Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Länkstig

Svenska växter för lärare

Kurs
LBIO07
Grundnivå
4 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-31203
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursen vänder sig till dig som vill kunna ta med dina elever ut i naturen och namnge vanliga växter och träd som ni hittar. Under kursen får du lära dig ett representativt urval av ormbunkar och fröväxter samt träning i hur man använder bestämningslitteratur för att artbestämma okända kärlväxter.

Om utbildningen

Kursen avser ge elementära kunskaper om den biologiska mångfalden bland växter. Fokus ligger på ormbunkar och fröväxter som förekommer i Västsverige. Under två intensiva veckor i fält presenteras du för drygt 200 vanliga växter som du lär dig känna igen och sätta namn på. Till din hjälp finns ett bildspel och herbariesamlingar. Kursen omfattar även identifiering av växter med hjälp av Svensk floras bestämningsnycklar.

Med denna kunskap i bagaget blir det roligt att ta ut dina elever i naturen.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och år som yrkesverksam lärare (33 %).

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker i fält från ca 9-16. Kursen har en tentamen som består av tre delar: 1) Artbestämning av växtarter med det elektroniska verktyget Digiflora, 2) Identifikation av växter utan hjälpmedel 3) Bestämning av växtarter med hjälp av Svensk Flora (Krok & Almquist, 2013)

Ett studieherbarium över utantill-växter finns tillgängligt vid institutionen. Börja gärna träna in vetenskapliga namn på de växter du känner igen redan före kursens början. Första dagen är vi i Botaniska trädgården och dess omgivningar, men efterhand far vi till andra mål, som t ex St. Amundön, Bohus fästning och Gunnebo.