Bild
Bild på Hanna Gustafsson
Länkstig

Från fejkdanska till ægte dansk

För Hanna Gustafsson har det danska språket varit närvarande hela livet. Som liten genom återkommande bilsemestrar som avslutades i Danmark och som vuxen genom danska serier, fler semesterresor och skämtsam fejkdanska där hemma. Nu har hon läst ett år danska på Göteborgs universitet och hunnit gå från fejk till ægte dansk.

Varför valde du att läsa danska?

– Jag har gillat danska sedan jag var liten. Vi brukade bila i Europa på semestern och avsluta med en vecka i Danmark. På senare år har jag tittat mycket på danska serier och så har jag gått runt hemma och försökt prata fejkdanska, men jag ville liksom uppgradera den lite, skrattar Hanna.

På senare år har jag tittat mycket på danska serier och så har jag gått runt hemma och försökt prata fejkdanska, men jag ville liksom uppgradera den lite

Hanna tog examen som gymnasielärare mitt under pandemin. Planen var att göra något annat än att börja jobba direkt efter studierna men när det inte blev aktuellt att resa fanns möjligheten att läsa danska. Hon började med grundkursen danska 1.

– Ja precis. Och sedan läste jag vidare på nästa grundkurs, danska 2, och så blev det ett helt år med danska till slut.

Vad har varit det bästa med kurserna?

– Att jag märker att jag faktiskt har blivit bättre. Jag skriver bättre, jag är bra på att översätta och jag låter mer dansk när jag pratar. Sen gillar jag att läsa. Under kurserna har jag fått läsa litteratur som jag kanske inte hade valt själv – sånt som jag faktiskt gillade när jag väl läste det, säger Hanna och fortsätter:

– Sedan har det varit en väldigt trevlig stämning och ett öppet klimat under kurserna. Vi hade Stefan Ketelsen som lärare och han var oerhört bra.

Just nu arbetar Hanna som lärare i tyska och engelska på högstadiet och hon tror att hon kommer att få nytta av sina danskastudier i jobbet, där kan hon dra paralleller mellan enstaka ord, uttal och grammatiska strukturer.

– Men jag ser också fram emot att få åka till Danmark igen. Jag var där senast 2019 och nu vill jag ju prova mina nya kunskaper och försöka bara prata danska under nästa besök!

Vad innebär det att läsa danska?

– Vi hade kortare föreläsningar, grupparbeten, individuella inlämningar både muntliga och skriftliga, muntliga presentationer och diskussioner i helklass. Vi läste grammatik, språkhistoria, noveller, romaner, litteraturhistoria. Väldigt blandat och väldigt intressant.

Under kurserna fanns hela tiden ett fokus på danskt språk, dansk kultur och samhälle. Hon beskriver det som väldigt allmänbildande. Men Hanna har också fått ut mycket socialt av kurserna.

– De kurser jag gick var kvällskurser och vi var uppdelade i mindre grupper. Jag behöll samma grupp mellan kurserna och vi fick verkligen till vårt samarbete, så jag fick nya vänner på köpet!

Vem skulle du rekommendera att gå kurserna?

– Alla som är intresserade av det danska språket och som har ett intresse för Danmark. Andra språklärare – absolut – men kanske främst de som undervisar i svenska. Människor som kommer i kontakt med danska på jobbet eller om man är sugen på att jobba i Danmark.

Text: Sven Lindström

Porträttbild på Hanna Gustafsson
Hanna Gustafsson har studerat Danska 1 och 2 vid Göteborgs universitet.

Namn: Hanna Gustafsson
Ålder: 27
Gör nu: Arbetar som ämneslärare i tyska och engelska på högstadiet