Studenter i en av bildverkstäderna.

Kulturskolans didaktik 1- Film och Foto

KSDI40
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-15020
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2022.

I den här utbildningen tar vi upp frågor som relaterar till hållbarhet. Innehållet i kursen eller programmet passar in på minst ett av våra 10 hållbarhetskriterier. För dig som studerar innebär hållbarhetsmärkningen en vägledning, kvalitetssäkring och garant för att kurser eller program verkligen innehåller ett tydligt hållbarhetsperspektiv.

Kort om kursen

Den här kursen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med den pedagogiska kunskap som behövs för kulturskolans verksamhet.

Om utbildningen

Didaktik är konsten att lära ut ett visst ämne. Att kunna välja innehåll och undervisningsform som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför.

Att kunna organisera lärande inom film och foto är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola.

Utbildningens innehåll

Under kursen får du lära dig att planera och organisera läraktiviteter inom film och foto för barn och unga. Vad ska läraktiviteterna innehålla, hur ska du och deltagarna genomföra dem? Du kommer också att öva på att formulera dig kring varför du gör de val du gör som pedagog. Målet är att du ska utveckla din förmåga att planera och organisera lärandeaktiviteter inom film och foto med hög kvalitet och utifrån barns och ungas olika perspektiv, förutsättningar och erfarenheter.

Vi kommer att fokusera på kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid och vi sätter relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan.

Du kommer bland annat att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar. Vi kommer att diskutera hållbarhet i lärande i relation till film och foto utifrån ett normkritiskt perspektiv samt identifiera och problematisera didaktiska, etiska och juridiska dilemman som kan uppstå när kameran används i lärandemiljön.

Undervisningen sker till största delen på distans i form av nätbaserade föreläsningar, workshops och seminarier. Det är obligatoriska campusförlagda träffar varje termin.

Praktik på kulturskolor efter överenskommelse, 10 tillfällen à en halvdag.

Kursen ingår även i Kurspaket kulturskolepedagog 1, inriktning Film och Foto samt Kurspaket kulturskolepedagog didaktik och praktik 1, inriktning Foilm och Foto.

Läs mer om utbildningen till Kulturskolepedagog och arbetsprovet här: https://www.gu.se/scen-musik/studera-hos-oss/kulturskolepedagog

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt minst 90hp konstnärlig utbildning inom film- och fotoområdet, eller motsvarande.

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga. Förtur (obs ej platsgaranti) ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet, där rangordning sker baserat på antal påbörjade högskolepoäng inom kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet

Instruktioner för arbetsprov till kulturskolepedagogen

Så är det att plugga

Undervisningen

Kursen innehåller obligatoriska träffar i Göteborg. Övrig undervisning är nätbaserad och innehåller bland annat eget arbete, föreläsningar och workshops beroende på lärarnas upplägg för kursen.

Att studera är tidskrävande

Det är bra att tänka på att en kurs på 7,5 högskolepoäng (hp) motsvarar 10 studietimmar per vecka. 15 hp är lika med 20 timmar och 30 hp kräver 40 timmar per vecka.

Campusträffar hösttermin 2022

• 9 september
  • 7 oktober
  • 11 november
  • Examination: 13 januari

Campusträffarna är på Högskolan för scen och musik i Göteborg.