
Internationella frågor på EU-nivå lockar Silvia
Silvia började på Europaprogrammet mitt under pågående coronapandemi men tycker att distansstudierna har fungerat riktigt bra. Av det hon lärt sig hittills är det en kurs om politisk integration och EU-samarbetet som varit mest intressant, och just nu drömmer hon om att jobba med internationella frågor på EU-nivå när utbildningen är klar.
Varför valde du den här utbildningen?

Jag velade länge mellan olika program med olika typer av internationell karaktär. Jag har alltid haft ett stort samhällsengagemang och varit intresserad av breda tvärvetenskapliga utbildningar, eftersom jag drömmer om att jobba inom många olika sektorer. Att sedan få kombinera det intresset med ekonomi och bredda mina kunskaper ytterligare kändes helt rätt.
Trots pandemin har det fungerat bra. Studentgruppen SG Europa har gjort ett superbra jobb med inspark och pluggstugor med mera!
Var kommer ditt intresse för samhällsvetenskap och ekonomi ifrån?
På gymnasiet läste jag ekonomi och jag har alltid haft ett stort intresse för det, men alltid i kombination med något annat. Därför visste jag ganska tidigt att jag inte bara ville ägna mig åt renodlad ekonomi. Dessutom är bägge delar så extremt beroende av varandra, något jag fått lära mig ännu mer under min studietid. Här får man det bästa av två världar!
Berätta lite om programmet – hur är det upplagt?
Europaprogrammet är tvärvetenskapligt, vilket innebär att man väljer en inriktning när man gör sin ansökan till programmet. Därefter läser man ungefär halva tiden Europakunskap och andra halvan sitt profilämne, i mitt fall företagsekonomi.
Vad har du lärt dig så här långt? Är det någon särskilt moment som du vill lyfta fram som extra bra?
Innan programstart var jag mycket skeptisk till hur utfallet med distansstudier skulle bli, men det blev bättre än väntat. Det är lite svårt att beskriva hur mycket kunskap man har med sig efter bara en termin, men det är en hel del. Personligen fastnade jag för kursen Modern Europeisk Integration. Det har varit så himla intressant att läsa om politisk integration och EU-samarbetet.
Hur är det att vara student på Göteborgs universitet?
Trots pandemin har det fungerat bra. Studentgruppen SG Europa har gjort ett superbra jobb med inspark och pluggstugor med mera! I övrigt är jag väldigt nöjd med skolan, mina lärare och klasskompisar.
Har du något drömyrke som du helst vill jobba med efter examen?
Jag har fortfarande ganska mycket kvar av mina studier, så jag kommer nog hinna ändra mig flera gånger. Men just nu är en stor dröm att jobba med någonting internationellt, helst på EU-nivå.
Faktarutan
Namn: Silvia Papic
Ålder: 21
Läser: Europaprogrammet med inriktning företagsekonomi, termin 2.
Kommer från: Växjö
Senast lästa bok: Normal people av Sally Rooney.
Gör på fritiden: Tränar och umgås med kompisar.
Göteborg med tre ord: Regn, andra lång* och snälla människor.
* Andra Långgatan ansluter till Järntorget och gillas av många. Området runt Järntorget utsågs år 2020 av den brittiska tidningen The Guardian som ett av Europas hippaste.