Aktuellt

Här hittar du senaste nytt från Göteborgs universitet. Evenemang och händelser som öppna föreläsningar, disputationer, föreställningar, konferenser, konserter och nyheter aktuella stipendier.

• Om textilens roll i mötet med döden

[2016-02-05] I ritens rum - om mötet mellan tyg och människa är ett konstnärligt forskningsprojekt i konsthantverk som handlar om textilens roll i sorgearbetet efter en förlorad människa. Doktorand Birgitta Nordström är först att presentera ett forskningsprojekt för licentiatexamen i konsthantverk vid ett svenskt universitet.

• Japans ambassadör besökte Göteborgs universitet

[2016-02-05] Det har blivit tradition att den person som är japans ambassadör besöker Göteborgs universitet under sin tjänstgöring. Den 3 februari höll den nytillträdde ambassadören Jun Yamazaki en föreläsning för de studenter som läser japanska på Humanisten.

• Studie på vilda brunbjörnar ger insikter om vår egen tarmflora

[2016-02-05] Brunbjörnens matvanor går från ett extremt energiintag under sommarhalvåret till noll energitillförsel i vinteridet. I en unik studie med vilda brunbjörnar kan svenska forskare visa att björnens kostvariation går hand i hand med dramatiska förändringar i djurets tarmflora - fynd som kan öka kunskapen om hur vår egen tarmflora påverkar vår ämnesomsättning.