Lärare om att plugga distansprogram parallellt med heltidsarbete
Hösten 2020 började mellanstadieläraren Jacob Möllstam läsa magisterprogrammet Lärande, kommunikation och IT på distans. Här ger han sin syn på programmet och ett par konkreta tips om vad som krävs för att bedriva distansstudier samtidigt med heltidsarbete.
Varför valde du att läsa magisterprogrammet?
Jag har jobbat med skolans digitalisering i tio år och kände att programmet var ett bra nästa steg för att lära mig mer om frågorna. Det var helt enkelt dags att formalisera den kunskapen jag hade och samtidigt få ny kunskap. Som lärare är det också nyttigt att sitta i skolbänken ibland.
Vad tycker du har varit bra med programmet hittills?
Det är en utbildning som på riktigt är anpassad för folk som jobbar på heltid och samtidigt pluggar. Innehållet i programmet är på en hög akademisk nivå men utbildningen är också relevant för praktiker och yrkesverksamma. Kort sagt en meningsfull kompetensutveckling.
Vad tycker du behöver utvecklas inom programmet?
Eftersom jag själv är lärare ser jag på det utifrån ett lärarperspektiv. Och det finns inslag i programmet där det märks att lärarna testar och gör ett moment för första gången. Men så länge de är transparanta med det så tycker jag det är okej, det blir en gemensam utvecklings- och lärandeprocess.
Som lärare är det nyttigt att sitta i skolbänken ibland.
Hur har det fungerat att läsa på distans samtidigt som du jobbar?
Det fungerar bra eftersom programmet har ett bra upplägg där uppgifterna är jämt fördelade över terminen. Det är tydlig kommunikation från lärarnas sida och på så sätt kan vi studenter planera och fördela arbetet när det passar oss.
Kan du sätta fingret på vad du lärt dig hittills?
Det var tio år sen jag gick lärarutbildningen och det har hänt mycket inom skolforskningen på den tiden. Därför tycker jag att det har varit bra med en uppdaterad förståelse av lärandeteorier och att förstå skolans digitalisering utifrån ett designperspektiv. På det stora hela känns det som ett bra upplägg att arbeta som lärare ett antal år, bli varm i kläderna och sen gå tillbaka till skolbänken och uppdatera sina kunskaper.
Hur tänker du använda de kunskaper du fått i kurserna i ditt eget arbete?
På skolan där jag arbetar är jag ansvarig för att utveckla hur vi undervisar kring digital kompetens och det arbetet kommer att bli lättare och bättre med uppdaterade kunskaper. Mer specifikt är jag intresserad av att använda ett utvecklings- och designperspektiv. Det kommer jag kunna göra i min undervisning gentemot eleverna och i min roll som utvecklingsledare gentemot kollegorna.
Hur fungerar det att plugga samtidigt som du arbetar heltid?
Det fungerar ganska bra. Jag har tidigare läst kurser på deltid som inte tog höjd för studenter som jobbar samtidigt och det var ansträngande. Detta program har ett annat upplägg och är utformat för yrkesverksamma. Men så klart, det kräver att man är strukturerad och planerar sin tid eftersom det är en uppoffring.
Har du några knep för få ihop vardagen med jobb och studier?
Jag gör ett upplägg inför varje kurs beroende på hur schemat ser ut och försöker planera att plugga när jag inte har arbetstoppar eller mycket privat. Under vissa perioder tänker jag använda loven jag har som lärare för att plugga. Planering är nyckeln till att få studierna att fungera.
Har du några tips till personer som yrkesarbetar och som funderar på att läsa en utbildning vid sidan av arbetet men kanske inte vågar ta steget?
Fundera kring vad det är det för investering du gör. Det är värt att testa och går det inte ihop så kan man i värsta fall ta ett studieuppehåll. I mitt fall är det relativt enkelt att få ihop både jobb och plugg eftersom frågorna jag studerar hänger ihop med det jag möter i mitt arbete. Det blir en slags korsbefruktning och utbildningen är något jag får nytta av i mitt arbete. Då är det värt det extra arbetet på kvällar eller helger vilket ibland krävs.
Hur mycket tid lägger du på studierna?
Det är olika varje månad och handlar om hur mycket tid jag faktiskt behöver lägga för att klara kursmomentet och vad jag tycker är intressant. Men det blir minst några kvällar i veckan eller någon helgdag.
Hur ser du på fortsättningen av programmet – du har ett par terminer kvar?
Det är skillnad när jag pluggar nu jämfört med tidigare. Nu ser jag nyttan på ett annat sätt jämfört med när jag läste till lärare och kan därmed plugga mer avslappnat. Men så klart att uppsatsen i slutet kommer kräva en hel del disciplin.
Fakta Jacob Möllstam
Aktuell: Student på magisterprogrammet Lärande, kommunikation och IT, en distansutbildning på halvfart.
Yrke: Mellanstadielärare i matematik och NO på Kvibergsskolan i Göteborg. Även utvecklingsledare på skolan med ansvar för digital kompetens.
Studiebakgrund: Lärarexamen
Yrkesbakgrund: Arbetat cirka 12 år som lärare.
Läs mer om programmet: Lärande, kommunikation och IT (ansökan öppnar 15 mars)