Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Mellanöstern under förändring

Kurs
MÖ1113
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-27221
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 december 2021.

Kort om kursen

Är du intresserad av vad som händer i Mellanöstern? Kursen ger dig fördjupade insikter om politik, stat och samhälle i regionen Mellanöstern. Efter att ha läst kursen har du kunskaper om migrationens ekonomiska, politiska och sociala betydelse och har tränat på att analysera fenomen som anti-semitism och islamofobi.

Om utbildningen

Kursen ger dig fördjupade insikter om politik, stat och samhälle i Mellanöstern. Du lär dig om förändringsprocesser i Mellanöstern, med fokus på relationen mellan stat och samhälle. I kursen tittar vi närmare på statsbildningsprocesser ur ett historiskt perspektiv och diskuterar kolonialismens roll i dessa processer. 

Kursen tar också upp frågor om:

  • Nationalism 
  • Identitet
  • Religionens betydelse och funktion i politiska processer
  • Militärens roll
  • Civilsamhällets betydelse

Under kursen får du också lära dig om migrationens ekonomiska, politiska och sociala betydelse och du får träna på att analysera fenomen som anti-semitism och islamofobi.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Rekommenderad studiegång

Efter studierna

Du kan läsa kurser i Mellanösternstudier som ett komplement till andra samhällsvetenskapliga och humanistiska studieinriktningar. 

Kursen ger dig spetskunskap om Mellanöstern som alltmer eftersöks på arbetsmarknaden. Både organisationer och myndigheter efterlyser personer som har kunskaper om händelseutvecklingen och konflikterna i regionen.

Våra studenter söker arbete vid svenska myndigheter såsom Migrationsverket, Polisen och Sida. Men även hos organisationer inom civilsamhället såsom Röda korset och Rädda barnen, både i och utanför Sverige. Kurserna ger också kunskaper som kan vara till nytta vid exempelvis internationell tjänstgöring, informations- och undervisningsverksamhet och inom turistnäring.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen är organiserad i föreläsningar, seminarier, filmvisningar, grupparbeten, rollspel och presentationer.