Mat och hälsa i förskolan

IKG101
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-29115
Tillfället är inställt

Kort om kursen

Kursen behandlar mat och måltider för barn i förskoleålder där barns näringsbehov utifrån svenska näringsrekommendationer och Livsmedelsverkets råd belyses.

Om utbildningen

Att arbeta med barn inom förskolan ställer stora krav på pedagoger och medarbetare, inte minst vad gäller kunskaper som är relaterade till barns mat och måltider. Vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs Universitet ges därför kursen ”Mat och hälsa i förskolan” som ger dig som arbetar med barn inom förskolan en ökad kompetens för att främja hälsosamma matvanor.
Kursen behandlar mat och måltider för barn i förskoleålder där barns näringsbehov utifrån gällande näringsrekommendationer och kostråd belyses. I kursen ingår bl.a. att i en förskoleverksamhet studera, genomföra och utvärdera måltidsrelaterade moment med utgångspunkt i barnens syn på mat och hälsa. I de praktiska momenten analyseras perspektiven smak, näring och hälsa. Grunderna för barns matpreferenser problematiseras med fokus på sensorik, kräsenhet och neofobi. Dessutom behandlas matens och måltidens sociala och kulturella dimensioner, det vill säga hur förskolans personal kan möta barn med olika erfarenheter av mat och preferenser.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Förskollärar- eller lärarexamen alternativt påbörjad förskollärar- eller lärarutbildning med minst 60 godkända högskolepoäng eller motsvarande, alternativt minst 1 års arbetslivserfarenhet av relevans för förskoleverksamhet och minst 60 godkända högskolepoäng från valfria kurser.

Högskolepoäng, max 165 hp.

Så är det att plugga

Undervisningen

Kursen ges på distans vilket innebär tre stycken 2-dagarsträffar online och med självstudier och examinerande inlämningsuppgifter däremellan. Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng på kvartsfart och pågår mellan augusti 2021 och januari 2022 med kursträffar följande datum:

• Online-träff 1: 15-16 september kl: 15-20:15
  • Online-träff 2: 13-14 oktober kl: 15-20:15
  • Online-träff 3: 10-11 november kl: 15-20:15

Lokaler

Pedagogen ligger mitt i centrala Göteborg, nära till allt. Undervisning och forskning sker till stor del i tre byggnader: A-huset på Västra Hamngatan 25, B-huset på Läroverksgatan 15 och C-huset på Läroverksgatan 5.
I A-huset hittar du Servicecenter, universitetsbibliotek, studentkårens kansli, studievägledning för lärarutbildning, International Student Office Pedagogen samt ett café. Även i B-huset finns ett café, men också ett väl tilltaget studentkök med mikrovågsugnar och kylskåp. I alla husen finns gott om platser för studenter för arbete enskilt eller i grupp.

Idrottshögskolan, som är en del av Utbildningsvetenskapliga fakulteten har sina lokaler på Skånegatan 14 B, endast några minuters gångväg från både Heden och Korsvägen, centrala knutpunkter.