Stina Nyström arbetar på FN i New York
Stina Nyström läste kandidatprogrammet i globala studier och jobbar nu med internutbildningar för hela FN-organisationen på FN i New York.

Var jobbar du och vad gör du i ditt nuvarande arbete?
– Jag jobbar som budgetsamordnare på Department of Management Strategy, Policy and Compliance på FN i New York. Enheten jag jobbar på heter Organizational Development Section och vi utvecklar internutbildningar för hela FN-organisationen och ansvarar för all internutbildningsverksamhet.
– En vanlig dag på jobbet kan bestå av att göra globala avstämningar med FN-kontor runt om i världen eller att ha planeringsmöten med ledningen om var organisationen är på väg och vad för utbildningsbehov som finns bland personal.
Stinas jobb som budgetsamordnare innebär strategiskt arbete tillsammans med FN:s högsta ledning, samordning med olika enheter inom FN över hela världen och arbete i enhetens eget team. Stinas enhet jobbar med att fördela resurser på olika utbildningssatsningar inom organisationens olika verksamheter och svarar på frågor om internutbildningar från anställda.
Hur fick du jobb inom FN?
– Jag sökte och fick 6-månaders praktik på Department of Global Communications i New York vilket blev min väg in i FN. Efter det sökte jag alla jobb på ingångsnivå som fanns och lyckades få jobbet som programassistent på Department of Field Support genom att visa framfötterna och ta plats. Sen fick jag jobb som programansvarig på det globala utbildningsprogrammet och därefter mitt nuvarande jobb.
– Jag visste att jag ville vara på en arbetsplats där jag bestämmer själv över min arbetstid men hade inget direkt uttalat mål när jag började på FN. Mina olika jobb på FN har alla varit givande och jag är glad över den väg jag har tagit och att jag kommit dit jag kommit. Den karriärsutveckling jag haft har varit helt beroende av min egna drivkraft och nätverkande.
Stina berättar att hon sökte praktikplatser genom FN:s annonsportal där både jobb och praktikplatser annonseras ut. För att klara av praktikperioden ekonomisk ansökte Stina om Sidas praktikstipendium och CSN-bidrag.
– Det är en fördel att göra praktik på FN om du vill jobba på FN i framtiden. Det är ett sätt att lära sig systemet och du får möjlighet att nätverka med folk.
På vilket sätt har du nytta av dina studier i din yrkesroll?
– Kandidatprogrammet i globala studier gav mig verktyg som jag ständigt använder i mitt arbete. Jag kan ta kunna ta itu med komplexa frågor och analysera frågorna kritiskt utifrån olika perspektiv och vet hur jag gör en omvärldsanalys med hänsyn till globala maktordningar. Under utbildningen fick jag också kunskaper om FN som gav mig en nyanserad bild av organisationen.
– Under min utbildning gjorde jag utbytesstudier och skrev min kandidatuppsats utomlands vilket gav mig erfarenhet av att samarbeta med personer med olika nationaliteter, det har hjälpt mig mycket i mitt nuvarande arbete.
Vilka är dina bästa tips för att få jobb inom FN?
– Sök praktik inom FN för att ta dig in i organisationen och få kännedom om systemet, det är mycket meriterande att ha praktiserat i organisationen när en söker jobb på FN. Eftersom det är hög konkurrens för praktikplatserna i till exempel New York är det bra att inte tänka för snävt och istället söka sig till andra delar av världen för FN-praktik. När du söker praktik är det bra att ha mångsidig kompetens men med någon typ av inriktning.
– Om du vill jobba inom FN kan du redan under utbildningen titta på jobbannonser och sedan jobba för att skaffa kompetensen de letar efter.
– Engagera dig i sådant du brinner för under din utbildning och se nätverkande som en del av utbildningen. Du kan också ta reda på vad universitetet erbjuder för möjligheter som kan gynna dig i framtiden, till exempel utbytesstudier eller stipendier.
– Du behöver vara handlingskraftig för att få jobb på FN – det är ingen som kommer upptäcka dig om du inte visar och berättar om vad du kan.
Beskriv varför du rekommenderar programmet?
– Kandidatprogrammet i globala studier var en fantastisk utbildning där jag började som en människa och tog examen som en helt annan. Utbildningen gav mig nya sätt att se på världen.
– Som med alla generella utbildningar så blir det vad en gör det till. Eftersom jag var en aktiv student som nätverkade, reste iväg på utbytesstudier och skrev uppsats utomlands fick jag erfarenheter som jag haft stor användning för efter examen.
– Programmet gav mig möjlighet att utveckla mig själv och förberedde mig på att våga. Utbildningen gav mig en öppen attityd till olika perspektiv och att lyssna på andra.
Vad är ditt bästa minne från programmet?
– Mina två utlandsvistelser var väldigt givande och ryckte upp mig ur min vardag och vidgade världen. Jag gjorde en utbytestermin vid Cape Coast University i Ghana och läste intressanta kurser postkolonial feminism och panafrikanska studier och fick uppleva en ny social kontext och samhälleliga förutsättningar.
– Jag åkte också till Indien under en termin för att skriva min uppsats om sexarbetares mänskliga rättigheter och agens. Jag gjorde fältintervjuer och lärde min mycket om att nyansera koncept kring mänskliga rättigheter och människors fria vilja.