Utvecklingsstudier: Perspektiv och problemområden

GU-16724
Ansökan stängd

Kort om kursen

Vill du jobba med utvecklingsfrågor? Kursen ger en introduktion till ämnet globala utvecklingsstudier och ger dig kunskaper om centrala problemområden och aktuella utvecklingsfrågor. Efter att ha läst kurser i globala utvecklingsstudier kan du arbeta med globala, nationella och lokala utvecklingsfrågor.

Om utbildningen

Kursen ger en introduktion till ämnet globala utvecklingsstudier. I fokus står begreppet ”utveckling” och den historiska framväxten av olika utvecklingsteorier och utvecklingsstrategier, kolonialismen och den koloniala frigörelseprocessen, och uppkomsten av och övergripande trender inom det internationella utvecklingssamarbetet. I kursen lär du dig att problematisera begreppen fattigdom, tillväxt, säkerhet, samhällsstyrning och hållbarhet och du får kunskaper om centrala problemområden och aktuella utvecklingsfrågor. I kursen går vi också igenom de internationella institutionernas roll i samhällsutvecklingen.

Kontakta studievägledningen om du har frågor om utbildningen:

Behörigheter och urval

Grundläggande behörighet

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).

Efter studierna

Globala utvecklingsstudier är ett ämne för dig som vill arbeta med globala, nationella och lokala utvecklingsfrågor. Du kan till exempel arbeta som handläggare i svenska kommuner, eller projektkoordinator i olika lokala frivilligorganisationer eller på internationella företag som arbetar i utvecklingsländer. Du kan också jobba i statlig verksamhet som till exempel Utrikesdepartementet eller SIDA eller i överstatliga organisationer som EU, FN, Internationella valutafonden eller Världsbanken.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen i globala utvecklingsstudier sker genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och övningar. Du får också träning i muntlig presentation samt i att läsa, analysera och skriva texter.

Lokaler

Undervisningen ges i Annedalsseminariet i Linnéstaden, ett stenkast från Slottsskogen.