Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Vokala uttrycksformer

Kurs
MV2114
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-12765
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2021.

Om utbildningen

Rösten är ett av människans mest frekvent använda instrument för att uttrycka sig musikaliskt.  Idag har en stor andel av den musik som når oss via ljudmedier en röst i förgrunden. I musikhistorieskrivningen har dock vokala uttrycksformer inte ägnats proportionellt motsvarande uppmärksamhet. En aspekt specifik för analys av vokalmusik, till skillnad från instrumental musik, är att man inom vokalmusiken i de flesta fall har en sångtext att beakta.

I kursen fördjupas vetenskapliga teorier och metoder för analys av olika former av vokala uttrycksformer inom olika genrer och traditioner, historiska såväl som nutida. Uttrycksformerna studeras och analyseras som en del av ett sociokulturellt sammanhang. Kursen struktureras runt öppna teman som rymmer flera olika aspekter av sång och sjungande, såsom sång i relation till genre/stil, livsåskådning, kropp, ålder eller genus.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs förkunskaper motsvarande kandidatexamen inom humanistiskt eller samhällsvetenskapligt utbildningsområde.

Urval

Högskolepoäng, max 225 hp

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.