Kulturskolans didaktik 2 - Scenkonst med inriktning teater
Kort om kursen
Didaktik är konsten att lära ut ett visst ämne. Att kunna välja innehåll och undervisningsform som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför.
Om utbildningen
Att kunna organisera lärande inom teater är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag: att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola.
Den här kursen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med den pedagogiska kunskap som behövs för kulturskolans verksamhet. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.
Kursen ingår även som en del i kurspaketet Kulturskolepedagog, termin 2 och den finns med fler konstnärliga inriktningar.
Läs mer om vilka inriktningar som finns och om att läsa enstaka kurser.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Minst 90 hp konstnärlig utbildning inom teaterområdet, eller motsvarande
Arbetsprov
Instruktionerna för arbetsprov skiljer sig lite beroende på vilken inriktning du söker – Bild och form, Dans, Film och foto, Musik eller Scenkonst med inriktning teater.
Förutom kurser med inriktningar består Kulturskolepedagogen av kurser med allmän inriktning: Kulturskolepedagog, didaktik och praktik 2, tvärkonstnärlig samverkan (15 hp) eller Kulturskolans didaktik 3, tvärkonstnärlig samverkan i projektform (7,5 hp). Dessa kan du söka även med andra konstnärliga kvalifikationer.
Inget arbetsprov krävs för kurserna Kulturskolans pedagogik 1, 2 och 3, samt kursen Barns och ungas rätt till delaktighet i samhälle, kultur och kulturskola.
Urval
Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga. Förtur (obs ej platsgaranti) ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet, där rangordning sker baserat på antal påbörjade högskolepoäng inom kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet
Så är det att plugga
Undervisningen
Följande datum är det obligatoriskt undervisning på plats i Göteborg:
- 4–5 februari 2021
- 4–5 mars 2021
- 8–9 april 2021
- 27–28 maj 2021
Lokaler
Kursen ges vid Högskolan för scen och musik i centrala Göteborg.
Fristående kurser ger inte behörighet att boka övningsrum på Högskolan för scen och musik. Som student behöver du själv säkerställa att du har tillgång till övningsinstrument eller annan utrustning, samt rum för övning etc som är nödvändiga för att klara kursen.