Händer som jobbar med ett konstverk.
Foto: Natalie Greppi

Kulturskolans didaktik 1 - Bild och form

KSDI10
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-15024
Ansökan stängd

Kort om kursen

Den här kursen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med den pedagogiska kunskap som behövs för kulturskolans verksamhet. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.

Om utbildningen

Didaktik är konsten att lära ut ett visst ämne. Att kunna välja innehåll och form som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför. Didaktik inom bild och form är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola.

Utbildningens innehåll

Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid.

Under kursen får du lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom olika bild- och formrelaterade uttryck. Vad ska läraktiviteterna innehålla, hur ska du och deltagarna genomföra dem? Du kommer också att öva på att formulera dig kring varför du gör de val du gör som pedagog. Målet är att du ska utveckla din förmåga att planera och organisera lärandeaktiviteter inom bild och form utifrån barns och ungas olika perspektiv, förutsättningar och erfarenheter.

Du kommer att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar. Vi kommer att diskutera hållbarhet i lärande i relation till bild- och formrelaterade ämnen utifrån ett normkritiskt perspektiv och vi sätter relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan.

Undervisningen sker till största delen på distans i form av nätbaserade föreläsningar, workshops och seminarier. Det är obligatoriska campusförlagda träffar varje termin.

Schema för höstterminen 2021

Campusträffar:

• Fre 10 september 2021
  • Fre 8 oktober 2021
  • Fre 12 november 2021
  • Examination: Fre 14 januari 2022

Distansundervisning vissa fredagar.

Praktik på kulturskolor efter överenskommelse, 10 tillfällen à en halvdag.

Kursen ingår även i Kurspaket kulturskolepedagog 1, inriktning Bild och form samt Kurspaket kulturskolepedagog didaktik och praktik 1, inriktning Bild och form.

Läs mer om utbildningen till Kulturskolepedagog och arbetsprovet här: https://www.gu.se/scen-musik/studera-hos-oss/kulturskolepedagog

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Minst 90hp konstnärlig utbildning inom bild- och formområdet, eller motsvarande.

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga. Förtur (obs ej platsgaranti) ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet, där rangordning sker baserat på antal påbörjade högskolepoäng inom kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet