Louise fick användning av sina retorikstudier direkt

Kunskaper i retorik är användbara oavsett i vilken bransch du jobbar. Men om du kommunicerar mycket, håller i möten eller i presentationer är retorikkunskaper extra användbara. Louise Ek valde att läsa kursen Retorik för yrkesverksamma vid Göteborgs universitet och fick användning för sina nya kunskaper direkt.

Varför valde du att läsa kursen?

– Jag är konsumentrådgivare och jobbar mycket med att prata inför människor. Sedan är jag gruppträningsinstruktör och håller dessutom i digitala vinprovningar i mitt eget företag. I princip allt jag gör handlar om att prata men hittills har jag känt att ”Oj, det råkade bli bra idag igen. Jag undrar varför?”. Så jag sökte kursen för att få lite mer struktur, kunskap och verktyg för att kunna känna mig tryggare i det jag gör och förstå varför det blir bra.

Kursen var till en början tänkt att gå med föreläsningar på campus men nu blev det istället en blandning av distans och på plats. Hur har det fungerat?

– Det var lite synd att det blev som det blev, för jag ville såklart läsa kursen på plats. Istället hölls i princip alla föreläsningar digitalt medan de argumenterande eller informerande talen hölls på campus, i den mån det fanns möjlighet, säger Louise och fortsätter.

– En av gångerna var det bara jag på plats, alla andra deltog via Zoom, haha! Men vid de andra tillfällena var det fler som var med på plats. Med tanke på omständigheterna så blev det verkligen så bra det kunde bli. Distansläget passar ändå den här typen av kurs väldigt bra. Många som går den jobbar heltid och då är det en fördel att inte behöva ta sig någonstans.

Vad innebär det att läsa kursen?

– Att du får grundläggande redskap inom retoriken som är väsentliga för just ditt arbetsliv. Upplägget gör dessutom att man får många olika infallsvinklar från kurskamrater. Någon var lärare, en annan jurist, någon var chef, en annan presenterade mycket på Volvo, osv. Sedan får man öva mycket på olika situationer, på argumentation, på informativa tal och dessutom får man med sig en grundläggande förståelse för retorikens historia. Jag har definitivt fått kunskaper som jag kan använda i alla mina olika roller.

Vad var det bästa med kursen?

– För mig som aldrig har haft problem med att prata var det bästa att få ramarna som retoriken kan ge. För en viss argumentation är det här det bästa upplägget, såhär viktar man argument, lite minnestekniker, lite ramar och stöd för att jag ska veta att jag får fram det jag vill. Men jag tror att andra upplevde att de redan hade det där och istället ville lära sig att prata. Sen är det väldigt bra att upplägget på kursen gör att man kan läsa den även om man jobbar heltid.

Känner du att du har fått användning för det du lärt dig?

– Ja men absolut! Jag spelade in en auditionfilm för ett uppdrag som programledare för Aftonbladets vinskola medan jag gick kursen och fick verkligen användning av det jag lärt mig. Den hjälpte mig att bygga en väl genomtänkt struktur samtidigt som jag lyckades låta hyfsat spontan, haha! Sedan kommer jag förbereda mig mer i allt jag gör framöver. Vikten av att jobba med sitt tal för att få mottagaren att uppfatta det på det sätt som du vill är verkligen något jag tar med mig.

Vem skulle du rekommendera att gå kursen?

– Jag tror att den gör sig bäst om man har varit ute i arbetslivet några år och använder sig av det talade ordet i det man gör men samtidigt känner att man vill utveckla sig. Kursen är kort och man får med sig ganska grundläggande kunskaper – då behöver man något att applicera det på. Sedan behöver det inte det vara ett specifikt yrke på något sätt, tvärtom!

Bild på Louise Ek, student på kursen Retorik för yrkesverksamma

Namn: Louise Ek
Ålder: 33
Gör nu: Arbetar som konsumentrådgivare, gruppträningsinstruktör och driver eget företag där hon håller digitala vinprovningar.