Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Undervisning i piano
Foto: Natalie Greppi
Länkstig

Teoripiano

Kurs
MVK623
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
25%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-23713
Ansökan stängd

Om utbildningen

Kursen vänder sig till dig som vill få grundläggande färdigheter i att orientera dig på pianots klaviatur, klaviaturen som karta. Du som söker har minst 15 poäng inom konstnärligt kandidatprogram i musik eller inom lärarprogram med inriktning musik, eller kan uppvisa motsvarande kunskaper. Undervisningen, som sker i grupp i digitalpianostudio, innehåller såväl praktiska som teoretiska genomgångar för ökad förståelse av klaviaturens harmoniska, melodiska strukturer och symmetrier. Vi undersöker bland annat hur händernas grepp kan variera i olika tonaliteter och de båda händernas skilda rytmer i bakgrunder och ackompanjemang. Kursen vill även ge grundläggande färdighet i att lösa rytmiskt-motoriska svårigheter för att skapa transparens/sväng. Vi gör nedslag i olika genrer med fokus på melodi, rytm, harmonisering och strategier för improvisation.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Förutom grundläggande behörighet krävs särskild behörighet i form av 15 hp inom konstnärligt kandidatprogram i musik eller 15 hp inom lärarprogram med inriktning musik alternativt motsvarande kunskaper och färdigheter. Motsvarandebedömning baseras på dokumenterade meriter som bifogas ansökan.

Urval

Urvalet grundas på en intervju där de sökandes utbildningar, meriter och erfarenheter bedöms av en lärare som rangordnar de sökande utefter sin samlade bedömning och efter eventuell ensemblesammansättning.

Så är det att plugga

Undervisningen

Vårterminen 2021 kommer kursen att gå på tisdagseftermiddagar eller torsdagsförmiddagar.

Lokaler

Kursen ges vid Högskolan för scen och musik i centrala Göteborg. 

Fristående kurser ger inte behörighet att boka övningsrum på Högskolan för scen och musik. Som student behöver du själv säkerställa att du har tillgång till övningsinstrument eller annan utrustning, samt rum för övning etc som är nödvändiga för att klara kursen. 

Läs mer om lokaler