
Kulturskolans didaktik 1 - Dans
Kort om kursen
Kursen vänder sig till dig som har konstnärlig kompetens inom dans och vill bygga på med den pedagogiska kunskap som behövs för kulturskolans verksamhet. Den vänder sig även till dig som arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.
Om utbildningen
Under kursen får du lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom området dans. Du kommer också att öva på att formulera dig kring varför du gör de val du gör som pedagog. Målet är att du ska utveckla din förmåga att planera och organisera lärandeaktiviteter inom dans, med hög kvalitet och utifrån barns och ungas olika perspektiv, förutsättningar och erfarenheter.
Vi kommer att fokusera på kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid. Du kommer bland annat att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar. Vi kommer att diskutera hållbarhet i lärande i relation till dansämnet utifrån ett normkritiskt perspektiv och vi sätter relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan.
Schema för höstterminen 2021
Campusträffar:
- Fre 10 september 2021
- Fre 8 oktober 2021
- Fre 12 november 2021
- Examination: Fre 14 januari 2022
Distansundervisning vissa fredagar.
Praktik på kulturskolor efter överenskommelse, 10 tillfällen à en halvdag.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Minst 90 hp konstnärlig utbildning inom dansområdet, eller motsvarande.
Urval
Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga. Förtur (obs ej platsgaranti) ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet, där rangordning sker baserat på antal påbörjade högskolepoäng inom kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen sker till största delen på distans i form av nätbaserade föreläsningar, workshops och seminarier. Det är obligatoriska campusförlagda träffar varje termin.