahlgrenska akademin på patienter med Barretts syndrom.

• "PISA visar inte hela bilden"

[2016-12-06] Debatten om den svenska skolan håller andan inför resultaten från internationella jämförelser av elevernas kunskaper. Idag, tisdag, kl 11, presenterar Skolverket resultaten från den senaste PISA-undersökningen, PISA2015. I en debattartikel i dagens Göteborgs-Posten skriver bland andra Sverker Lindblad, pedagogikprofessor vid Göteborgs universitet, om det problematiska med att omtala PISA-resultat som stabila fakta om skolans kvalitet.

• Forskning om anslagstavlor fick Open Knowledge Award

[2016-12-05] Projektet Anslagstavlan fick pris för öppen vetenskap, Best Open Science, i fredags på en gala i Stockholm. Forskaren Christopher Kullenberg och projektledaren Fredrik Brounéus får ta emot utmärkelsen som delas ut av Open Knowledge Sverige, ett ideellt nätverk som förespråkar öppenhet genom teknik, utbildning och forskningsinformation som är tillgänglig för alla.