Bild
Elin Andersson har gått kursen Skriva, 15 hp
Länkstig

Skrivastudenten Elin: Jag har användning av det jag lärt mig varje dag

Elin Andersson är en av många som har läst kursen Skriva, 15 hp. Efter några år som projektledare upptäckte hon att mycket av hennes arbete egentligen handlade om att formulera sig i text och om att kunna kommunicera på ett tydligt och klokt sätt.

Jag ville vidareutbilda mig och jag har alltid tyckt om att skriva, så hittade jag kursen Skriva som verkade väldigt praktiskt inriktad och den var perfekt!

Varför sökte du dig till Göteborgs universitet?

– Först och främst var det tack vare kursbeskrivningen och kursinnehållet. Jag hade såklart kunnat tänka mig att läsa på distans om någon hade haft en vassare beskrivning, men så blev det inte.

Vad gjorde ni under kursen?

– Vi skrev. Väldigt mycket. Vi gjorde sammanlagt sju olika skrivuppgifter i sju olika genrer. Bland annat skrev vi en berättelse, en krönika, ett reportage och så avrundade vi med en essä. Varje genre har sin stil och vi fick lära oss vad som karakteriserar den genre man ska skriva i.

Vad var det bästa med kursen?

– Att den ger så oerhört många aha-upplevelser. Exempelvis att det finns regler för indrag och att citattecken ser olika ut beroende på språk. Jag har lärt mig vad textbindning är – ja, att det över huvud taget finns något som heter så! Att vi fick möjlighet att skriva på olika sätt och prova olika röster har även lett till ett stärkt självförtroende och det är också en av de övergripande sakerna jag tar med mig från kursen.

Hur tror du att du kommer få användning av det du lärt dig?

– Jag har användning av det jag lärt mig varje dag. När jag tittar på en reklamskylt och reflekterar över hur de har valt att jobba med multimodalitet, eller när jag tänker på hur många kommatecken jag har i en mening som jag skriver i mitt mejl. Jag har helt enkelt lärt mig att titta på texter på ett nytt sätt. Sedan har det visat sig att jag personligen har stor nytta av kursen. För skoj skull passade jag på att göra antagningsprovet till Språkkonsultprogrammet för att testa min nivå. Sen kom jag in. Nu har jag börjat på programmet och det är väldigt mycket tack vara kursen Skriva. Så jag kommer definitivt att ha nytta av kursen.

Vem skulle du rekommendera att gå kursen?

– Alla som vill lära sig mer om svenska språket och alla som är intresserade av skrivande ska söka, oavsett hur bra skribent man anser sig vara. Kursen berör många olika områden. Framförallt handlar den om hur man skriver inom olika genrer, men historiska perspektiv på språket är också en del av den. Sedan ska man ha med sig att skrivprocesser är tidskrävande och för mig var det en kurs som tog mycket tid, men det var verkligen värt det!

Kan du säga något om din essä?

– Ja, den var det stora provet kände jag, haha! Som med nästan alla uppgifter så fick jag bara intala mig själv att jag skulle ”ta en sak i taget” och ”jag ska klara det här”. Det är mycket arbete som man inte tänker på bakom texter. Framförallt tar det mycket tid, inte bara tid att skriva utan tid att tänka och formulera sig, att välja, att värka fram något. Jag ville dessutom utmana mig själv lite när jag skrev essän, därför håller den en lite högre stilnivå än de andra texterna jag skrev under kursen. Om man är intresserad av kursen så berättar jag mer om min upplevelse av skrivprocesser och ger en del tips i min essä.

Elin Anderssons essä från kursen Skriva finns som PDF här

Elin Andersson har läst kursen Skriva, 15 hp.
Foto: Erik Bergstrand

Namn: Elin Andersson
Ålder: 31
Gör nu: Student på Språkkonsultprogrammet