Imperativ programmering med grundläggande objektorientering

Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-18601
Ansökan stängd

Om utbildningen

Kursens behandlar imperativ programmering och algoritmer i ett objektorienterat programmeringsspråk.

I den första delen av kursen presenteras imperativa tekniker och koncept;

• programmering med tillstånd
  • grundläggande om typer, primitiva typer och referenstyper
  • literaler, variabler, initiering och tilldelning
  • värde- och referenssematik och alias-problem
  • deklarationer, operatorer, uttryck, satser och styrande satser (selektion, iteration)
  • användning av färdiga standardklasser för I/O hantering och datastrukturer för samlingar (till exempelt listor); fält (arrayer)
  • algoritmer för till exempel. sökning, sortering
  • metoder och parameteröverföring
  • felhantering

I kursens andra del ges en minimal introduktion till den objektorienterade omgivningen;

• grundläggande koncept i att skriva en egen klass, det vill säga konstruktorer, instans/klassvariabler, instans/klassmetoder och instansiering;
  • introduktion till implementationsarv;
  • användning av standardfunktioner för att rita grafik.

Kursen tar dessutom upp arbetssätt, idiom, grundläggande kvalitetsaspekter samt testning och felsökning.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Godkänd kurs i programmering, exempelvis DIT440 Introduktion till funktionell programmering 7,5 hp eller MVG300 Programmering med Matlab, 7,5 hp.

Högskolepoäng, max 225 hp.