
Teknik för lärare åk 1-3, intervall 1-7, Ingår i lärarlyftet II
Kort om kursen
Den här kursen ges inom ramen för Lärarlyftet. Den vänder sig till dig som redan har en lärarexamen med inriktning mot lägst åk 1-3 och som undervisar i teknik i åk 1-3 utan att vara ämnesbehörig. Du ska vara anställd som lärare och måste även ha huvudmannens godkännande.
Om utbildningen
Kursen vänder sig till dig som är lärare och ger dig möjlighet att utveckla dina kunskaper i och om teknik samt kompetens att planera, leda och utvärdera undervisning i teknik i grundskolans åk 1-3 enligt gällande styrdokument. Olika typer av bedömning, med särskilt fokus på formativ bedömning, utgör ett centralt innehåll där reflektion över din egen undervisning ingår som viktig del.
Du får lära dig hur du utgår från elevernas kunskap om, nyfikenhet och intresse för teknik samt deras vilja att reflektera över teknikens konsekvenser och teknikens roll i samhälle. Du får också diskutera hur nya tekniska medier, som programmering och digitala verktyg, används och kan användas i undervisningen. Under kursens gång har du möjlighet att arbeta tillsammans med dina elever i samband med inlämningsuppgifterna.
Om teknikämnet
Teknikämnet i grundskolan vill göra tekniken som omger oss synlig och begriplig. Kunskaper om den teknik som finns runt omkring oss och hur den formas är betydelsefullt att ha då det nu för tiden ställs höga krav på tekniskt kunnande i vardags-och arbetslivet. Samtidigt har många av dagens samhällsfrågor, till exempel frågor om hållbar utveckling, tydliga inslag av teknik. En annan viktig uppgift för ämnet är att göra eleverna medvetna om att tekniken är både praktisk och teoretisk.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Lärarexamen med inriktning mot lägst åk 1-3, anställning som lärare samt undervisning i Teknik i åk 1-3 utan att vara ämnesbehörig. Dessutom krävs huvudmannens godkännande.
Instruktioner för ansökan
Kursen ges inom ramen för Lärarlyftet.
Urval
Så är det att plugga
Undervisningen
Distansundervisning med några campusförlagda träffar. I kursen ingår både skriftlig och muntlig examination, i form av litteraturseminarier, inlämningsuppgifter, praktiska/problemlösande uppgifter och genom kontinuerlig dokumentation av det egna arbetet.