
Våra ämnen
Hos oss hittar du utbildningar inom tre olika ämnen: antikens kultur och samhällsliv, arkeologi och historia.
Antikens kultur och samhällsliv
Antikens värld hade sitt fokus i dagens Grekland och Italien men påverkade långt större områden än så. I ämnet Antikens kultur och samhällsliv studerar man både historisk utveckling och materiella kulturyttringar i medelhavsområdet, från förhistoria in i historisk tid. Ämnet kan läsas från grund- till avancerad nivå men även flera kortare, tematiska kurser erbjuds exempelvis om konst, mytologi, stadsmiljöer. Ämnet ger kunskap om politiska ideologier, estetiska ideal, könsmaktstrukturer och traditioner med ursprung i antiken och som påverkat den senare historiska utvecklingen. Det ger en god inblick i det gemensamma europeiska kulturarvet och ökad förståelse för samtiden och för dagens debatter med frågor kring exempelvis demokrati, migration, medborgarskap.
LÄNK TILL PIM
Arkeologi
Väljer du att läsa någon av våra kurser i arkeologi kommer du studera de materiella spåren som människan lämnat efter sig från äldsta förhistorien till vår samtid. Du kommer få kunskaper om människans livsvillkor i Norden såväl som globalt. Med sitt fokus på det materiella kan arkeologin ge unika bidrag till en diskussion om människans samhälle i ett hållbart långtidsperspektiv. Arkeologen arbetar både teoretiskt och praktiskt med perspektiv som relaterar till såväl naturvetenskap, samhällsvetenskap som humaniora.
- LÄNK TILL PIM
Historia
Samhället förändras ständigt. Studier i historia ger dig verktyg att förklara och förstå varför världen ser ut som den gör och hur förutsättningarna för människors liv och verksamhet har skiftat genom historien. Inom historia kan du läsa kurser både på grund och avancerad nivå. Du får kunskaper om ekonomiska, politiska och sociala skeenden och lär dig att förklara dessa processer. Du tränas i att förklara förändring och samband över tid såväl lokalt, regionalt som globalt.
Du tränas i källkritik och förmågan att självständigt göra kritiska analyser ur olika vetenskapliga perspektiv. Sådana egenskaper är efterfrågade inom många områden i arbetslivet och inom kultur och politik: skola, media, museer, arkiv eller utredningsverksamhet