Kommunikation i nya och sociala medier - introduktion

Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-14100

Kort om kursen

Om utbildningen

Kursen behandlar det dynamiska fältet nya- och sociala medier, ett fält som har vuxit och kommit att genomsyra både forskning och yrkesliv i och med den snabba digitaliseringen. Till en början presenterar kursen olika teorier om vad som kännetecknar just nya medier och hur de relaterar till äldre medier. På så sätt kan man fördjupa frågor som exempelvis: Varför försöker Instagram efterlikna en analog polaroidkamera? Vad händer med dagspressen i kölvattnet av nättidningar och bloggar? Eller, hur sprids och kontrolleras kunskap på Wikipedia?

Därefter fortsätter kursen med att presentera perspektiv på hur man kan analysera och förstå sociala medier. Vad gör dem sociala? Vilka sociala grupper gör de möjligt att skapa? Hur påverkar och påverkas man av sociala medier? Detta leder sedan över till en mera praktiskt orienterad del där kursen sedan tar sig an hur dessa nya och sociala medier kan analyseras och studeras empiriskt.

Kursen består även av mera empiriskt orienterade övningar där kursdeltagarna analyserar data hämtad från sociala medier. Dessa metoder och tillvägagångssätt är mycket nya inom forskningen, men har slagit igenom snabbt i näringslivet och inom offentlig förvaltning. Kursdeltagarna övar sig på att identifiera ?influencers?, värdera genomslag och hitta sociala nätverk. Inga förkunskaper krävs och all programvara som används på kursen är fri och öppen källkod.

Kursen läses på kvartsfart och distansformen gör det möjligt att lösa kursuppgifterna när som helst på dygnets timmar.

Behörigheter och urval

Grundläggande behörighet

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).