Matematisk modellering och problemlösning

GU-18619
Ansökan stängd

Om utbildningen

Kursen är främst avsedd som en introduktion till matematisk modellering och problemlösning för studenter med begränsad erfarenhet av hur matematiken används inom olika tillämpningsområden, men som kan komma att arbeta inom olika områden där matematik är användbart.

Dess huvudsakliga syfte är att ge studenten förmåga att tillämpa den teoretiska matematiken för att lösa problem inom vetenskap och teknik.
Genom att ge studenten erfarenhet av olika tillämpningsområden, och utveckla de färdigheter som krävs, främst matematisk modellering och tekniker för problemlösning, fyller kursen därmed luckan mellan de teoretiska matematikkurserna och relevanta tillämpningar.
Kursen innehåller också en bredare sammanfattning av matematiskt tänkande.

Kursens kärna är ett antal realistiska och tillämpningsorienterade övningsproblem, som används som utgångspunkt för det egna lärandet.
Problemen är noggrant utvalda och formulerade för att utveckla studentens förmåga att modellera och lösa problem med ett undersökande arbetssätt.
Problemen belyser många olika tillämpningsområden och grupperas efter huvudsakliga modelltyper.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För att vara behörig krävs avklarade kurser om 45 hp inklusive: - godkänd kurs i imperativ eller objektorienterad programmering (DIT012, DIT953 eller liknande) - godkänd kurs i linjär algebra (MMGD20 eller motsvarande) - godkänd kurs i matematisk analys (MMGD30 eller motsvarande)

Högskolepoäng, max 225 hp.