Socialantropologi: metod och examensarbete

GU-16406
Ansökan stängd

Kort om kurspaketet

I det här kurspaketet fördjupar du dig i ett avgränsat problem som du undersöker med hjälp av antropologiska teorier och metoder. Resultatet av din undersökning redovisar du i en uppsats som du lägger fram och försvarar på ett seminarium. Kurser i socialantropologi ger dig verktyg att analysera och förstå vikten av kulturellt meningsskapande i människors liv och i världen.

Om utbildningen

Fältarbete, deltagande observation och etnografi är centrala för socialantropologisk analys och vilar på vetenskapsteoretiska grunder för hur problemformulering, teori, metod, empiri och analys hänger ihop inom ämnet. I den första kursen i kurspaketet får du lära dig att ställa socialantropologiska frågor om vardagen och världen, och att sedan använda olika metoder för att inhämta material och för att diskutera möjliga svar. I den andra kursen använder du de färdigheter du tillägnat dig tidigare i utbildningen och utvecklar din förmåga att planera och genomföra ett eget vetenskapligt arbete. Du fördjupar dig i ett avgränsat problem som du undersöker med hjälp av antropologiska teorier och metoder. Resultatet av din undersökning redovisar du i en uppsats som du lägger fram och försvarar på ett seminarium. Uppsatsen kan antingen grunda sig på en egen fältstudie eller vara baserad på sekundäranalys av litteratur.

Paketet består av kurserna:

• SA1311 Socialantropologi: metodkurs
  • SA1511 Socialantropologi: examensarbete

Kontakta studievägledningen om du har frågor om utbildningen:

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Godkänt resultat i kärnkurser om sammanlagt 30 hp i Socialantropologi, godkänt resultat i fördjupningskurser om sammanlagt 30 hp i Socialantropologi.

Högskolepoäng, max 225 hp.

Efter studierna

Kurser i socialantropologi ger dig verktyg att analysera och förstå vikten av kulturellt meningsskapande i människors liv och i världen. Efter att ha läst socialantropologi har du kunskaper, analytiska verktyg och ett kritiskt förhållningssätt för arbete med undersökningar, utredningar, utvecklingsarbete och handläggning inom offentlig sektor, organisationer och näringsliv. Med socialantropologi i din examen kan du till exempel arbeta med integrations- och mångfaldsfrågor, jämställdhet och genusproblematik, utbildning, internationella frågor och bistånd.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och övningar. Vi använder antropologiska studier och film för att träna förmågan att ställa relevanta frågor, samla material och analysera information. Då får stifta bekantskap med etnografisk metod, deltagande observation och fältarbeten för att visa på vad för slags kunskap vi kan nå genom dessa metoder. Du får också lära dig att behärska dessa arbetsmetoder genom att utföra egna fältarbeten. Du får även omfattande färdighetsträning i att läsa, skriva och förmedla texter.

Lokaler

Undervisningen ges i Annedalsseminariet i Linnéstaden, ett stenkast från Slottsskogen.