Student med dator, mobil och block

Journalistiskt berättande i text och bild

Grundnivå
30 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-27202
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om det journalistiska berättandet och utveckla ditt språk i text och bild. Kanske använder du redan idag journalistiska verktyg i din vardag, men vill få fördjupad kunskap i olika berättargenrer inom text och bild.

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation

Kursen i journalistiskt berättande ges vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) som du kan läsa mer om här.

Om kursen

Att skildra händelser och personer i text och bild är både spännande och utmanande. Med rätt verktyg blir det dessutom både roligare och lättare.

På den här kursen kommer du att få skriva och fotografera, arbeta med reportage, personporträtt och andra genrer inom berättande journalistik. Fokus ligger på det längre formatet, bildens betydelse och gestaltning. Samspelet mellan text och bild är en viktig del av kursen, och du får lära dig hur du kombinerar dem till en helhet.

Du tar del av journalistiska klassiker och lär dig mer om utveckling inom journalistiken, såväl i Sverige som internationellt, samt får kunskap om grunderna i de lagar och regler som omger journalistisk verksamhet.

Kursen förutsätter att du har goda kunskaper i det svenska språket och god förmåga att uttrycka dig i skrift.

om JMG:s studenter och kursen Journalistiskt berättande i text och bild här.

Behörigheter och urval

Grundläggande behörighet

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).

Efter studierna

Efter kursen kanske du, liksom flera av våra tidigare studenter, bestämmer dig för att söka till Journalistprogrammet. Andra har valt att använda kursen som en del i ett kandidatprogram. Några jobbar vidare i sina yrken och på fritiden med kunskaperna de fått med sig.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen består av föreläsningar, workshops, kreativa övningar, grupparbeten, seminarier och till stora delar självständigt arbete där du skriver och fotograferar. Tillsammans i mindre grupper och med lärare diskuterar du sedan texter och bilder.
Föreläsningar och litteratur sätter in text och bild i ett större sammanhang och på kursens workshops får du konkreta tips och verktyg.

Lokaler

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) ligger endast några minuters promenad från Linnéplatsen och Slottskogen.

Det mesta av undervisningen sker i det moderna Mediehuset med teknisk utrustning som har hög standard och i det anrika Annedalsseminariet som ligger nära Linnéplatsen och Slottskogen.