Studenter i en av bildverkstäderna.

Kulturskolans didaktik 2 - Film och foto

KSDI41
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)

I den här utbildningen tar vi upp frågor som relaterar till hållbarhet. Innehållet i kursen eller programmet passar in på minst ett av våra 10 hållbarhetskriterier. För dig som studerar innebär hållbarhetsmärkningen en vägledning, kvalitetssäkring och garant för att kurser eller program verkligen innehåller ett tydligt hållbarhetsperspektiv.

Kort om kursen

Didaktik är konsten att lära ut ett visst ämne. Att kunna välja innehåll och form som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför. Didaktik inom bild och form är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola.

Om utbildningen

Utbildningen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med pedagogisk kunskap relevant för kulturskolan. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.

Under kursen får du fördjupa din didaktiska kompetens inom film och foto för barn och unga. Utifrån frågeställningar om metod (hur), innehåll (vad) och syfte (varför) får du lära dig att planera och genomföra läraktiviteter som främjar progression för deltagare i olika åldrar, utifrån samtida uttrycksformer.

Du får metoder för att identifiera och problematisera didaktiska dilemman och verktyg för att analysera läraktiviteter ur ett metakognitivt perspektiv, utifrån relevant forskning om lärande och barns och ungas olika förutsättningar.

Undervisningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag: lärande på frivillig grund och med utgångspunkt i elevernas intressen. Vi kommer att diskutera hållbarhet, etik och normkritik med fokus på inkludering, tillgänglighet och breddat deltagande.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt minst 90 hp konstnärlig utbildning inom film och fotoområdet, eller motsvarande.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker till största delen på distans i form av nätbaserade föreläsningar, workshops och seminarier. Det är obligatoriska campusförlagda träffar varje termin. Kursen ges på kvartsfart under hela terminen.

Att studera är tidskrävande

Det är bra att tänka på att en 7,5 hp-kurs motsvarar 10 studietimmar per vecka under en hel termin.