Introduktion till programmering i visuell miljö

FSP021
Grundnivå
5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-21119
Tillfället är inställt

Kort om kursen

Kursen genomförs i ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Hello World! Ideell förening där bägges kompetenser, resurser och erfarenheter från lärarutbildning och distansutbildning på universitetsnivå respektive programmeringsundervisning riktad till barn och ungdomar kombineras för att dig som yrkesverksamma lärare bästa möjliga introduktion till programmering i visuell miljö på en nivå och i ett tempo som är väl anpassad till dina förkunskaper och behov att föra de nyvunna kunskaperna vidare ut till elever i klassrummet.

Kursens tre delar

1. Generellt innehåll
    Programmering som digitalt verktyg. Helhetsperspektiv på programmeringsundervisningen är en röd tråd genom läroplanen. Jämförelse mellan visuell programmering (block) och textprogrammering i t.ex. Python.
  2. Progammeringsinnehåll
    Praktiska övningar med visuell programmering i Scratch och genomgång av grundläggande begrepp inom programmering. Skapa egna program i Scratch, från spel till interaktiva berättelser, appar och microkontroller med Scratch. Navigering bland resurser i form av övningar och handledning som finns tillgängligt online.
  3. Didaktiskt innehåll
    Best practices i klassrummet. Erfarenhetsutbyte med Hello World!s ledare som har stor erfarenhet av att introducera Scratch till nybörjare, i samverkan med didaktiker från Göteborgs universitet.

Kursen har tre fysiska kursträffar, tillfällen för att säkerställa att alla deltagare ska ges en god möjlighet att uppnå kraven för examination. Vid kursstart anmäler sig kursdeltagaren till de tre tillfällen som passar via Göteborgs universitets lärplattform Canvas.

Behörigheter och urval

För antagning till kursen krävs ett godkännande av skolhuvudman.

Högskolepoäng, max 165 hp.

Så är det att plugga

Undervisningen

Kursträffar sker på söndagseftermiddagar (3 timmer per tillfälle). Träffarna är fördelade över höstterminen och leds av Hello World!s erfarna ledare inom att utbilda och inspirera till programmering i Scratch och liknande verktyg. De ges hos Hello World!s partners i Göteborg och
arrangeras i samband med Hello World!s meetupverksamhet (där barn och ungdomar deltar).

Kursträffarna är delvis examinerande och därför är deltagande obligatoriskt för att bli godkänd på kursen.

Självstudier

Utöver de fysiska kursträffarna, består kursen av självstudier inför och efter varje träff. Självstudierna sker online och består av teori och konkreta övningar. För att hålla även den onlinebaserade delen av kursen interaktiv och engagerande, finns ett forum där deltagare kan fråga och hjälpa varandra. Minst en övning inkluderar kamratvärdering på varandras projekt. Deltagarna kommer också få hjälp att skapa nya egna forum online som både utnyttjas i kursen och ger en möjlighet för deltagarna att fortsätta samverka även efter kursslut.