Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Studenter sitter vid ett långbord med cementvägg i bakgrunden och en hund i förgrunden
Länkstig

Mellan design och arkitektur

Kurs
FKADAR
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-25153
Ansökan stängd

Kort om kursen

En praktisk och teoretisk kurs om hur metoder och verktyg inom design kan användas för att påverka grundläggande koncept och synsätt inom byggnation.

Om utbildningen

Mellan Design och Arkitektur är en kurs på avancerad nivå vars syfte är att utveckla förståelse för olika former av boenden genom att betrakta dem som sammansättningar av komponenter, produkter och artefakter. Med utgångspunkt i samtida sociala, ekonomiska och miljömässiga utmaningar, både lokalt och globalt, syftar kursen till att skapa insikt om vilken roll design kan spela i konstruktionen av livsmiljöer.

Kursen föreslår en öppenhet gentemot arkitektur som ett brett och mångfacetterat fält där det grundläggande förhållandet mellan producent och brukare ifrågasätts och där framtida och alternativa synsätt undersöks genom fysiska arbeten, skisser och prototyper.

Anmälan

  1. Anmäl dig till kursen på www.antagning.se.
    Anmälan är öppen 15 september - 15 oktober 2020. 
    Sen anmälan öppnar den 15 december 2020.

  2. Skicka in ditt arbetsprov i SlideRoom: https://applyartsgu.slideroom.eu/#/Login
    Period att skicka in arbetsprov: 15 september - 22 oktober 2020. 
    Arbetsprov behövs inte vid sen anmälan.


Läs mer om HDK-Valand – Högskolan för konst och design här. 

Med tanke på rådande omständigheter genomförs höstens undervisning vid HDK-Valand i begränsad omfattning på campus. Det innebär att undervisning genomförs både på distans och på plats i verkstäder och på studentarbetsplatser. Vi avvaktar nu instruktioner kring undervisningsformer för vårterminen 2021.
Beslut kommer fattas av Göteborgs universitets Rektor under november och det görs utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten med anledning av Covid-19. Detta innebär att vi för tillfället inte kan säga med säkerhet vilka moment som kommer ske på campus och vad som kommer ges på distans.
Vi vill även flagga för att viss utbildning eller vissa moment eventuellt inte kommer kunna genomföras under vårterminen 2021. Håll dig uppdaterad kring Göteborgs universitets riktlinjer med anledning av Coronapandemin här.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För tillträde krävs minst 180hp inom design, arkitektur eller motsvarande.

Arbetsprov

Arbetsprov behövs inte vid sen anmälan.

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov.

Så är det att plugga

Undervisningen

Kursen är uppbyggd kring två arbetsuppgifter som löper över hela terminen: ett individuellt designprojekt och ett kollaborativt forskningsprojekt. Undervisningen består av individuell handledning, seminarier, gästföreläsningar och workshops. Schemalagda kurstillfällen äger rum ungefär varannan vecka, ibland flera dagar i följd.

Observera att undervisningsspråket är engelska.

Lokaler

På HDK-Valand strävar vi efter att tillhandahålla en så komplett miljö som möjligt, men vi samarbetar även med andra institutioner inom universitetet och externa aktörer.

På Kristinelundsgatan 6-8 i Göteborg, där kursen ges, finns välutrustade verkstäder för bildbehandling, metall, trä, keramik, smyckekonst och textil.

Läs mer om lokaler