Två personer spelar att de försöker ta en jacka ifrån varandra

Kurspaket kulturskolepedagog didaktik och praktik 1, inriktning teater

Kurspaket
KST12
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-15306

I den här utbildningen tar vi upp frågor som relaterar till hållbarhet. Innehållet i kursen eller programmet passar in på minst ett av våra 10 hållbarhetskriterier. För dig som studerar innebär hållbarhetsmärkningen en vägledning, kvalitetssäkring och garant för att kurser eller program verkligen innehåller ett tydligt hållbarhetsperspektiv.

Kort om kurspaketet

Utbildningen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med pedagogisk kunskap relevant för kulturskolan. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.

Om utbildningen

Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid och vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan. Du får lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom teater, med hög konstnärlig kvalitet. Att kunna välja innehåll och form som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför. Du kommer att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar, och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar.

Kurspaketet består av två enskilda kurser som löper parallellt under terminen. Kurspaketet innebär en termins tidsstudier på halvtid och omfattar kurserna:

För information om schema besök respektive kurssida.
Praktik på kulturskolor efter överenskommelse, 10 tillfällen à en halvdag.

Att kunna organisera lärande inom scenkonst är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet och minst 90 hp konstnärlig utbildning inom teaterområdet eller motsvarande

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga. Förtur (obs ej platsgaranti) ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet, där rangordning sker baserat på antal påbörjade högskolepoäng inom kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet

Instruktioner för arbetsprov till kulturskolepedagogen

Praktik

Under terminen kommer du att ha praktik på en kulturskola där du under handledning av verksamma pedagoger är med och planerar, organiserar och leder aktiviteter utifrån din specifika konstnärliga kompetens.

Göteborgs universitet har ett samarbete med kommuner som gör att vi kan erbjuda praktikplatser hos många kulturskolor inom Västra Götalandsregionen. Om du behöver ha en praktikplats i någon annan region behöver du själv ta ansvar för att tillsammans med universitetet ta fram den. Universitetet kommer också att behöva godkänna den.

Vissa verksamheter kan kräva att du visar utdrag ur belastningsregistret.

Så är det att plugga

Undervisningen

Kurspaketet innehåller obligatoriska träffar i Göteborg. Övrig undervisning är nätbaserad och innehåller bland annat eget arbete, föreläsningar och workshops beroende på lärarnas upplägg för kurserna.

Att studera är tidskrävande

Det är bra att tänka på att en kurs på 7,5 högskolepoäng (hp) motsvarar 10 studietimmar per vecka. 15 hp är lika med 20 timmar och 30 hp kräver 40 timmar per vecka.

Campusträffar hösttermin 2022

• 9 september
  • 7 oktober
  • 11 november
  • Examination: 13 januari

Campusträffarna är på Högskolan för scen och musik i Göteborg.