Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Bild på Malin Odepark Larsson
Länkstig

Skrivkursen fick Malin att ta steget: "Jag vågade byta jobb"

Mitt i karriär och småbarnsåren valde Malin Odepark Larsson att ta tjänstledigt för att läsa kursen Skriva på Göteborgs universitet. – Det är det bästa jag har gjort! Jag fick en sådan självförtroendeboost att jag vågade söka tjänsten som kommunikatör som jag har idag.

Det är det bästa jag har gjort! Jag fick en sådan självförtroendeboost att jag vågade söka tjänsten som kommunikatör som jag har idag.

Varför valde du att läsa kursen Skriva?

– Jag har alltid jobbat med kommunikation och reklam. Min tjänst innan studierna var som produktionsledare inom reklam och jag kände till slut att jag kommit långt från det kreativa skapandet. Så jag tog tjänstledigt och sökte kursen Skriva. Det är det bästa jag har gjort! Jag blev så peppad att jag förlängde min tjänstledighet och läste sedan Retorik.

Varför valde du Göteborgs universitet?

– Jag hade tidigare läst en kvällskurs inom copywriting vid sidan av jobbet, men det var svårt att hinna med – och att orka vara kreativ – efter jobbet. Så jag ville fokusera på studierna och läsa en heltidskurs. Jag letade på nätet och hittade Skriva. Jag var lite osäker när jag sökte kursen men när jag väl började blev jag glatt överraskad.

Vad innebär det att läsa kursen Skriva?

– Kursen var precis det jag hade önskat mig. Det handlade inte om att skriva skönlitterärt utan om att kommunicera bättre och effektivt. Jag lärde mig skriva reportage, stilessäer, debattartiklar, ja allt! Kursen är upplagd så att hälften är teoretiskt och hälften är praktiskt, så det finns mycket utrymme att vara kreativ. På de mer teoretiska bitarna analyserar man texter och blir säkrare på språkriktighet, och det var riktigt bra att ha med sig ut i arbetslivet.

Vad är det bästa med kursen?

– Klasskänslan. Det är ganska små klasser så det blev mysigt och familjärt, till skillnad mot de stora grundkurserna med kanske 80 personer i en stor föreläsningssal. Vi jobbade också i små grupper där vi gav feedback på varandras texter. Det är otroligt nyttigt när man får höra andras tankar kring ens arbeten.

– För mig var det också en skön paus från vardagen. Att jobba heltid med två barn är hektiskt, och jag trodde att det skulle bli ännu tuffare att plugga. Men det var faktiskt tvärtom. Jag fick mer tid med barnen och kunde fokusera på mina studier. En klar vinst!

Hur kommer du att använda Skriva framöver?

– Tack vare att jag läste Skriva och sedan Retorik vågade jag söka den tjänst jag har nu, som kommunikatör på NCC. Det var en sådan självförtroendeboost och gav både kunskap och trygghet. Kurserna var faktiskt en förutsättning för mig att ta nästa steg i yrkeslivet.

Vem skulle du rekommendera att läsa kursen?

- Alla som vill jobba med det skrivna ordet på något sätt. Om man redan jobbar inom media eller kommunikation kan jag verkligen rekommendera att ta tjänstledigt och förkovra sig en termin. Det ger mycket mer än en kvällskurs eller distanskurs.

Bild på Malin Odepark Larsson, tidigare student på kursen Skriva

Namn: Malin Odepark Larsson
Ålder: 37 år
Gör nu: Kommunikatör på NCC.