
Om EU, migration och samhällsplanering – Europaprogrammet handlar om många saker
I framtiden vill Joel jobba med samhällsplanering, globaliseringsfrågor eller hållbar utveckling. Han läser Europaprogrammet med inriktning kulturgeografi, och tycker att utbildningen är en bra kombination av ämnen som passar för de områden han vill ägna sig åt.
Varför valde du just den här utbildningen?

När jag började längta efter att studera vidare sökte jag efter en utbildning i Göteborg. Jag är intresserad av geografi och samhällsfrågor och mitt intresse för programmet väcktes när jag läste om upplägget. Eftersom Europaprogrammet erbjuder en kombination av både Europakunskap och, i mitt fall kulturgeografi, blev det valet för mig.
Var kommer ditt intresse för de här ämnena ifrån?
Intresset för samhällsfrågor och geografi har följt med mig länge. Jag tycker det är intressant att följa med i samhällsdebatten och läsa artiklar om allt från fotboll till världspolitik. Samtidigt tycker jag att diskussionen om hållbar utveckling är viktig, och den faller väl in i ämnet geografi där den behandlas inom flera områden.
Berätta lite om programmet – vad har du fått lära dig så här långt?
Under studierna inom Europakunskap har jag lärt mig om Europas utveckling ur ett historiskt perspektiv, diskuterat välfärdspolitik och migration, samt lagt ett stort fokus på att förstå Europeiska unionen som institution. Min kunskap om vad EU är och gör har gått från oerhört grund till idag relativt djup, vilket är kul.
I kulturgeografi har jag bland annat lärt mig hur stadsplaneringsprocessen ser ut, hur ekonomin kopplas samman mellan det globala och det lokala, och hur demografin förändrats över tid.
Vilka moment har varit bäst?
En studieresa till Bryssel som vi gjorde under den tredje terminen. Jag har även uppskattat blandningen mellan teori och praktik inom framförallt kulturgeografin. Ett exempel på det är fältövningar vi genomförde ute i Göteborgs södra skärgård med fokus på miljö och fysisk planering.
Hur är stämningen på universitetet?
Under normala omständigheter tycker jag att stämningen är bra och jag upplever det som en trivsam miljö.
Funkar det bra med distansstudier nu under coronapandemin? Har du något tips till den som eventuellt känner sig lite omotiverad?
Distansstudierna har helt klart varit en utmaning, vilket märks av hos både kurskamrater och lärare. Men utifrån hur situationen är, så går det faktiskt bra. Jag har fått testa min disciplin för att verkligen studera de timmar jag behöver. Själv fokuserar jag på att ta vara på fördelarna med distansstudier, nämligen friheten att bestämma över min egen studiesituation. Så det är mitt tips – sätt upp tydliga mål och få mer tid över till fritidsaktiviteter!
Vad vill du helst jobba med i framtiden?
Jag skulle helst jobba med något som har med kulturgeografi att göra eftersom de kurserna har varit spännande. Yrken där exempelvis samhällsplanering, globalisering eller hållbar utveckling involveras intresserar mig.
Faktarutan
Namn: Joel Böhm.
Ålder: 24.
Läser: Europaprogrammet med inriktning kulturgeografi
Kommer från: Borås.
Gillar: Matlagning & bakning, Google Maps och fotbollströjor.
Ogillar: Te och covid-19.
Gör på fritiden: Lyssnar på radio/podd, umgås med kompisar och spelar golf.
Göteborg med tre ord: Friluftsliv, kultur, hållbart.