Socialantropologi: metodkurs
Kort om kursen
Kursen ger dig träning i att utforma ett antropologiskt forskningsprojekt. Du lär dig vad som utmärker en antropologisk undersökning, studerar du metodologiska färdigheter och tekniker och förbereder dig för att skriva uppsats. Kurser i socialantropologi ger dig verktyg att analysera och förstå vikten av kulturellt meningsskapande i människors liv och i världen.
Om utbildningen
Kursen ger dig träning i att utforma ett antropologiskt forskningsprojekt. Du lär dig om vad som utmärker en antropologisk undersökning och vilka vetenskapliga grunder den vilar på. Under kursen studerar du metodologiska färdigheter och tekniker, som deltagande observation, utformning av intervjuguide, intervjumetod, dokumentationsteknik och etnografisk analys. Du utför övningar både i klassrummet och utanför universitetet, individuellt och i grupp, och tränar dig på färdigheter som är centrala för det antropologiska fältarbetet. I kursen förbereder du dig också för att skriva uppsats genom att du får formulera ett individuellt PM där du börjar arbeta med utformningen av ditt kommande examensarbete.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Godkänt resultat i kärnkurser om sammanlagt 30 hp i Socialantropologi, godkänt resultat i fördjupningskurser om sammanlagt 30 hp i Socialantropologi.
Urval
Högskolepoäng, max 225 hp
För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Kurser i socialantropologi ger dig verktyg att analysera och förstå vikten av kulturellt meningsskapande i människors liv och i världen. Efter att ha läst socialantropologi har du kunskaper, analytiska verktyg och ett kritiskt förhållningssätt för arbete med undersökningar, utredningar, utvecklingsarbete och handläggning inom offentlig sektor, organisationer och näringsliv. Med socialantropologi i din examen kan du till exempel arbeta med integrations- och mångfaldsfrågor, jämställdhet och genusproblematik, utbildning, internationella frågor och bistånd.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och övningar. Vi använder antropologiska studier och film för att träna förmågan att ställa relevanta frågor, samla material och analysera information. Då får stifta bekantskap med etnografisk metod, deltagande observation och fältarbeten för att visa på vad för slags kunskap vi kan nå genom dessa metoder. Du får också lära dig att behärska dessa arbetsmetoder genom att utföra egna fältarbeten. Du får även omfattande färdighetsträning i att läsa, skriva och förmedla texter.