Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Härliga ostron serveras
Foto: Susanne Lindegarth

Hur odlas ostron?

Från ostronyngel till ätbar storlek. Här kan du läsa mer om hur man odlar ostron i Sverige.

Vilda ostronyngel samlas in genom att man sätter ut yngelsamlare, som de små ostronen kan sätta sig på (t ex plattor som staplas på ett rör). När de är ca. 5-10 mm plockas de loss från plattorna och placeras i nätkassar eller burar i havet för att odlas upp till ätbar storlek.

Yngel kan också produceras i en landbaserad kläckerianläggning för att därefter flyttas till en havsbaserad plattform för tillväxt. I kläckeriet matas avelsdjuren, larverna och ostronynglen med odlade växtplankton.

När ynglen blir ca. 5–9 mm placeras de ut i havet för tillväxt i nätkassar/burar. I Sverige utvecklas odling av det platta, europeiska ostronet (Ostrea edulis).

Foto: Åsa Strand
Foto: Åsa Strand
Foto: Åsa Strand