Manligt och kvinnligt? Genus, Gud och människa i den hebreiska Bibeln

GU-14890
Ansökan stängd

Om utbildningen

Vilket kön har Gud? Hur beskrivs en riktig man i bibeln och vilka av de bibliska männen anses uppfylla kraven på maskulinitet? Vilka roller tillskrivs kvinnor och vilka kvinnor bryter mot normerna? Skildras någon relation i de bibliska texterna som vi med dagens ögon skulle bedöma som jämställd?

Dessa liksom många andra frågor får du undersöka genom att dels gå till källan och läsa ett urval av texter ur den hebreiska bibeln, dels fördjupa dig i relevant och spännande litteratur som diskuterar dessa bibeltexter i ljuset av feministisk teori och maskulinitetsforskning.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Kandidatexamen alternativt avslutade kurser om minst 180hp på grundnivå, varav minst 90hp med progression i något huvudområde där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska A/Engelska 5 samt 15hp bibelhebreiska.

Högskolepoäng, max 225 hp.