Möt Elise och Fredrik – blivande arbetsterapeuter

Elise Hansson och Fredrik Losjö pluggar till arbetsterapeuter. Här kan du läsa om varför de valde utbildningen och vad de tycker om att läsa på Göteborgs universitet.

Fredrik

Efter 20 år inom lager och logistik bestämde sig Fredrik för att byta karriär. Hans tankar kretsade kring yrken som innebar någon typ av socialt engagemang. Valet föll till slut på arbetsterapeutprogrammet.

Fredrik lockades av att flera av de ämnen som han var nyfiken på ingick i utbildningen. Att utbildningen har en bredd och att man inom yrket har stora valmöjligheter tyckte Fredrik också var positivt.
Utbildningen verkade relatera till mycket som jag själv har fått erfara, både personligen och min närhet, säger Fredrik och fortsätter:
– En arbetsterapeut kan arbeta inom flera olika områden, vilket också lockade. Det innebär en frihet att kunna hitta ett lämpligt arbete var jag än skulle vilja bo och inte tvärtom.

Fredrik började utbildningen med öppet sinne och han säger att han hela tiden förvånas över de nya insikter han får under utbildningen.
Jag har fått förståelse kring hur just människans delaktighet eller för den delen hur frånvaro av delaktighet eller tillgång till aktivitet påverkar en människas hälsa och livskvalitet.

Vad är det bästa med att läsa till arbetsterapeut?

Det är att få möta människor i förändring och att vara ett stöd, eller göra det möjligt för någon slags förbättring hos en medmänniska.

Var vill du jobba i framtiden?

Från början var mitt intresse inriktat mot psykiatrin i någon form, som exempelvis öppen psykiatrisk rehabiliteringsmottagning. Under utbildningens gång har flera andra alternativ intresserat mig. som exempelvis eget företagande inom arbetsförmedling. Det verkar som att efterfrågan på arbetsterapeuter är något som ökar inom många olika arbetsområden. Det gör mig trygg i valet av utbildning, säger Fredrik.

Porträttfoto Fredrik arbetsterapeutstudent
Fredrik Losjö
Foto: Josefin Bergenholtz

Elise

Elise har alltid vetat att hon ville jobba med något inom vård. Hon gillar att reflektera över saker ur olika perspektiv, något som hon fått göra mycket under utbildningen. Jämställdhet, likabehandling och hållbarhet är några exempel på detta.

När Elise läste om arbetsterapeutprogrammet fastnade hon för att det verkade handla mycket om problemlösning och för att området är brett.
– Det är verkligen ett brett område, man kan arbeta med människor i olika åldrar och situationer och det finns flera inriktningar.

Vad är det bästa med att plugga till arbetsterapeut?

–  Utbildningen är så mycket bättre än vad jag kunde föreställa mig. Det bästa är nog att så mycket av de saker jag själv är personligt intresserad av är en del av kunskapsbasen, som man bygger på genom utbildningen för att kunna se helheten av en människa och hennes vardag.

God sammanhållning och lyhörda lärare

Elise berättar att hon känner sig hemma på campus. Det finns många grupprum och andra platser på campus där man kan studera, i grupp eller på egen hand.
–  Det är en god sammanhållning i klassen vilket gör studietiden mycket roligare. Och lärarna är lyhörda och tar till sig feedback från oss studenter, vilket gör att man känner sig delaktig i lärprocessen. Det finns flera sätt att påverka både sin utbildning och även i större kontexter genom att till exempel vara klassrepresentant, medlem i programmets utvecklingsråd  eller att vara med i fackföreningen Sveriges arbetsterapeutstudenter.

Var vill du jobba i framtiden?

–  Oj, den frågan är svår … jag får nya idéer hela tiden. Vi ska snart ut på fyra veckors praktik och jag ska vara på strokeavdelningen på Östra sjukhuset så det kanske är det man fastnar för – svårt att säga just nu men jag kan tänka mig att jobba inom nästan allt.  Man vet inte innan man testat brukar jag tänka!

Porträttfoto Elise arbetsterapeutstudent
Elise Hansson