Aktuellt

Här hittar du senaste nytt från Göteborgs universitet. Evenemang och händelser som öppna föreläsningar, disputationer, föreställningar, konferenser, konserter och nyheter aktuella stipendier.

Fler händelser i kalendern

• Fisket hotar matfiskbestånd och biologisk mångfald

[2016-05-25] Svenska bestånd av de vanliga matfiskarna torsk, kolja, långa, kummel och hälleflundra är hotade. Fisket utgör ett av de allvarligaste problemen för den biologiska mångfalden i Västerhavet enligt Havsmiljöinstitutets senaste analys av miljötillståndet i svenska hav som redovisas i rapporten Havet 2015/1016.

• Sjukvården gör för få anmälningar om barn som far illa

[2016-05-24] Personal inom sjukvården anmäler inte att barn far illa i den omfattning de borde. Bristande kunskaper om socialtjänstlagen och sjukhusens interna hierarkier är bidragande faktorer till varför det är så. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Nya stora förluster av ålgräs trots minskad övergödning

[2016-05-23] Undersökningar som forskare från Havsmiljöinstitutet och Göteborgs universitet gjort visar att nya stora förluster av ålgräs skett i södra Bohuslän innanför Marstrand. Där har 80 procent av återstående ålgräsängar eller 290 hektar försvunnit under de senaste tio åren.