
”Jag ville förstå livsmedel ur ett kemiperspektiv”
Efter att ha jobbat några år inom livsmedelsbranschen, bestämde sig Terese Bergecliff för att fördjupa sina kunskaper i livsmedelskemi vid Göteborgs universitet. Det tror hon kommer att öka hennes konkurrenskraft på arbetsmarknaden när hon tar nästa steg i sin karriär och söker jobb utomlands. Vi ställde fem frågor till Terese som nu är inne på sin andra termin på masterprogrammet i kemi.
Varför valde du att plugga till kemist?
– Jag har alltid tyckt om naturvetenskap och i synnerhet kemi. Min dröm var att jobba med produktutveckling, innovation och funktionella livsmedel. Jag ville också förstå livsmedel ur ett kemiperspektiv, särskilt idag när det sprids så mycket information om kost, olika produkter och tillsatser. Jag ville kunna syna myterna och förstå vad som är sant och falskt baserat på forskning och det aktuella kunskapsläget.
Vad gör du just nu i din utbildning?
– Idag läser jag en tillämpningskurs på 30 högskolepoäng och gör ett projekt i samarbete med ett företag som jag själv kontaktade. Eftersom jag brinner för livsmedelskemi hoppades jag kunna få fördjupa mig i området. Nu undersöker jag en ingrediens som bland annat kan användas för att förbättra vispbarheten i vegansk vispgrädde och bakverk, och försöker optimera den.
Varför valde du Göteborgs universitet?
– För mig var det var viktigt att hitta en masterutbildning där jag både kunde fördjupa mig i livsmedelskemi och jobba i projektform. Kemiprogrammet vid Göteborgs universitet erbjuder just det. Dessutom kan jag här göra ett examensarbete under ett helt år. Att få flytta till en större stad, med allt vad det innebär, kändes också inspirerande. Göteborg är kanske inte direkt en typisk studentstad, men det finns absolut sätt att bli involverad i studentlivet om man vill.
Vad skulle du ge för tips till dem som är på väg att välja utbildning?
– Försök vara lite pragmatisk och undersök arbetsmarknaden för utbildningen du tänker på. Du investerar i dig själv och det ska löna sig. Samtidigt är det viktigt att du väljer något du brinner för och som känns roligt. Lyssna på magkänslan när du väljer utbildning. Känns det rätt, är det oftast rätt. Känner du oro eller tveksamhet, kan det vara värt att fundera en runda till. Var inte heller rädd för att hoppa på en längre utbildning. Tiden som student går fort. Och du kan alltid ta en paus, känna efter, och byta inriktning längs vägen.
Vad har du för planer för framtiden?
– Jag kommer att söka mig utomlands efter studierna och kan tänka mig både utmaningar inom life science i stort eller mer specifikt inom livsmedelsindustrin och produktutveckling. Det finns väldigt många olika områden där kemikompetens efterfrågas och man kan halka in på spännande banor man inte tänkt sig eller känner till. Det tycker jag är en stor charm och fördel med kemiområdet.