
Röntgensjuksköterskeprogrammet ger både bred kunskap och praktisk erfarenhet
Niloofar Ferhady har alltid varit fascinerad av teknologi. Likaså människokroppen. Som röntgensjuksköterska jobbar man i symbios med båda världarna och är en viktig länk i den vårdande kedjan berättar hon.
Under det första året på röntgensjuksköterskeprogrammet får man en gedigen grund i människokroppens uppbyggnad – framför allt inom skelettanatomi och humanfysiologi. Parallellt med teorin varvas utbildningen med verksamhetsförlagd utbildning (VFU), där man får utveckla sina praktiska färdigheter i skarpa kliniska miljöer.
– Jag gjorde större delen av min VFU på Sahlgrenska, Östra och Mölndals sjukhus, berättar Niloofar Ferhady. Det gav mig en tydlig bild av hur arbetet som röntgensjuksköterska fungerar i praktiken, och jag kände snabbt att jag valt rätt utbildning.
Utöver de medicinska och praktiska delarna ingår kurser i strålfysik och radiografisk metodik, som ger en djup förståelse för bildtagningsteknik och strålsäkerhet.
– I slutet av utbildningen skriver man en systematisk litteraturstudie inom ett område man själv är intresserad av. Jag och min skrivpartner valde att undersöka hur tillförlitlig datorstödd diagnostik är i jämförelse med mänsklig bedömning – ett ämne som kändes både aktuellt och framtidsinriktat.
Röntgensjuksköterskeprogrammet rustar studenterna både för yrkeslivet och för vidare studier.
– Man får med sig både praktisk erfarenhet och teoretiska verktyg för att kunna utvecklas vidare – exempelvis genom avancerade kurser eller specialistutbildningar längre fram, säger Niloofar.
Jag och min skrivpartner valde att ta reda på hur tillförlitlig datorstödd diagnostik är jämfört med människan.